Αρχική Πολιτική Μ. Βαρβιτσιώτης: H Ιταλία παραμένει ταυτισμένη με την θέση που υποστηρίζει τα ελληνικά συμφέροντα και δίκαια

Μ. Βαρβιτσιώτης: H Ιταλία παραμένει ταυτισμένη με την θέση που υποστηρίζει τα ελληνικά συμφέροντα και δίκαια

Από antwnio

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε σήμερα στην Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ραφαέλε Φίτο. Είναι η πρώτη συνάντηση Έλληνα υπουργού με μέλος της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν το ενεργειακό, το μεταναστευτικό, οι διμερείς σχέσεις και η τουρκική προκλητικότητα.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε:

«Είχα την χαρά να είμαι ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός που συναντά τον νέο μας ομόλογο, τον υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων της νέας ιταλικής κυβέρνησης, τον Ραφαέλε Φίτο. Με τον κύριο Φίτο ανταλλάξαμε απόψεις για τα μεγάλα και τα ζωντανά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν είναι άλλα από την ενέργεια, τον πληθωρισμό αλλά και την μετανάστευση. Σε πάρα πολλά από αυτά τα θέματα έχουμε κοινές θέσεις, με την παλαιά αλλά και την καινούργια ιταλική κυβέρνηση, διότι πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια ενιαία, σοβαρή και συγκροτημένη απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις».

«Παράλληλα», συνέχισε ο κ. Bαρβιτσιώτης, «είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Φίτο για τις εξελίξεις σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, η οποία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, από ευρωπαϊκής πλευράς. Με διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία παραμένει ταυτισμένη με την θέση που υποστηρίζει τα ελληνικά συμφέροντα, και υποστηρίζει και τα ελληνικά δίκαια. Εξετάσαμε το περιβάλλον ασφάλειας στην Μεσόγειο, ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στην Λιβύη και βεβαίως συζητήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα αποκτήσει νέες πηγές ενέργειας, πέρα από την Ρωσία, και ιδιαίτερα από την λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Για να γίνει αυτό, η Ιταλία θα πρέπει να βρεθεί στην ίδια θέση με την Ελλάδα, ώστε να προχωρήσουν τα έργα που έχουν σχέση με την αξιοποίηση όλων αυτών των δεξαμενών αερίου και των ενεργειακών πόρων που έχουν βρεθεί στην λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν η εντύπωση που αποκόμισε από την σημερινή του συνάντηση, είναι ότι η Ιταλία θέλει να ενισχύσει την συνεργασία της με μεσογειακές χώρες -και κυρίως την Ισπανία και την Ελλάδα- ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε:

«Νομίζω ότι αυτό που αποκόμισα από την σημερινή συνάντηση είναι ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση θα δουλέψει για την συγκρότηση ενός μεσογειακού μετώπου, στα θέματα που αφορούν τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης