Αρχική Κοινωνια Πρόσφυγας η Γυναίκα της Σμύρνης στο Ψυχικό (video)

Πρόσφυγας η Γυναίκα της Σμύρνης στο Ψυχικό (video)

Από antwnio
ΤΟ ΓΛΥΠΤΟ «ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ».
Ο ΔήμοςΨυχικού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης, διοργάνωσε τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού με τον τίτλο «Πρόσφυγας, η γυναίκα της Σμύρνης», έργο του διάσημου γλύπτη Γιώργου Πετρίδη.
Το εξαιρετικό αυτό γλυπτό, τοποθετήθηκε στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην καρδιά του Νέου Ψυχικού, το οποίο όπως είναι γνωστό έχει μεγάλη προσφυγική κοινότητα Μικρασιατών, που εγκαταστάθηκε εκεί περί το 1930.
Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης και στην εκδήλωση μίλησε ο κ. Μελέτης Η. Μελετόπουλος, Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Αντιδήμαρχος Θεμάτων Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού και Αθλητισμού Χαράλαμπος Μπονάτσος.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, της Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής Λουκίας Κεφαλογιάννη, των Βουλευτών Βορείου Τομέα Αττικής Γιώργου Κουμουτσάκου και Δημήτρη Καϊρίδη, ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας και δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας, με τη συμμετοχή των Ιερέων του Αγίου Γεωργίου, των Αντιδημάρχων μας, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των Προέδρων και Μελών των τριών Κοινοτήτων, των Προέδρων των Νομικών Προσώπων του Δήμου, των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Σχολικών Επιτροπών, των επικεφαλής της μείζονος και ελλάσονος Αντιπολίτευσης, των Προέδρων Συλλόγων του Δήμου και του Προέδρου της Δημ.Τ.Ο Φιλοθέης-Ψυχικού, και φυσικά πλήθους δημοτών και κατοίκων.
Ο γλύπτης Γιώργος Πετρίδης – ο οποίος και μίλησε στην εκδήλωση- είναι δημότης Φιλοθέης και ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη. Έλκει την καταγωγή του -από τη μητρική γραμμή- από την Σμύρνη.Η Μικρασιατική ρίζα του και οι συγκλονιστικές ιστορίες που άκουγε στα παιδικά του χρόνια για τον ξεριζωμό του 1922, τον ενέπνευσε να την προτομή της Γυναίκας της Σμύρνης, στην οποία έδωσε τον τίτλο «Πρόσφυγας».
Το έργο αυτό σε μικρότερη διάσταση συμπεριλαμβάνεται στην συλλογή του με τον τίτλο «Προτομές», που κάνει τον γύρο του κόσμου με πολλή επιτυχία, ξεκινώντας από την Ελληνική Πρεσβεία στην Oυάσινγκτον, όπου την επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. Ακολούθως εκτέθηκε στην Νέα Υόρκη, όπου την επισκέφθηκαν διακεκριμένες προσωπικότητες από τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού αλλά και πλήθος κόσμου.
Ήταν μια συγκινητική βραδιά όπως αξίζει στην επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και στο Νέο Ψυχικό μας, κατά την οποία η Δημοτική Αρχή προέβαλε το όραμά της για την επίτευξη του στόχου της- που δεν είναι άλλος από την ποιοτική ανάδειξη και πολιτιστική αναβάθμιση του Προαστίου μας!     ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Διαβάστε επίσης