Αρχική Κοινωνια Τσελέντης: Ο σεισμός της Τουρκίας 1.000 φορές μεγαλύτερος από το σεισμό του 1999 στην Αθήνα

Τσελέντης: Ο σεισμός της Τουρκίας 1.000 φορές μεγαλύτερος από το σεισμό του 1999 στην Αθήνα

Από antwnio

«Ο σεισμός της Αθήνας του 1999 ήταν 5,9, και μας άφησε 100.000 άστεγους. Ο χθεσινός σεισμός ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερος από τον 5,9» τόνισε στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, «η ακολουθία μπορεί να κρατήσει και ένα χρόνο, και μάλιστα με μεγάλους μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε και 7,5 Ρίχτερ, έχει ενεργοποιηθεί ένα πού μεγάλο ρήγμα. Έχουμε φαινόμενο ντόμινο πάνω στο ίδιο ρήγμα. Θα έχουμε σίγουρα νέες καταρρεύσεις κτηρίων. Τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 15.000, και μην ξεχνάμε και τη Συρία, θα ανέβει κατά πολύ η εκατόμβη θυμάτων».

«Το συγκεκριμένο ρήγμα (της Τουρκίας) δε θα μας επηρεάσει, μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, αλλά ο σεισμός θα γίνει στη θάλασσα, θα είναι της τάξης 6 με 6,5 το πολύ, και η δόμηση της Κύπρου δεν έχει καμία σχέση με τη δόμηση της Ανατολίας» διευκρίνισε.

Για το Ακούγιου τόνισε ότι «ακόμα και Τούρκοι σεισμολόγοι έχουν πει για τον πυρηνικό σταθμό ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες σεισμικές μελέτες, ενώ έχει κατασκευαστεί από Ρώσους που δεν έχουν εμπειρία σε σεισμικά θέματα. Εκεί κοντά έχουμε ρήγμα που μπορεί να δώσει 7 με 7,5 Ρίχτερ», σημείωσε δε, ο κ. Τσελέντης.

Διαβάστε επίσης