Αρχική Διεθνη Νεα Ξηρασία: “Κίτρινος συναγερμός” στην Κίνα μετά από 30 ημέρες συνεχόμενου καύσωνα

Ξηρασία: “Κίτρινος συναγερμός” στην Κίνα μετά από 30 ημέρες συνεχόμενου καύσωνα

Από antwnio

«Κίτρινος συναγερμός» σήμανε στην Κίνα για την ξηρασία, με την κυβέρνηση της χώρας να εκδίδει την πρώτη εθνική προειδοποίηση για φέτος ενώ οι Αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει και οι ειδικοί να προστατεύσουν τις καλλιέργειες από τις ακραίες θερμοκρασίες.

Ο «κίτρινος συναγερμός» για την ξηρασία εκδόθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης (18.8.2022) στην Κίνα μετά από αρκετές εβδομάδες που καταγράφονται ακραίες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές, από τη Σέτσουαν στα νοτιοδυτικά ως τη Σανγκάη κατά μήκος και στο δέλτα του Γιανγκτσέ.

Έχουν συρρικνωθεί οι στάθμες των νερών σε λίμνες και ποτάμια σε όλη τη χώρα, με τα κινεζικά ΜΜΕ όπως το Xinhua και το CCTV να μεταδίδουν πως η λίμνη Πογιάνγκ, στην κεντρική επαρχία Ζιανγκσί, έχει συρρικνωθεί στο ένα τέταρτο του κανονικού της μεγέθους για αυτή την περίοδο του χρόνου, αλλά και ότι τουλάχιστον 66 ποταμοί σε 34 περιφέρειες στη νοτιοδυτική επαρχία Τσονγκίνγκ έχουν στερέψει.

Προσθέτουν, επίσης, ότι φέτος οι βροχοπτώσεις στην Τσονγκίνγκ ήταν κατά 60% μειωμένες σε σχέση με τις συνηθισμένες. Άλλωστε, στην περιφέρεια Μπέιμπεϊ, βόρεια του αστικού κέντρου της Τσονγκίνγκ, η θερμοκρασία χθες Πέμπτη έφτασε τους 45 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την κινεζική μετεωρολογική υπηρεσία.

Σήμερα το πρωί, μάλιστα, στην επαρχία αυτή καταγράφηκαν έξι από τις 10 υψηλότερες θερμοκρασίες, με το θερμόμετρο στην περιφέρεια Μπισάν να πλησιάζει ήδη τους 39 βαθμούς. Στη Σανγκάη η θερμοκρασία το πρωί είχε φτάσει τους 37 βαθμούς.

Οι υποδομές της επαρχίας Τσονγκίνγκ όπως και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων δέχονται πίεση, με τους πυροσβέστες να είναι σε κατάσταση συναγερμού καθώς έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές σε διάφορες ορεινές και δασικές περιοχές. Επίσης τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι καταγράφονται αυξημένα περιστατικά θερμοπληξίας στους κατοίκους.

Η υπηρεσία γεωργίας της επαρχίας έχει συστήσει ομάδες ειδικών προκειμένου να προστατεύσουν τις πιο ευάλωτες καλλιέργειες και να επεκτείνουν τις σοδειές για να αντικαταστήσουν τις απώλειες που αναμένεται να προκαλέσει το κύμα καύσωνα.

Στο μεταξύ το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της Κίνας (NMC) ανανέωσε την κόκκινη προειδοποίησή του για ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες σήμερα. Πρόκειται για την 30η συνεχή ημέρα που εκδίδει αυτή την προειδοποίηση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το τρέχον κύμα του καύσωνα θα αρχίσει να υποχωρεί από τις 26 Αυγούστου.

Η μετεωρολογική υπηρεσία στο ημερήσιο δελτίο της ανέφερε ότι τον προηγούμενο μήνα η θερμοκρασία έφτασε ή ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου σε μια έκταση 4,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, σχεδόν η μισή έκταση της Κίνας, με περισσότερους από 200 μετεωρολογικούς σταθμούς να καταγράφουν ρεκόρ θερμοκρασιών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης