Αρχική Διαφορα νεα «Πλούσια» τα κοιτάσματα μεταξύ Πελοποννήσου – Κρήτης, αντίστοιχα του «Λεβιάθαν»

«Πλούσια» τα κοιτάσματα μεταξύ Πελοποννήσου – Κρήτης, αντίστοιχα του «Λεβιάθαν»

Από antwnio

«Θα έχουμε την ευκαιρία να εκτελούμε έρευνες ταυτόχρονα σε δύο περιοχές της χώρας μας. Η περιοχή η οποία έχει και τη μέγιστη σημασία και ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή είναι τα δύο μπλοκ που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας ΥδρογονανθράκωνΑριστοφάνης Στεφάτος, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για έρευνες για υδρογονάνθρακες που θα ξεκινήσουν άμεσα νοτίως της Κρήτης και της Πελοποννήσου, εντός των επομένων ημερών.

 

«Οι περιοχές τις οποίες ανέφερε χτες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, είναι οι 4 και 5, που είναι και τα μεγάλα νέα. Είναι αυτό που θέλαμε πάρα πολύ να γίνει», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να βγούμε αυτή τη στιγμή. Να μην παραβλέψουμε ότι αυτή τη στιγμή, όπως μιλάμε, εκτελούνται ήδη τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή 2. Στα βορειοδυτικά σύνορά μας. Είναι ακριβώς στο όριο με την ΑΟΖ, την οποία έχουμε συμφωνήσει με την Ιταλία» υπογράμμισε ο κ. Στεφάτος.

«Εδώ και κάποιες μέρες βρισκόμαστε στην περιοχή. Το ερευνητικό σκάφος έχει κάνει όλες τις απαραίτητες δοκιμές. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι ακόμα σε ένα λιμάνι στη νότια Κρήτη, στους καλούς λιμένες. Είναι θέμα ημερών, ίσως και ωρών, με τα τελευταία διαδικαστικά, για να ξεκινήσει να κατευθυνθεί στις περιοχές έρευνας. Έχουμε ένα πολύ προχωρημένο σχέδιο, διότι έχουμε σκοπό, σε συνεργασία πάντα με τις εταιρείες οι οποίες είναι οι ανάδοχοι και οι οποίες έχουν σχεδιάσει αυτή την έρευνα, να εκτελέσουμε κάποια βήματα όπως τα προχωράμε και θα συλλέγουμε δεδομένα, θα τα επεξεργαζόμαστε» εξήγησε σχετικά ο ίδιος.

Ο ίδιος μίλησε για τα τελευταία διαδικαστικά βήματα ούτως ώστε να εκδοθούν όλες οι απαραίτητες άδειες, λέγοντας: «Είναι το ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια. Ο κόσμος συζητάει πολύ γι’ αυτό. Είναι οι μεγαλύτεροι στόχοι που έχουμε στην Ελλάδα και οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι σημαντικότατοι, αν αποδειχθούν σωστοί και πάμε σε γεωτρήσεις και έχουμε επιτυχία».

«Το οικονομικό αντίκτυπο είναι πολύ μεγάλο, οπότε γι’ αυτό είμαστε και ενθουσιασμένοι. Μιλάμε γιατί είναι και πολύ σημαντικό. Πριν από λίγο καιρό είχαμε την αποχώρηση της TotalEnergies, το οποίο δημιούργησε έναν προβληματισμό. Υπήρξε μια συζήτηση εάν θα έχουμε μέλλον. Έχουμε κάνει πολύ σοβαρές προσπάθειες και ήμασταν ιδιαίτερα χαρούμενοι όταν η ExxonMobil αποφάσισε, όχι απλώς να μείνει, αλλά να διπλασιάσει σχεδόν τα ποσοστά της και να αναλάβει και τη διαχείριση», είπε ακόμα.

Ενώ πρόσθεσε:

«Ενώ η έγκριση αυτής της αλλαγής στον διαχειριστή των μπλοκ έγινε μόλις τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, μέσα σε τρεις μήνες, είμαστε στην περιοχή έτοιμοι να ολοκληρώσουμε το ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο είχε εξαρχής εξαγγελθεί για την περιοχή.

Περιμένουμε να βγει η σχετική NAVTEX. Κάναμε πρόσφατα την αλλαγή πληρώματος, έχουμε κάνει τις δοκιμές όλων των οργάνων, είμαστε απολύτως έτοιμοι. Επειδή έχουμε ένα πολύ προχωρημένο τεχνικά σχεδιασμό του προγράμματος ερευνών, καθώς θα συλλέγουμε δεδομένα, θα τα επεξεργαζόμαστε παράλληλα για να δούμε πώς μπορούμε και να βελτιώσουμε την απεικόνιση του υπεδάφους. Ταυτόχρονα θα δούμε και αν χρειάζεται να επικεντρωθούμε περισσότερο σε κάποιες περιοχές μεγαλύτερου ενδιαφέροντος.

Μιλάμε για περιοχές οι οποίες δεν ήταν παλιά στο “ραντάρ της εξερεύνησης”. Αυτές οι περιοχές ήρθαν στο προσκήνιο ουσιαστικά με πολύ επίκαιρο τρόπο με τις μεγάλες ανακαλύψεις που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε για περιοχές οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο βάθος νερού. Θα είμαστε στα 2.000 με 3.000 μέτρα βάθος νερού σε περιοχές οι οποίες είναι δύσκολες από όλες τις απόψεις – και να τις προσεγγίσεις αλλά και να φτάσεις.

Έπρεπε να εξελιχθεί η τεχνολογία για να μπορούμε να νιώθουμε άνετα ότι μπορούμε να τις παράγουμε αν βρούμε κάτι. Επίσης μιλάμε για περιοχές οι οποίες μετά τις ανακαλύψεις που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο, έγινε κατανοητό ότι θα μπορούσαν να κρύβουν πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή και το μεγάλο στόχο της κυβέρνησης».

«Καύσιμο – γέφυρα» το φυσικό αέριο

Ο κ. Στεφάτος επισήμανε ότι στη διαδικασία αυτή της ενεργειακής μετάβασης, το φυσικό αέριο είναι κρίσιμο για να σταθεροποιήσει το ενεργειακό μείγμα. Και εξήγησε:

«Το φυσικό αέριο αποτελεί το “καύσιμο – γέφυρα” και γι’ αυτό δίνουμε και μέγιστη σημασία να δούμε αν έχουμε κάτι σημαντικό. Πρέπει να το φέρουμε στην επιφάνεια, γιατί ουσιαστικά είναι η πιο καθαρή μορφή από τα γνωστά ορυκτά καύσιμα. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε και τον λιγνίτη και το πετρέλαιο και να μειώσουμε και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ταυτόχρονα».

«Κοιτάσματα της τάξης των 250 δισ. ευρώ»

«Μιλάμε για κάτι ανάλογο (σ.σ. με τα μεγάλα κοιτάσματα “Ζορ” και “Λεβιάθαν“). Σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Στο παρελθόν έχουμε μιλήσει, έχουμε κάνει κάποιες εκτιμήσεις. Επειδή τα νούμερα μπορεί πολύ εύκολα να φτάσουν σε δυσθεώρητα μεγέθη, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι γιατί προέχει να γίνει όλη η δουλειά μεθοδικά, συστηματικά, να δούμε αν οι επενδυτές μας θα αποφασίσουν να αναλάβουν και την επένδυση, το κόστος των γεωτρήσεων για να το αποδείξουμε. Από εκεί και πέρα εμείς σε μια πρόχειρη εκτίμηση που είχαμε κάνει, αν είχαμε μια συντηρητική επιτυχία σε όλα μας τα μπλοκ, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα σύνολο αγοράς της τάξης των 250 δισεκατομμυρίων. Ξέρω ότι τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα, ξενίζουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι εάν έχουμε μια συντηρητική επιτυχία σε όλες τις περιοχές που δουλεύουμε τότε πράγματι θα μπορούσαμε να μιλάμε για τέτοια νούμερα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι έρευνες εκτιμάται ότι θα κρατήσουν κάποιους μήνες. «Ο ακριβής χρόνος έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες. Aν δεν έχουμε καθυστερήσεις, από τη στιγμή που συλλέξουμε όλα τα δεδομένα. Η διαδικασία είναι η εξής: Τα παίρνουμε στο γραφείο όπου θα υποστούν μια επεξεργασία. Πρέπει να ανασυνθέσουμε αυτή την πληροφορία για να δημιουργήσουμε την εικόνα του υπεδάφους. Είναι μια τεχνική όπως αυτή του υπερήχου. Αφού ανασυνθέσουμε αυτή την εικόνα και προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη διακριτική της ικανότητα, την ευκρίνεια της -κάτι που θα μας πάρει περίπου έξι μήνες- αμέσως μετά ξεκινάμε και γίνονται οι ερμηνείες του τι βλέπουμε». Ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Αξιολογούμε το τι βλέπουμε, τα μεγέθη, τις πιθανότητες να διατηρείται το φυσικό αέριο στη θέση του. Δεν αρκεί μόνο να έχουμε δημιουργία φυσικού αερίου, αλλά πρέπει να το βρούμε σε μια παγίδα η οποία να το κρατάει στο σημείο εκείνο. Και πρέπει να βρούμε και αυτή η οποία είναι τόσο μεγάλη ώστε να είναι οικονομικά αξιοποιήσιμη από μόνη της. Όλη αυτή η διαδικασία θα κρατήσει γύρω στον ένα χρόνο, οπότε σε εκείνο το σημείο θα αποφασίσουμε εάν οι πιθανότητες και τα οικονομικά στοιχεία είναι τέτοια που να δικαιολογούν μια μεγάλη επένδυση πλέον. Και όταν λέω μεγάλη επένδυση μιλάμε για γεωτρήσεις που θα είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων».

«Τηρούνται όλα τα πρότυπα ασφαλείας ανθρώπων και περιβάλλοντος»

Ερωτηθείς για το τι μέτρα λαμβάνονται σχετικά, σημείωσε: «Στην Ελλάδα, ίσως τα κάνουμε σε αυτό το βάθος νερού για πρώτη φορά και υπάρχει μια ιδιαίτερη ανησυχία. Εγώ θα έλεγα να μην έχουμε τόσο ανησυχία, γιατί είναι πλέον τετριμμένα πράγματα για τη βιομηχανία, αν το δει κάποιος σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς φυσικά είμαστε εδώ και έχουμε αναλάβει το ρόλο του “θεματοφύλακα”, θα τολμούσα να πω, από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας. Όλα θα γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα τηρηθούν όλα τα πρότυπα ασφαλείας τόσο για την ανθρώπινη ζωή, για την αποφυγή ατυχημάτων, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος. Το δείγμα γραφής που είχαμε στις αρχές του χρόνου αποδεικνύει ότι δεν είναι απλά λόγια αυτά που λέμε. Οι πρώτες έρευνες γίνανε ξεπερνώντας τα καλύτερα διεθνή στάνταρ. Αυτό γίνεται και αυτή τη στιγμή. Συνεχίζουμε ακριβώς με την ίδια λογική. Έχουμε και δικούς μας εκπροσώπους, οι οποίοι θα πιστοποιήσουν ότι πράγματι όλα αυτά γίνονται όπως ακριβώς απαιτείται. Θα έλεγα να μην ανησυχεί κανένας. Είμαστε σε είμαστε σε καλά χέρια. Έχουμε ανθρώπους που ξέρουν τι κάνουν».

Ως προς το πότε ξεκινούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, ανέφερε αρχικά ότι δεν θα χρειαστεί σχετικός διαγωνισμός. «Τα δικαιώματα είναι αποκλειστικά. Τα έχουν για τα συγκεκριμένα μπλοκ, η ExxonMobil και τα πρώην Ελληνικά Πετρέλαια – Hellenic Energy σήμερα. Aυτοί μετά θα κάνουν ενδεχομένως το δικό τους διαγωνισμό για να βρουν ποιος θα εκτελέσει τη γεώτρηση εξ ονόματός τους. Και είναι και οι επενδυτές, οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν πλήρως την καμπάνια. Δεν θα υπάρξει κρατικό χρήμα σε αυτό. Είχαμε πει ότι θα γινόταν το 2026. Εκτιμούσαν μια παραγωγή στο 2027 – 2028. Δεν σας κρύβω ότι πλέον επειδή “τρέχουμε” και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί οι επενδυτές μας ανταποκρίθηκαν, και δεδομένου ότι γίνονται τα πράγματα πλέον με πολύ γοργό ρυθμό, θα ήθελα να τη δω τη γεώτρηση το 2025».

«Κόμβος παραγωγής είμαστε και θα γίνουμε κατ’ αρχήν γιατί έχουμε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες δεν τις ξεχνάμε σε καμία περίπτωση. Είναι πλέον και δικός μας ρόλος. Συμμετάσχουμε στον εθνικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Και εκεί δεν έχουμε πολλά ερωτηματικά. Άρα ναι, θα κάνουμε παραγωγή. Αν όμως αυτά τα έργα προχωρήσουν με επιτυχία όπως ελπίζουμε, τότε πραγματικά θα είμαστε ένας παραγωγός ενέργειας και -θα τολμούσα να πω- με τις διαστάσεις των κοιτασμάτων που συζητάμε, θα ξεπεράσουμε την εθνική κατανάλωση, οπότε θα γίνουμε και εξαγωγέας. Τα συγκεκριμένα μπλοκ, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχουν μια στρατηγική σημασία σε περιφερειακό επίπεδο. Η Ελλάδα αποτελεί τη φυσική δίοδο λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Είμαστε η φυσική δίοδος για να περάσει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Φαίνεται ότι η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου έχει πολύ φυσικό αέριο να δώσει. Περισσότερο από ότι έχουμε μέχρι στιγμής και έχουμε εκτιμήσει. Οπότε θα επανέλθει και η συζήτηση να βοηθήσουμε στο να χτιστεί αυτός ο άξονας μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Γίνονται και όλες οι προσπάθειες ώστε να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια. Θα τολμούσα να πω, και ενεργειακή ανεξαρτησία» είπε καταλήγοντας ο διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

ΕΔΕΥΕΠ: Η Ελλάδα προχωρά με το πρόγραμμα εξερεύνησης για κοιτάσματα φυσικού αερίου

Η ΕΔΕΥΕΠ ανακοίνωσε αναλυτικά τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Όπως αναφέρεται, οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες με σκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως:

  • Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.
  • Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.
  • Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.
  • Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.
  • Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.
  • Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
  • Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.
  • Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.

Η απαρέγκλιτη τήρηση των ανωτέρω μέτρων και όλων των σχετικών διαδικασιών διασφαλίζεται από την παρουσία ανεξάρτητου παρατηρητή της ΕΔΕΥΕΠ επάνω στο ερευνητικό σκάφος. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών δραστηριοποιείται έμπειρο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες τοπικές και περιφερειακές λιμενικές  αρχές καθώς και με τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη που πλέουν πλησίον των περιοχών των ερευνών με στόχο την απρόσκοπτη εκτέλεση τόσο των ερευνητικών προγραμμάτων όσο και των καθημερινών δραστηριοτήτων  στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, σχολίασε:

«Θα ήθελα να ανακοινώσω με μεγάλη χαρά την πρόοδο που σημειώνουμε, με βάση το σχέδιο που είχαμε ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στο έτος με τον Πρωθυπουργό. Οι διεθνείς επενδυτές τόσο στις συμβατικές όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά σε αυτό το σχέδιο. Τον Αύγουστο καλωσορίσαμε την ExxonMobil ως νέο διαχειριστή στην Κρήτη και ο ρυθμός με τον οποίο προοδεύουμε είναι απόδειξη της άριστης συνεργασίας μας με κορυφαίες εταιρείες ενέργειας και παρόχους υπηρεσιών, όπως οι ExxonMobilHelleniq EnergyEnergean καθώς και η PGS — μια κορυφαία εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας γεωφυσικών δεδομένων παγκοσμίως.

Ο κ. Rikard Scoufias, Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ καλωσόρισε την πρόοδο και ανέφερε ότι: «Σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική μας για την αξιοποίηση των πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας και τις προσπάθειές μας να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα και να ενισχύσουμε την εφοδιαστική ασφάλεια. Το ελληνικό φυσικό αέριο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο — όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υποστήριξη της ευρύτερης περιοχής και της αυξανόμενης ζήτησης της Ευρώπης για ενεργειακούς πόρους σε μια κρίσιμη στιγμή για την ενεργειακή ασφάλεια».

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης