Αρχική Ελλαδα Παγώνη: Η υποπαραλλαγή “Κένταυρος” είναι άκρως μεταδοτική – Με μάσκα και self test η επιστροφή των αδειούχων

Παγώνη: Η υποπαραλλαγή “Κένταυρος” είναι άκρως μεταδοτική – Με μάσκα και self test η επιστροφή των αδειούχων

Από antwnio

Για μια «άκρως μεταδοτική» υποπαραλλαγή του κορονοϊού έκανε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας για την «Κένταυρος» και εξήγησε ότι είναι σημαντικό να κάνουμε τεστ μόλις γυρίσουμε από τις διακοπές, γιατί υπάρχει περίπτωση να είναι κάποιος ασυμπτωματικός και να διασπείρει τον ιό.

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA για την πορεία του κορωνοϊού και τα στελέχη της μετάλλαξης Όμικρον, η Ματίνα Παγώνη σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό ο καθένας πριν έρθει σε επαφή με τα συγγενικά του πρόσωπα να ελεγχθεί γιατί μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδώσει», επειδή η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» είναι άκρως μεταδοτική.

Για αυτό και συνέστησε να φοράμε μάσκες μετά τις επιστροφές των αδειούχων. Άλλωστε, οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι το αποτύπωμα του κορονοϊού μες στο καλοκαίρι θα φανεί στα τέλη Αυγούστου, επειδή η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» έχει μια «δυναμική», όπως εξήγησε νωρίτερα σήμερα (19.8.2022) και ο Νίκος Τζανάκης.

Μάλιστα, η Ματίνα Παγώνη έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά και στη long Covid, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να λέμε «άντε να κολλήσουμε να το περάσουμε» γιατί «το 30% των ασθενών κάνει Long Covid και είναι μία δύσκολη φάση».

Εξήγησε πως πέρα από τις επιπλοκές στην καρδιά και τα πνευμόνια, πολλοί αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα που χρήζουν ειδική αντιμετώπιση.

Υγειονομικοί σε αναστολή

Όσον αφορά το ζήτημα του ιατρικού προσωπικού που βρίσκεται σε αναστολή, επισήμανε πως δεν έχουν επιστρέψει όλοι και υπάρχει μία εκκρεμότητα με το θέμα. «Τον Ιούλιο είχαμε συνάντηση με τον υπουργό, του ζητήσαμε να το ξαναδεί το θέμα, να δούμε τι θα γίνει και μας είπε θα δει και θα απαντήσει, προς το παρόν δεν έχουμε λάβει απάντηση» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, η κ. Παγώνη εξήγησε πως τα νοσοκομεία λειτουργούν με έναν αριθμό προσωπικού που πρέπει να πάει διακοπές και ανέφερε πως όσοι νοσούν από τον κορονοϊό βρίσκονται σε απλές κλίνες και όχι στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Προς το παρόν τα πράγματα είναι νορμάλ, γιατί έχουμε περισσότερα εξιτήρια από εισιτήρια στο ισοζύγιο» προσέθεσε η κ. Παγώνη.

«Πολλοί δεν έχουν κάνει την 3η δόση, πόσω μάλλον την αναμνηστική»
Πολλοί πολίτες δεν έχουν λάβει ακόμη την 3η δόση, είπε η κ. Παγώνη και έκανε έκκληση να τη λάβουν μόλις επιστρέψουν από τις διακοπές τους. Αναφορικά με την 4η δόση, η πρόεδρος δήλωσε πως είναι απαραίτητη για τους άνω των 60 και τόνισε πως δεν είναι σωστό να περιμένουμε τα νέα εμβόλια καθώς θα καθυστερήσουν.

«Θα έρθουν προς τα τέλη Νοέμβρη, γιατί θέλουν κάποιες διαδικασίες, κάποιες υπογραφές και εγκρίσεις τα εμβόλια. Ο κόσμος να πάει να κάνει αυτά που έχουμε τώρα» συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης