Αρχική Εκκλησία Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης: Όταν δεν υπάρχει η νηστεία ξεχνάμε και τον Θεό και την αγάπη και όλα

Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης: Όταν δεν υπάρχει η νηστεία ξεχνάμε και τον Θεό και την αγάπη και όλα

Από antwnio

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΗΣ: Τι έλεγε ο Χριστός στους αποστόλους, στους μαθητές, στον λαό; Να αλείφεσθε, να βάζετε λάδι, να φαίνεσθε όμορφοι, όχι όταν πάτε περίπατοι, αλλά όταν θέλετε να ανήκετε στον Χριστό.

Ο κοσμικός όταν βάφεται, όταν κάνει τον εαυτό του ευχάριστο, νιώθει μια άνεση ανάμεσα στον κόσμο. Νιώθει ότι είναι πιο όμορφος από τους άλλους, ότι τον προσέχουν. Νιώθει μια κατάφση στη ζωή και επομένως ζει άνετα.

Η άνεση για τον πνευματικό άνθρωπο είναι η νηστεία. Νηστεύοντας δε, οφείλει να είναι χαρούμενος, χρήσιμος, “αλειμμένος”, υπερήφανος. Όπως η “αλοιφή” ανοίγει στον κοσμικό τις πόρτες και την αποδοχή, έτσι και η νηστεία ανοίγει τις θύρες της αρετής και της καταφάσεως των ανθρώπων.

Όταν δεν υπάρχει η νηστεία, ξεχνάμε και τον Θεό και την αγάπη και όλα. Εάν νηστεύουμε, τα επιτυγχάνουμε πάντοτε;Ναι, ιδίως εάν έχουμε τα υπόλοιπα, και μάλιστα την ταπείνωση. Εάν δεν έχουμε την ταπείνωση και τη διάκριση, δεν κάνουμε τίποτε. Αλλά η νηστεία είναι οπωσδήποτε απαραίτητη. Όπως πρώτα κτίζεις το σπίτι και μετά το καλλωπίζεις, έτσι ακριβώς και η νηστεία είναι ο καλλωπισμός μας.

πηγή vimaorthodoxias.gr

 

Διαβάστε επίσης