Αρχική Διεθνη Νεα Leopard 2: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του τανκ που λαχταρά ο Ζελένσκι – Πόσα έχει η Ελλάδα

Leopard 2: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του τανκ που λαχταρά ο Ζελένσκι – Πόσα έχει η Ελλάδα

Από antwnio

Tα μέλη του ΝΑΤΟ δεν κατέληξαν χθες (21.01.2023) σε συμφωνία για να στείλουν Leopard 2 στην Ουκρανία, παρά τα ουκρανικά αιτήματα και την έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σταλούν άρματα μάχης για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο ρωσικός στρατός.

Ανώτερος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους συμμάχους του Κιέβου να «σκεφτούν πιο γρήγορα» να αυξήσουν τη στρατιωτική υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, μία ημέρα αφού απέτυχαν να συμφωνήσουν για την αποστολή των αρμάτων μάχης Leopard 2 που ζητάει το Κίεβο.

Τι είναι το Leopard 2

Το Leopard 2 είναι ένα κύριο άρμα μάχης γερμανικής κατασκευής με βεληνεκές περίπου 500 km (311 μίλια). Τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το 1979 και έχει τελική ταχύτητα 68 χλμ./ώρα (42 μίλια/ώρα). Εξοπλισμένο με ένα κανόνι 120 mm ως κύριο οπλισμό του, είναι επίσης οπλισμένο με δύο ομοαξονικά ελαφριά πολυβόλα.

Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται από τον γερμανικό στρατό, το Leopard 2 βρίσκεται σε ευρεία υπηρεσία στην Ευρώπη, με περισσότερες από δώδεκα χώρες να χρησιμοποιούν το τανκ, καθώς και μια σειρά από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά. Τα τανκς έχουν αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία, το Αφγανιστάν και τη Συρία (από την Τουρκία), όπου πολλά καταστράφηκαν από αντιαρματικούς πυραύλους.

Όπως μπορείτε να δείτε στο σχεδιάγραμμα που ακολουθεί, η Ελλάδα είναι πρώτη στον κόσμο σε Leopard 2 που είναι σε υπηρεσία! Συγκεκριμένα, η χώρα μας έχει 353 Leopard 2 σε υπηρεσία.

Όπως βλέπετε, μεγάλο αριθμό Leopard 2 διαθέτουν επίσης η Τουρκία (361), η Πολωνία (247), η Ισπανία (327) και φυσικά η ίδια η κατασκευάστρια Γερμανία (321).

Χαρακτηριστικά: 

Κύριος οπλισμός: 120 mm/L44 κανόνι με 42 βλήματα, Δευτερεύων οπλισμός: Δύο πολυβόλα 7,62 mm, 16 εκτοξευτές καπνογόνων, Τετραμελές πλήρωμα (Διοικητής, πυροβολητής, φορτωτής, οδηγός), Θωράκιση: Σύνθετη, Μήκος τανκ: 9,67 m, Μάζα τανκ: 55 τόνοι, Μηχανή πετρελαίου: 1.500 hp/1.100 kW, Εύρος λειτουργίας: 280-340 μίλια, Μέγιστη ταχύτητα: 45 μίλια/ώρα.

Πηγή: Guardian

Διαβάστε επίσης