Αρχική Ελλαδα Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Δεν θα αποδεχθούμε κανένα τετελεσμένο – Νέες προκλήσεις Καλίν

Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Δεν θα αποδεχθούμε κανένα τετελεσμένο – Νέες προκλήσεις Καλίν

Από antwnio

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε από το Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι «η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί κανενός είδους τετελεσμένο από την Τουρκία». Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε από το Βουκουρέστι ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα, την ώρα που η Άγκυρα προκαλεί και πάλι, διά του Ιμπραήμ Καλίν, του στενού συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν. Ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Με το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο να βρίσκεται σε σημείο καμπής και την Ανατολική Μεσόγειο ν’ αποτελεί πεδίο κομβικών ενεργειακών και διπλωματικών εξελίξεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε την πλήρως αντίθετη πορεία που ακολουθούν Ελλάδα και Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, καταγγέλλοντας τον επεκτατισμό της Άγκυρας.

«Η Τουρκία ξεκάθαρα επιδιώκει μία ατζέντα αναθεωρητισμού στο εξωτερικό, προβολής παλαιών αυτοκρατορικών φιλοδοξιών, και έτσι προκαλεί προβλήματα με όλους τους γείτονές της, περιλαμβανομένης της Ελλάδας[…] Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και ότι δεν θα δεχτούμε κανένα τετελεσμένο όσον αφορά την περιοχή μας» τόνισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ertnews.gr.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα είναι ανοικτή στο διάλογο, υπενθυμίζοντας όμως ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει να εκτοξεύει πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας και ν` αμφισβητεί την κυριαρχία του Αιγαίου οι πιθανότητες σύγκλισης είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

«Αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι μόνο η κυριαρχία της Ελλάδας αλλά η περιφερειακή σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο[…] Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί στο κοινό -και δεν αναφέρομαι στους Έλληνες, πολλοί ουδέτεροι παρατηρητές της περιοχής μας- που πιστεύουν ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν απειλή για την τουρκική ενδοχώρα. Αρκετοί όμως πιστεύουν ότι η ηπειρωτική Τουρκία αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά» υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα όμως ο στενότερος συνεργάτης του Ερντογάν θέτει ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου, κατηγορεί την Ελλάδα ως υπαίτια της έντασης και επιρρίπτει στην Αθήνα την ευθύνη για την έλλειψη διαλόγου.

«Είναι ενάντια στις συμφωνίες η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Το εκφράζουμε ανοιχτά εδώ και χρόνια. Κάθε κίνηση έχει κάποια συνέπεια. Λέμε στην ελληνική πλευρά ότι αυτά τα βήματα που κάνετε δεν θα μείνουν χωρίς αντίκρισμα» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Στο ίδιο μοτίβο με τον Καλίν κινήθηκε νωρίτερα και ο Ακάρ, ο οποίος υπέδειξε την Ελλάδα ως αυτή που αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο. «Συγκεκριμένοι (Έλληνες) πολιτικοί, με αυτά που κάνουν στην Ελλάδα, όχι μόνο απειλούν την Τουρκία, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία του δικού τους λαού» δήλωσε.

Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα είναι το μήνυμα του Νίκου Δένδια από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό. Και οι πάγιες αρχές μας είναι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και η προστασία της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».

Διαβάστε επίσης