Αρχική Διεθνη Νεα Σεισμός στην Τουρκία: Η μόνη πόλη στο Χατάι όπου δεν έπεσε κτίριο και δεν θρήνησαν ούτε ένα θύμα

Σεισμός στην Τουρκία: Η μόνη πόλη στο Χατάι όπου δεν έπεσε κτίριο και δεν θρήνησαν ούτε ένα θύμα

Από antwnio

Ο σεισμός ισοπέδωσε την επαρχία Χατάι της Τουρκίας και μετέτρεψε πόλεις σε τεράστια νεκροταφεία και βουνά από μπάζα από τα κτίρια που κατέρρευσαν, ωστόσο ο εγκέλαδος από μια πόλη… “πέρασε και δεν ακούμπησε”.

Συγκεκριμένα, η πόλη Ερζίν δεν θρήνησε κανένα θύμα από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, ενώ μάλιστα τα κτίριά της άντεξαν το τεράστιο χτύπημά του και κανείς δεν έχασε τη ζωή του.

Η πόλη των 42.000 ψυχών άντεξε το χτύπημα του Εγκέλαδου, διότι τα κτίρια εκεί δεν φτιάχτηκαν στο πόδι, δεν φτιάχτηκαν με σαθρά υλικά. Οι εργολάβοι εκεί δεν μπορούσαν να κάνουν παραβάσεις, κακοτεχνίες. Να φτιάξουν χάρτινα – κτίρια καρμανιόλες, όπως αποδείχτηκε ότι ήταν τα κτίρια που κατέρρευσαν στην Τουρκία μετά τον σεισμό.

Στο Ερζίν, ο δήμαρχος της πόλης Οκές Ελμάσογλου και οι αρχές έκαναν το αυτονόητο, κάνοντας καλά την δουλειά τους. Εκεί οι έλεγχοι γίνονταν κανονικά και γι’ αυτό ο οικοδομικός ιστός απορρόφησε το γιγαντιαίο χτύπημα του σεισμού, έμεινε όρθιος και κανείς άνθρωπος δεν έχασε τη ζωή του.

«Η Ερζίν είναι μια πόλη 42.000 κατοίκων σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη Οσμανίγιε, 110 χλμ. από την πόλη Χατάι και πολύ κοντά στα Άδανα. Εντούτοις δεν χάσαμε ούτε έναν άνθρωπο ούτε και έχουμε τραυματίες. Οι μόνες απώλειες είναι κάτοικοι της πόλης μας που βρίσκονταν σε γειτονικές περιοχές» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Euronews ο δήμαρχος της Ερζίν Οκές Ελμάσογλου.

Ο δήμαρχος της πόλης της Τουρκίας, εξήγησε το μυστικό της αντοχής της Ερζίν και είπε ότι δεν επέτρεψε ως τώρα να γίνει καμιά… ατασθαλία στις κατασκευές.

«Μου έλεγαν “θα χτίσουμε ένα κτήριο, θα μας δώσετε άδεια;” κι εγώ τους απαντούσα “δεν έχω τέτοια εξουσία. Δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο”» συμπλήρωσε ο δήμαρχος της Ερζίν.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Euronews, «ακόμα και αν πολεμήσεις το φαινόμενο αυτό, οι πολίτες θα συνεχίζουν να προσπαθούν να χτίσουν παράνομες κατασκευές. Αν δεν έχεις αρκετό προσωπικό, δεν έχεις 100% πιθανότητα να το ελέγξεις αυτό. Αλλά εμείς είχαμε τη θέληση και είπαμε ότι δεν θα κάνουμε κάτι τέτοιο τη δική μας περίοδο».

Πέρα απ’ όλα αυτά, οι αρχές του δήμου έβρισκαν παραβάσεις στις κατασκευές έκοβαν βαριά πρόστιμα και έστελναν τους κατασκευαστές στην δικαιοσύνη. «Με αυτή την έννοια η συνείδησή μου είναι καθαρή» κατέληξε ο Τούρκος δήμαρχος.

Ο Οκές Ελμάσογλου είναι γέννημα θρέμμα του Ερζίν, καθώς γεννήθηκε εκεί το 1979. Έφυγε από την πόλη του για να σπουδάσει (πήρε πτυχίο στη Νομική) και να πάει στον στρατό και ξαναγύρισε στα πάτρια εδάφη το 2005.

Τέλος, το 2019 διεκδίκησε την δημαρχία της πόλης στις εκλογές ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και κέρδισε τη θέση μεγάλη πλειοψηφία.

Διαβάστε επίσης