Αρχική Διεθνη Νεα Εκλογές στην Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν με 14 μονάδες

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν με 14 μονάδες

Από antwnio

Επικράτηση του ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έναντι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου, «βλέπει» τελευταία δημοσκόπηση, προκαλώντας προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ORC Research, ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν 14 σχεδόν μονάδες. Συγκεκριμένα στο ερώτημα : «Ποιον από αυτούς τους δύο υποψηφίους θα ψηφίζατε εάν ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου είναι υποψήφιοι στις Προεδρικές Εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου 2023;» το 43,2% απάντησε Ερντογάν και το 56,8% Κιλιτσντάρογλου.

Η έρευνα διεξήχθη από την ORC Research μεταξύ 4 και 6 Μαρτίου. Πάντως αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Ιανουάριο, είχε δείξει πως ο επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης θα δυσκολευόταν να επικρατήσει άνετα του Τούρκου προέδρου σε σχέση με τους δημάρχους Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης, Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου αντίστοιχα, σύμφωνα με το protothema.gr.

Ωστόσο η εικόνα φαίνεται να αλλάζει για τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικoύ Λαϊκού Κόμματος (CHP), μετά την επιλογή του ως υποψηφίου από τη συμμαχία των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Η αποδοχή Κιλιτσντάρογλου φαίνεται πως κέρδισε πόντους, από την ανακοίνωση πως Γιαβάς και Ιμάμογλου θα είναι αντιπρόεδροι της μελλοντική κυβέρνησης με σημαντικές αρμοδιότητες.

Η δημοτικότητα του Τούρκου έχει πληγεί από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, λόγω του πληθωρισμού αλλά και της αργής αντιμετώπισης της κρίσης που προκάλεσαν οι πρόσφατοι φονικοί σεισμοί.

Την «Εθνική Συμμαχία» αποτελούν τα κόμματα: Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), Kαλό Κόμμα (ΙΥΙ), Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), Kόμμα Ευτυχίας (SAADET) 1.1%, Κόμμα του Μέλλοντος (GELECEK) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP)

Οι «6» αμφισβητούν ευθέως την συμμαχία μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή από το 2018.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) έχει αποκλειστεί από την «Εθνική Συμμαχία», αλλά δήλωσε πως μπορεί να στηρίξει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης εναντίον του Ερντογάν, όπως έπραξε στις δημοτικές εκλογές του 2019 στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα τη νίκη της των υποψηφίων της συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης