Αρχική Διεθνη Νεα Θαύματα ζωής στην Τουρκία: Βγήκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα πέντε ημέρες μετά τον σεισμό

Θαύματα ζωής στην Τουρκία: Βγήκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα πέντε ημέρες μετά τον σεισμό

Από antwnio

Διασώστες στην Τουρκία ανέσυραν δύο γυναίκες ζωντανές από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων όπου παρέμειναν επί 122 ώρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Περισσότεροι από 24.150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς.

Μία από τις διασωθείσες, η 70χρονη Μενεκσέ Ταμπάκ, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένα κτίριο στην επαρχία Καχραμανμαράς και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Στο Ντιγιάρμπακιρ ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια κτιρίου η 55χρονη Μασαλάχ Τσιτσέκ, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Τα σωστικά συνεργεία έβγαλαν από τα ερείπια στην επαρχία Γκαζίαντεπ έναν πατέρα και τον ανάπηρο γιο του, αφού έμειναν εγκλωβισμένοι επί 115 ώρες.

Στην ίδια επαρχία, η 25χρονη Μπούσρα Αλμούσα διασώθηκε 119 ώρες μετά τον σεισμό, αναμεταδίδει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην περιοχή Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι οι διασώστες έσκυβαν πάνω σε κομμάτια τσιμέντου και ψιθύριζαν «ινσαλάχ» (Θεού θέλοντος), καθώς έψαχναν στα συντρίμμια για ένα 10 ημερών βρέφος, το οποίο ανέσυραν ζωντανό, σχεδόν 90 ώρες μετά τον σεισμό.

Με τα μάτια του ορθάνοικτα ο Γιαγκίζ Ουλάς τυλίχθηκε σε μια κουβέρτα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας. Οι διασώστες ανέσυραν ζωντανή και τη μητέρα του, σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδόθηκαν.

Τις προηγούμενες 24 ώρες 67 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ 1,05 εκατ. έχουν μείνει άστεγοι λόγω του σεισμού, πρόσθεσε.

«Βασικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε την επιστροφή στην κανονικότητα προσφέροντας μόνιμη κατοικία σε αυτούς μέσα σε ένα χρόνο και να φροντίσουμε ότι θα γιατρέψουν τον πόνο τους το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Οκτάι.

Σύμφωνα με σημερινό απολογισμό της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD), 20.655 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία. Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε περισσότερους από 3.500, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν στα συντρίμμια.

Διαβάστε επίσης