Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι κλίμακες επιδότησης από τον Οκτώβριο – Στα 90 ευρώ η ενίσχυση για το φυσικό αέριο

Από antwnio

Το ύψος των νέων κυβερνητικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Για «ενεργειακό πόλεμο» σε όλη την Ευρώπη που δεν μας αφήνει ανεπηρέαστους ως χώρα έκανε λόγο ο υπουργός και ανέφερε ότι κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα με στόχο:
–    Στήριξη πολίτων με προσιτές τιμές
–    Ενεργειακή επάρκεια
–    Ενίσχυση της προσπάθειας εξοικονομήσεις ενέργειας

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τον Οκτώβριο η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι κλιμακωτή και ανάλογη με την κατανάλωση. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξοικονόμηση ενέργειας τόσο θα αυξάνεται και η επιδότηση ενώ για όσους είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% της αύξησης και θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Επίσης θα προβλέπεται και μπόνους για όσους μειώνουν την κατανάλωση σε σχέση με πέρσι.

Αναλυτικά οι τρεις κλίμακες:

– Έως 500 κιλοβατώρες απορροφούμε το 90% της αύξησης και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα
– Από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφούμε το 80% της αύξησης. Αν έναν κοικκυριό μειώσει κατά 15% τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα
– Για καταναλώσεις άνω των 1.000 κιλοβατώρων η απορρόφηση είναι της τάξης του 70%. Και εδώ υπάρχει η επιδότηση 50 ευρώ για μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το 2021.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση – χωρίς εισοδηματικά κριτήρια – ύψους 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Επίσης θεσπίζεται ειδικό τέλος για ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Διαβάστε επίσης