Αρχική Πολιτική Σ. Πέτσας : Θα δοθεί επιπλέον κονδύλι στους Δήμους – Τι είπε για εκλογές, ρεύμα, «Κιβωτό»

Σ. Πέτσας : Θα δοθεί επιπλέον κονδύλι στους Δήμους – Τι είπε για εκλογές, ρεύμα, «Κιβωτό»

Από antwnio

Για τις επερχόμενες εκλογές μίλησε, μεταξύ άλλων, στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντας “υπέροχη την οσμή των εκλογών“.

Όταν ο χρόνος φτάνει για να γίνουν εκλογές, τότε ο λαός εκφράζεται. Επομένως είναι μια καλή ευκαιρία για όλους εμάς να δούμε τι κάναμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την εκλογή μέχρι και σήμερα. Να δει ο πολίτης αν ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Ποια είναι ατζέντα για την επόμενη μέρα. Άρα είναι πολύ ωραίο. Αυτή είναι η Δημοκρατία. Ωραίο είναι να εκφράζεται και να υπάρχει αυτή η όσμωση” είπε.

Το 2023 είναι προ των πυλών. Και πάντα λέγαμε από την αρχή ότι θα γίνουν εκλογές το 2023, το οποίο φτάνει. Δεν μπορώ να πω εγώ τις πιθανές ημερομηνίες. Αν το βάλει κανείς έτσι και ανοίξει το ημερολόγιο θα βρει πολλές Κυριακές. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ό,τι είχε πει ο πρωθυπουργός ότι θα γίνουν την άνοιξη. Κοντά είμαστε επομένως, ώστε όπως είπα και πριν να αρχίσουμε να απευθυνόμαστε στους πολίτες για το τι κάναμε και τι θα κάνουμε μετά” πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Είναι πολύ σημαντικό όταν ο πολίτης αντιμετωπίζει αυτή τη δυσκολία και καθημερινά όσοι μας βλέπουν αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ενέργεια. Ναι, αλλά ξέρουν όμως και τι έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ξέρουν αν κάποιος μείωσε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αν έπεσε η ανεργία, αν υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία, αν καταφέραμε να διαχειριστούμε σωστά τα εθνικά θέματα, την πανδημία και να ξέρει τι να περιμένει για την επόμενη μέρα” δήλωσε.

Για τους Δήμους τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν ενισχυθεί με 282 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. “Αυτό είναι σημαντικό ζήτημα το οποίο θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο στο τέλος της χρονιάς. Άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ λοιπόν, θα διατεθούν στους δήμους, συνολικά 332 εκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, από τον οδοφωτισμό μέχρι τα καύσιμα και φυσικά για τη θέρμανση των παιδιών μας στις σχολικές αίθουσες. Και έχουμε δεσμευθεί ότι και μέσα στο χειμώνα από την αρχή της νέας χρονιάς δεν θα σταματήσει η στήριξη. Αυτό το ανακοινώσαμε και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών” τόνισε και σημείωσε ότι ξεδιπλώνονται νέα εργαλεία πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ επενδυτικά που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στους Δήμους, κυρίως με τα θέματα των αρμοδιοτήτων. “Εμείς ξεκινήσαμε ένα διάλογο από την αρχή της διακυβέρνησης για τη λεγόμενη ανακατανομή αρμοδιοτήτων, την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, σοβαρά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν και τώρα και στο μέλλον. Για πρώτη φορά καταθέτουμε ένα νομοσχέδιο που το έχει επεξεργαστεί ο Μάκης Βορίδης, το υπουργείο Εσωτερικών συνολικά, ώστε να ξέρουμε πώς θα φτιάξουμε ένα μηχανισμό μεταφοράς αυτών των αρμοδιοτήτων με αντικειμενικά κριτήρια, με δείκτες“.

Όσον αφορά στην Πολιτική Προστασία, τόνισε ότι έχουν γίνει πάρα πολύ μεγάλα βήματα από πέρσι, ιδίως σε επίπεδο συντονισμού. “Πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήμασταν αρκετούς μήνες ή χρόνια πριν. Θα δοκιμαστούμε ξανά γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα μας χτυπάει με πολλαπλά επεισόδια. Αλλά νομίζω, όπως έδειξε και το φετινό καλοκαίρι, ο συντονισμός και η έγκαιρη χρηματοδότηση έφερε καλύτερα αποτελέσματα για την αντιπυρική περίοδο. Πιστεύω θα φέρει και τον φετινό χειμώνα. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι μια πρόκληση άλλης τάξης. Θα ήθελα πραγματικά να πω σε όλους όσους μας ακούνε ότι η κλιματική κρίση θα μας δοκιμάσει σε πολλά επίπεδα. Τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν είναι πολύ διαφορετικά. Θα φέρω ένα παράδειγμα την Αγία Πελαγία. Είχαμε ένα καταστροφικό συμβάν που κόστισε τη ζωή σε δύο συνανθρώπους μας. Εκεί είχε γίνει αντιπλημμυρικό έργο. Δεν ήταν ποτέ ικανό αυτό το αντιπλημμυρικό έργο, όπως είπε και ο κ. Λέκκας, να απορροφήσει όγκους νερού που ήταν τετραπλάσιοι του κανονικού. Επομένως χρειάζεται άλλου είδους αντιπλημμυρική προστασία, ψηλά στα βουνά και γι αυτό νομίζω ότι είμαστε κοντά σε ένα καλό σχεδιασμό για το μέλλον να ξεδιπλώσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα“.

Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην υπόθεση της “Κιβωτού”

Όσον αφορά στην “Κιβωτό του Κόσμου” τόνισε ότι η κυβέρνηση, μόλις ήρθε στο φως της δημοσιότητας όλη αυτή η υπόθεση, αντέδρασε πολύ γρήγορα. “Πέραν της θεσμικής παρέμβασης, η οποία είναι πολύ σημαντική για όλες αυτές τις δομές, έχουν πολύ μεγάλη σημασία τα πρόσωπα, γι αυτό και νομίζω ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο μετά τις κινήσεις της κυβέρνησης, είναι αυτό το οποίο θα εξασφαλίσει ότι το θεσμικό πλαίσιο θα τηρείται. Άρα θεσμοί και πρόσωπα πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τις προθέσεις της για να πάει σε ένα πολύ αυστηρότερο και συνεκτικό πλαίσιο ελέγχου“.

Σημείωσε ότι τα ζητήματα κακοποίησης έχουν έξαρση το τελευταίο διάστημα και πρέπει η κοινωνία να είναι έτοιμη, να έχει τα αυτιά της ανοιχτά και η κυβέρνηση έτοιμη να προσαρμόζεται στις συνθήκες.

Σε ερώτηση για το ποιος έχει την ευθύνη να κάνει ελέγχους στις δομές, ο κ. Πέτσας απάντησε: “Υπάρχει πάντα ένας συνδυασμός, μια συνεργασία ανάμεσα σε αυτόν που οφείλει να ασκήσει τον έλεγχο στο πεδίο, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η περιφέρεια και του θεσμικού πλαισίου, το οποίο κατευθύνεται κεντρικά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής και Κοινωνικών Υποθέσεων. Επομένως, μιλάμε για ένα συνδυασμό ενεργειών και για τα δύο θέματα. Από κει και πέρα, για τον ελεγκτικό μηχανισμό ποτέ δεν θα φτάνει ελεγκτικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει όλες τις περιπτώσεις, αλλά αρκεί το θεσμικό πλαίσιο να είναι τέτοιο“.

Κινδυνεύουμε να έχουμε ένα σίριαλ χωρίς απόδειξη

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων τόνισε ότι είναι πρώτη φορά που για τέτοιο θέμα η κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία στο παρελθόν. “Όπως έχουν παραδεχτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαν στοιχεία για τέτοια ζητήματα και δεν κουνήθηκε φύλλο. Δεν έγινε καμία προσπάθεια όχι μόνο να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, αλλά ούτε καν κάποιος να δώσει κάποιες εξηγήσεις“.

Για τα πρόσωπα, για τις καταθέσεις και όλα τα σχετικά έχω να πω μόνο ένα σχόλιο. Ξέρετε πριν από λίγες ημέρες κάτι που μου έκανε πραγματικά πολύ δυσάρεστη εντύπωση είναι ότι έχει γίνει μια σειρά δημοσιευμάτων τα οποία ενέπλεκαν το Γρηγόρη Δημητριάδη που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Ήρθε η ώρα να γίνει η εκδίκαση της υποθέσεως και όλοι αυτοί οι οποίοι το κατήγγειλαν δημόσια με δημοσιεύματα, ζήτησαν αναβολή. Ξέρετε για πότε; Για το 2024! Μα είναι δυνατόν ένα τέτοιο θέμα που πρέπει να ξέρουμε για λόγους δημοκρατίας όλες τις πτυχές του, αυτοί οι οποίοι κατηγορούν κάποιον να ζητούν αναβολή για το 2024; Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας τιμά” πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι το τοπίο, γύρω από το θέμα, δεν είναι θολό, λόγω της διάθεση της κυβέρνησης να ρίξει φως και με την Επιτροπή Θεσμών και με τις απομακρύνσεις κορυφαίων στελεχών, ενώ για τα 106 ονόματα που λέγεται ότι παρακολουθούνταν τόνισε ότι πρόκειται για μια κατηγορία η οποία έρχεται από κάποιους χωρίς στοιχεία.

Κινδυνεύουμε να έχουμε ένα σίριαλ χωρίς μια απόδειξη. Μιλάμε όχι για ζητήματα της εθνικής ασφάλειας από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την Αντιτρομοκρατική Ή κάποιων άλλων, αλλά για ένα ιδιωτικό κακόβουλο λογισμικό. Ποια κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία να απαγορευθεί η εμπορία, η κατοχή και η χρήση τέτοιου είδους κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης; Η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποια κυβέρνηση ήξερε ότι υπήρχαν τέτοια θέματα και μείωσε την ποινή από κακούργημα σε πλημμέλημα; Η κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές“.

Δεν υπάρχει λόγος να είναι σκοτεινά τα Χριστούγεννα

Για την ενεργειακή κρίση και τις ενέργειες της κυβέρνησης προς αυτό το θέμα, ο κ. Πέτσας τόνισε: “Έχουμε ζητήσει μια εξοικονόμηση ενέργειας από τους δήμους λελογισμένη της τάξης του 10% περίπου. Αλλά αυτό που ζητήσαμε είναι κάτι νομίζω απλό και νοικοκυρεμένο. Ο καθένας το κάνει στο σπίτι του, δηλαδή κάποιος να παρακολουθεί την κατανάλωση ενέργειας, αν βλέπει μια υπερβολή, να κλείνει το φως στις 02.00 το πρωί αν βλέπει ότι δεν υπάρχει κανείς μέσα στο κτίριο. Δυστυχώς αυτό που ζητήσαμε εμείς είναι να οριστεί κάποιος που να το παρακολουθεί αυτό και δεν υπάρχει η ανταπόκριση την οποία θα θέλαμε“.

Σε ερώτηση για τον εορταστικό φωτισμό σε δρόμους και πλατείες απάντησε: “Νομίζω ότι ο φωτισμός θα υπάρχει, υπερβολές να μην υπάρχουν. Νομίζω το καταλαβαίνει ο πολίτης όταν δυσκολεύεται να πάει στα σούπερ μάρκετ ή να πληρώσει το λογαριασμό του. Οι υπερβολές να μην χρειάζονται. Από κει και πέρα δεν υπάρχει λόγος να είναι σκοτεινά τα Χριστούγεννα, είναι μια πολύ ωραία εποχή του χρόνου και νομίζω ότι η αισιοδοξία ταιριάζει στου Έλληνες“.

Τέλος, για το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος είπε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. “Έχουμε εξασφαλίσει μια ισορροπία στο ενεργειακό μας ισοζύγιο που προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο, ώστε να έχουμε εισαγωγές από άλλες περιοχές και έχουμε και διαφοροποίηση των αγωγών μας, όπως έχουμε κάνει τελευταίο χρονικό διάστημα και από το Αζερμπαϊτζάν και από τους σταθμούς που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Αλεξανδρούπολη. Άρα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διακοπών. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να έχουμε είναι ψυχραιμία για αυτή την περίοδο, χωρίς κινδυνολογία και με μια συγκρατημένη διάθεση θα ξεπεράσουμε μια δύσκολη περίοδο” κατέληξε ο κ. Πέτσας.

πηγη ertnews.gr

Διαβάστε επίσης