Αρχική Διεθνη Νεα Πούτιν: Επίδειξη ισχύος στην Αρκτική με πυρηνικά παγοθραυστικά

Πούτιν: Επίδειξη ισχύος στην Αρκτική με πυρηνικά παγοθραυστικά

Από antwnio

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόβαλε σήμερα (22/11) την ισχύ της Ρωσίας στην Αρκτική κατά την διάρκεια μιας τελετής καθέλκυσης δύο πυρηνικών παγοθραυστικών τα οποία θα διασφαλίσουν την ναυσιπλοΐα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους στην δυτική Αρκτική.

Ο Πούτιν συμμετέχοντας από το Κρεμλίνο μέσω βιντεοσύνδεσης στην τελετή καθέλκυσης στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Αγίας Πετρούπολης στην βόρεια Ρωσία, είπε ότι τα παγοθραυστικά αυτά είναι στρατηγικής σημασίας για την χώρα.

«Και τα δύο παγοθραυστικά ναυπηγήθηκαν στο πλαίσιο ενός μεγάλου σειριακού προγράμματος και αποτελούν μέρος των μεγάλης κλίμακας, συστηματικών εργασιών μας για τον επανεξοπλισμό και την ανανέωση του εγχώριου στόλου παγοθραυστικών, για την ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης της Αρκτικής», δήλωσε ο Πούτιν.

Η Αρκτική αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία με την κλιματική αλλαγή , καθώς η τήξη των πάγων ανοίγει νέες θαλάσσιες οδούς. Τεράστιοι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου υπάρχουν στις περιοχές της Αρκτικής που ανήκουν στην Ρωσία, περιλαμβανομένης μιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Χερσόνησο Γιαμάλ.

Ο Πούτιν χαμογέλασε καθώς το πυρηνικό παγοθραυστικό Yakutia καθελκύσθηκε στο νερό κοντά στις αποβάθρες και στάθηκε όρθιος μόλις άρχισε η ανάκρουση ρωσικού του εθνικού ύμνου και η έπαρση της ρωσικής σημαίας πάνω στο παγοθραυστικό Ural το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες του τον Δεκέμβριο.

Το μήκους 173,3 μέτρων παγοθραυστικό Yakutia, με εκτόπισμα που υπερβαίνει τους 33.540 τόνους μπορεί να σπάσει πάγο πάχους έως και τριών μέτρων. Θα τεθεί σε λειτουργία το 2024.

Δυο άλλα παγοθραυστικά της ίδιας σειράς, το Arktika και Sibir ήδη βρίσκονται σε λειτουργία και ένα ακόμη, το Chukotka, προγραμματίζεται για το 2026.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι ένα υπερισχυρό πυρηνικό παγοθραυστικό μήκους 209 μέτρων που θα φέρει το όνομα Rossiya, με εκτόπισμα που θα υπερβαίνει τους 71.380 τόνους θα είναι έτοιμο το 2027. Το εν λόγω παγοθραυστικό θα μπορεί να σπάει πάγο πάχους τεσσάρων μέτρων.

«Αυτά (τα παγοθραυστικά) χρειάζονται για την μελέτη και την ανάπτυξη της Αρκτικής, για να είναι εγγυημένη η ασφάλεια και η αειφόρος ναυσιπλοΐα στην περιοχή αυτή, για να αυξηθεί η διέλευση των πλοίων κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού», είπε ο Πούτιν.

«Η ανάπτυξη αυτού του πιο σημαντικού διαδρόμου για τις μεταφορές θα επιτρέψει στην Ρωσία να απελευθερώσει πληρέστερα το εξαγωγικό της δυναμικό και να δημιουργήσει αποτελεσματικές διαδρομές για την εφοδιαστική αλυσίδα, μεταξύ άλλων προς τη νοτιοανατολική Ασία».

Ο Πούτιν, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 1999 υποσχόμενος να τερματίσει το χάος που προκάλεσε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ενίσχυσε αθόρυβα τη ρωσική παρουσία στην Αρκτική, όπου η Ρωσία διαθέτει περισσότερα από 24.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής που εκτείνονται από τη Θάλασσα του Μπάρεντς έως τη Θάλασσα του Οχότσκ.

Από το 2005, η Ρωσία έχει επαναλειτουργήσει δεκάδες στρατιωτικές βάσεις της σοβιετικής εποχής στην Αρκτική, έχει εκσυγχρονίσει το ναυτικό της και έχει αναπτύξει νέους υπερηχητικούς πυραύλους που έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν τους αισθητήρες και τα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ. Οι ειδικοί της Αρκτικής λένε ότι η Δύση θα χρειαστεί τουλάχιστον 10 χρόνια για να καλύψει τη διαφορά με τον ρωσικό στρατό στην περιοχή, αν προβεί σε μια τέτοια επιλογή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters ertnews.gr

Διαβάστε επίσης