Αρχική Ελλαδα Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για σαρωτικό «κύμα» και long covid!

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για σαρωτικό «κύμα» και long covid!

Από antwnio

Αντιμέτωπη με ένα «σαρωτικό» πανδημικό «κύμα» είναι η χώρα μας με κύριο χαρακτηριστικό τις επαναλοιμώξεις, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα για έναν δύσκολο Ιούλιο, αναμένοντας κορύφωση εντός του επόμενου 15νθημέρου με έως 30.000 κρούσματα την ημέρα.

Χθες, οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 100, με τον ΕΟΔΥ στην έκτακτη ενημέρωσή του να επισημαίνει ότι μοιραία θα υπάρξει επιδείνωση στους «σκληρούς δείκτες», ωστόσο οι εκπρόσωποι του Οργανισμού εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί σχετικά με την επίδραση του κύματος αυτού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τονίζοντας πως οι νέες μεταλλάξεις αν και παρουσιάζουν πιο βαριά συμπτωματολογία συγκριτικά με τις προηγούμενες παραλλαγές της Όμικρον, εντούτοις δεν οδηγούν σε τόσο αυξημένες διασωληνώσεις, όπως η Δέλτα.

Οι περιοχές που «βράζουν»

Μιλώντας χθες, κατά την έκτακτη ενημέρωσηο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και οι αντιπρόεδροι του οργανισμού, Δημήτρης Παρασκευής και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αναφέρθηκαν στις περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Αυτές είναι οι εξής:

-Ιόνιο
-Νότιο Αιγαίο
-Κρήτη
-Αττική
Οι περιοχές με ενεργή τουριστική δραστηριότητα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση, σημείωσαν οι καθηγητές.

Στα ύψη η θετικότητα στα δημοφιλή νησιά

Αυτό όμως που δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης σε ορισμένες περιοχές, είναι τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας που δείχνουν το ποσοστό θετικότητας σε δημοφιλή νησιά, όπου σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50%.

Την εβδομάδα 20 έως 26 Ιουνίου, οι υψηλότερες θετικότητες καταγράφηκαν στη Μύκονο (53,53%) και στη Μήλο, όπου η θετικότητα ανήλθε στο 52,45%, από 32,31% την εβδομάδα 13 έως 19 Ιουνίου (αύξηση 62,3%).

Πολύ υψηλές θετικότητες παρατηρήθηκαν στη Σαντορίνη (39,51%), την Πάρο (31,77%),στην Τήνο (25,6%), την Κάρπαθο (24,51%), την Κω (24,38%), την Ιθάκη (23,74%) και τη Νάξο (21,7%), ενώ πλησίασαν το 20% στη Ζάκυνθο (19,93%), τα Νησιά Αργοσαρωνικού (18,64%), τη Σύρο (18,58%) και τη Ρόδο (18,54%).

«Έρχεται» η κορύφωση

Για κορύφωση στις 16-17 Ιουλίου μίλησε στο μεταξύ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναμένεται να κορυφωθεί στις 16-17 Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε (ΣΚΑΪ), τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να φτάσουν τις 24.000, ενώ εξήγησε ότι θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας. «Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνωμένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά, γύρω στις αρχές Αυγούστου» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Εκτίμησε ακόμη πως θα μπορεί να ακολουθήσει μια φάση αποκλιμάκωσης, τονίζοντας ότι αν καταστεί δυνατό να «δαμαστεί» μέσα στον Αύγουστο η πανδημία, τότε ο Σεπτέμβριος θα είναι καλύτερος.

«Θερίζει» η long covid

Την ίδια ώρα, σε «υγειονομική βόμβα» εξελίσσεται το σύνδρομο long covid.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ποσοστό έως και 30% των ατόμων που θα νοσήσει από κορωνοϊό θα αναπτύξει συμπτώματα Long COVID. Στη Βρετανία ανακοινώθηκε ότι το εν λόγω σύνδρομο αφορά πλέον τουλάχιστον 2 εκατομμύρια πολίτες. Ο όρος περιλαμβάνει τα συμπτώματα και τις επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με κορωνοϊό, ανεξαρτήτως ηλικίας, και διαρκούν για τρεις ή και περισσότερους μήνες. Σε ποσοστό 5%-10% τα συμπτώματα μπορεί να συνεχίζονται έως και ένα έτος μετά τη νόσηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 200 συμπτώματα, ορισμένα από τα οποία πολύ σοβαρά και συνδέονται με ζωτικές λειτουργίες (καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, ενδοκρινικές, γνωσιακές) του οργανισμού, χωρίς να μπορούν να αποδοθούν σε άλλη πάθηση πλην της λοίμωξης COVID-19.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 3,7 εκατομμύρια λοιμώξεις, το οποίο σημαίνει ότι έως και 1,1 εκατομμύρια άτομα μπορεί να πάσχουν από το σύνδρομο Long COVID και να υποφέρουν από διάφορα συμπτώματα. Η διαδρομή που κάνουν οι ασθενείς με σύνδρομο Long COVID αναζητώντας ιατρική βοήθεια και λύση στο πρόβλημά τους είναι δύσβατη και με πολλές παρακάμψεις μέχρι την ολοκλήρωσή της, εάν ολοκληρωθεί. Το μαρτυρούν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα οποία μόλις 24.500 ασθενείς έχουν λάβει ιατρική φροντίδα από το 2020.μεπληροφορίες απο το vradini.gr

 

Διαβάστε επίσης