Αρχική Κοινωνια Στους δρόμους οι αγρότες του Τυρνάβου – Διαπραγματεύσεις με την αστυνομία για το μπλόκο (φωτο & video)

Στους δρόμους οι αγρότες του Τυρνάβου – Διαπραγματεύσεις με την αστυνομία για το μπλόκο (φωτο & video)

Από antwnio

Στον δρόμο βγήκαν σήμερα Παρασκευή τα τρακτέρ με σκοπό να στήσουν μπλόκο στην Εθνική Οδό Λαρίσης-Κοζάνης, ενώ προχώρησαν σε προσυγκεντρώσεις από το πρωί στις πλατείες του Αμπελώνα, του Δαμασίου και Δελερίων, αλλά και του Τυρνάβου, το μεσημέρι.

Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις των αγροτών με την αστυνομία δεν τους επετράπη να περάσουν από τον Τύρναβο με τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό, οπότε προχώρησαν πεζοί προκειμένου να πραγματοποιήσουν την διαμαρτυρία τους στην εθνική. Η πορεία των τρακτέρ σταμάτησε λίγο μετά το Οινοποιίο Τυρνάβου, σύμφωνα με το onlarissa.gr.

Οι αγρότες των εν λόγω περιοχών έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για μια ακόμη φορά για τα «οξυμένα προβλήματα με το κόστος παραγωγής να έχει ανέβει 3 και 5 φορές πάνω, ενώ τα προϊόντα μας να τα δίνουμε κάτω από το κόστος παραγωγής και πολλά από τα οποία έμειναν αδιάθετα πάνω στα δένδρα και στα αμπέλια», όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως: «η απόφαση ομόφωνη και όλων μας δεν είναι άλλη από το ότι βγαίνουμε στο δρόμο του αγώνα διότι είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος που πάντα κερδίσαμε κάτι σχετικά με την επιβίωση μας».

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν μεθαύριο Κυριακή με την έλευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά που θα βρίσκεται στον Τύρναβο για την κοπή πίτας σε κομματική εκδήλωση.

Οι αγρότες τον καλούν να τους επισκεφθεί στα μπλόκα για «να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του Τυρνάβου μαζί με τους φορείς της πόλης αναφέρουν πως έχουν τα εξής αιτήματα:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε μια σειρά προϊόντα που έχουν πωληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής παρότι φτάνουν στην κατανάλωση 5-10 φορές ακριβότερα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των απωλειών αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιές από καιρικά φαινόμενα, φαινόμενα αισχροκέρδειας σε παραγωγούς και καταναλωτές κλπ.

Να δοθούν άμεσα τα χρήματα στα προϊόντα που έχουν ανακοινωθεί κάτω από την πίεση των αγώνων μας ότι θα υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος αλλά να δοθούν κάθετα σε όλες τις ποικιλίες σε Μήλα, Ροδάκινα/νεκταρίνια-Κάστανα και να ανακοινωθεί το ποσό για ενίσχυση σε Αχλάδια, Βερίκοκα και Σταφύλια που έχει δεσμευτεί το υπουργείο.

Να ενταχθούν σε αυτά τα προϊόντα τα κεράσια που σε όλες τις περιοχές της χώρας έχουν πουληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής φέτος τα Δαμάσκηνα και τα Αμύγδαλα.

Η αναπλήρωση σε όλα τα παραπάνω προϊόντα να καλύπτει τουλάχιστον το κόστος παραγωγής και για όλες τις ποικιλίες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια και την νέα χρονιά.

Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72€/στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι όπως έγινε επιλεκτικά.

Μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό!

Αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση όπως έχουν οι εφοπλιστές.

Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στο 7 λεπτά/Kwh. Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Να καταργηθεί το πρόστιμο ρύπων.

Ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.

Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι 7-9 μήνες μετά τις ζημιές δεν έχουν φτάσει καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων στα χέρια των παραγωγών και με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Στο σεισμόπληκτο Δαμάσι αποζημίωση σε όλους τους σεισμόπληκτους στο 100% των ζημιών σε α’ και β΄ κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που κάνουν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες.

Διαβάστε επίσης