Αρχική Διεθνη Νεα Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα απελευθέρωσης Κούρδισσας της αντιπολίτευσης

Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα απελευθέρωσης Κούρδισσας της αντιπολίτευσης

Από antwnio

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε σήμερα το αίτημα απελευθέρωσης Κούρδισσας της αντιπολίτευσης που πάσχει από άνοια, σύμφωνα με την απόφαση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Δικαστήριο αρνήθηκε να απελευθερώσει ή να αναβάλει την εκτέλεση της ποινής της Αϊσέλ Τουγκλούκ, πρώην αντιπρόεδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), η οποία πάσχει από άνοια από το 2021.

Ωστόσο, το Δικαστήριο διέταξε ένα έκτακτο μέτρο προκειμένου η Αϊσέλ Τουγκλούκ να λαμβάνει θεραπεία και να έχει τακτικές επισκέψεις σε νοσοκομείο προκειμένου να την εξετάζει νευρολόγος και ψυχίατρος.

“Η εξέλιξη της ασθένειάς της πρέπει να παρακολουθείται και η ανάγκη της απελευθέρωσής της πρέπει να αξιολογείται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα”, αποφάσισε το Δικαστήριο.

Η 57χρονη Αϊσέλ Τουγκλούκ συνελήφθη το 2016 και καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη το 2018 για “συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση”.

Καταδικάστηκε για τις δραστηριότητές της στο “Κογκρέσο της Δημοκρατικής Κοινωνίας” (DTK), μια οργάνωση που θεωρείται από τις τουρκικές αρχές ότι συνδέεται με το ΡΚΚ, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Το ΡΚΚ χαρακτηρίζεται “τρομοκρατικό” κίνημα από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

“Δεν ξέρω γιατί δικάζομαι, ούτε τί συνέβη, πού και πότε”, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια ακρόασης στις αρχές Αυγούστου, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τουγκλούκ έχασε τη μητέρα της το 2017 και, ενώ της είχε δοθεί άδεια να παραστεί στην κηδεία, η τελετή χρειάστηκε να ακυρωθεί λόγω απειλών από εθνικιστικές ομάδες.

Κατά το περιβάλλον της, η άνοια της Τουγκλούκ χρονολογείται από αυτό το οδυνηρό περιστατικό.

“Οι αρχές εκτιμούν ότι η Τουγκλούκ λαμβάνει θεραπεία γιατί έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Όμως, η ασθένειά της επιδεινώνεται καθώς τελεί υπό κράτηση”, δήλωσε ο δικηγόρος της, Σερντάρ Τσελεμπί.

Οι φιλοκουρδικοί κύκλοι, κυρίως το HDP, υφίστανται αμείλικτη καταστολή εδώ και χρόνια στην Τουρκία. Η εξουσία κατηγορεί το κόμμα ότι είναι η “πολιτική βιτρίνα” του ΡΚΚ, κατηγορία που το ΡΚΚ διαψεύδει, δηλώνοντας ότι αποτελεί στόχο λόγω της ισχυρής εναντίωσης του στον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο εμβληματικός πρώην ηγέτης του HDP, κρατείται επίσης από τον Νοέμβριο του 2016, για κατηγορίες που έχουν σχέση με την “τρομοκρατία”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης