Αρχική Διαφορα νεα Στο στόχαστρο οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου

Στο στόχαστρο οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου

Από antwnio

Με βάση το τρέχον σχέδιο πρότασης που συζητείται, οι κυρώσεις θα προσθέσουν την απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου με πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων, αλλά θα περιλαμβάνουν εξαίρεση για το πετρέλαιο που θα πωλείται σε τιμή στο επίπεδο ή κάτω από ένα επίπεδο που καθορίζεται από τα κράτη των G7.

Η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου επιτρέπεται αλλά απαγορεύονται τα ασφάλιστρα ενώ σύμφωνα με τη νέα πρόταση αναμένεται να απαγορευθεί η μεταφορά αλλά να επιτραπούν τα ασφάλιστρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το euractiv, η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν κάνει ένα βήμα πίσω στο θέμα δεδομένων και των έντονων αμερικανικών πιέσεων, ωστόσο, ζητούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις.

Αρχικά, να συμμετάσχουν στο εμπάργκο και άλλες χώρες με μεγάλη ναυτιλία καθώς και να συνεργαστούν οι χώρες με τις «σημαίες ευκαιρίας» όπως η Λιβερία και ο Παναμάς.

Επίσης, η Αθήνα ζητά να υπάρχει ένας «καθαρός μηχανισμός» περί ευθύνης του εισαγωγέα.

«Εάν πχ η Ινδία μπλοφάρει σχετικά με την τιμή που αγόρασε το ρωσικό πετρέλαιο, τότε η ευθύνη θα πρέπει να βαρύνει την ίδια και όχι τους Έλληνες πλοιοκτήτες», είπε διπλωματική πηγή.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης ζητά να υπάρξει μεταβατική περίοδος μέχρι να εφαρμοστεί το μέτρο.

Διπλωματική πηγή τόνισε ότι η Μάλτα συνεχίζει να αντιτίθεται στο μέτρο φοβούμενη το λεγόμενο «de–flagging», ότι δηλαδή οι πλοιοκτήτες θα αλλάξουν τη μαλτέζικη σημαία.

Σήμερα το απόγευμα, τονίζουν διπλωματικές πηγές, οι ευρωπαίοι πρεσβευτές θα έχουν νέα συνάντηση, καθώς εκκρεμούν και άλλα ζητήματα.

Το Βέλγιο θέλει τα ρωσικά διαμάντια

Το πακέτο κυρώσεων πρόκειται να στοχεύσει μια σειρά από άτομα και οντότητες, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου και όσων εμπλέκονται στα παράνομα δημοψηφίσματα που οδήγησαν στην προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα.

Θα σφίξει επίσης το ζωνάρι στη ρωσική βιομηχανία, περιορίζοντας την πρόσβαση σε είδη αεροπορίας, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένα χημικά που απαιτούνται για στρατιωτική χρήση.

Τα «γεράκια» της Ρωσίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι το τελευταίο σχέδιο των κυρώσεων φαίνεται να έχει αποδυναμώσει αρκετά από τα προτεινόμενα μέτρα, περιλαμβανομένης της αφαίρεσης μιας ρωσικής εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών από τον κατάλογο.

Η Πολωνία, η Ιρλανδία και οι χώρες της Βαλτικής, μεταξύ άλλων, πρότειναν να εισαχθούν αντίποινα για την απαγόρευση των εισαγωγών διαμαντιών από τη Ρωσία, όπου η Alrosa είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ακατέργαστων πολύτιμων λίθων στον κόσμο.

Το Παγκόσμιο Κέντρο Διαμαντιών της Αμβέρσας δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα αφαιρούσαν περίπου το 30% των επιχειρήσεων και θα ωφελούσαν τους ανταγωνιστικούς εμπορικούς κόμβους, προσθέτοντας ότι οι πελάτες θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους αν θέλουν ρωσικούς πολύτιμους λίθους.

Αν και το Βέλγιο αναμενόταν να άρει το βέτο του αυτή τη φορά, τα διαμάντια θα παραμείνουν και πάλι εκτός του πακέτου κυρώσεων, δήλωσαν διπλωμάτες που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

«Ειλικρινά είναι γελοίο, ο οικονομικός αντίκτυπος που θα έχει αυτό στο Βέλγιο δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που είναι έτοιμα να υποστούν ορισμένα άλλα κράτη μέλη», δήλωσε ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ σχετικά με την απόφαση.

Πηγή zougla.gr

 

 

Διαβάστε επίσης