Αρχική Πολιτική Οι επαφές της Ρωσίδας κατασκόπου «Μαρίας Τσάλλα» στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ

Οι επαφές της Ρωσίδας κατασκόπου «Μαρίας Τσάλλα» στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ

Από antwnio

Tις επαφές που είχε αναπτύξει στη χώρα μας η Ρωσίδα κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα», όπως ήταν το ψευδώνυμό της σύμφωνα με την ελληνική της ταυτότητα, αλλά και τους σκοπούς που εξυπηρετούσε, ερευνούν οι αρχές και συγκεκριμένα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Φαίνεται να ήταν μέλος της διαβόητης ομάδας « illegals», που πρόκειται για Ρώσους πράκτορες που εκπαιδεύονται κάτω από άκρα μυστικότητα για χρόνια και δαπανώντας μεγάλα κεφάλαια προκειμένου να διεισδύσουν σε χώρες του δυτικού κόσμου.

Παραμένουν στις ξένες χώρες ακόμη και για περισσότερο από 15 έτη παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες.

Η συγκεκριμένη 33χρονη γυναίκα, η οποία τα τελευταία χρόνια ζούσε σε μια πολυκατοικία στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι, όπου είχε νοικιάσει και ένα κατάστημα για να στεγάσει την επιχειρησή της (για κέντημα και πλέξιμο) ενώ παράλληλα λειτουργούσε και διαδικτυακό κατάστημα του οποίου η ιστοσελίδα έχει κατέβει, φαίνεται ότι είχε έρθει στην Ελλάδα το 2018, οπότε ενδεχομένως να βρισκόταν στο αρχικό στάδιο των επαφών που είχε αναπτύξει στη χώρα μας.

Η αποκάλυψη της ταυτότητάς της έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν διαπιστώθηκε μία ανακολουθία στα έγγραφα ενός ληξιαρχείου, στην περιοχή της Αττικής. Φάνηκε λοιπόν ότι είχε γίνει παραποίηση, ότι είχαν σκιστεί σελίδες και είχαν τοποθετηθεί στη θέση τους άλλες με εμφανώς διαφορετικό γραφικό χαρακτήρα σε σχέση με τα αρχεία της εποχής. Ξεκίνησε η έρευνά της για το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο έδειξε ότι πρόκειται για μία γυναίκα η οποία δρούσε κατόπιν εντολής ξένων μυστικών υπηρεσιών με τη μέθοδο των illegals.

Είναι μία μέθοδος η οποία έχει διαπιστωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα τελευταία παραδείγματα είχαμε στην Αυστρία και στην Πολωνία. Η γυναίκα αυτή κατάφερε τον Ιανουάριο να διαφύγει τελικά στη χώρα καταγωγής της.

Ψάχνουν τώρα από την ΕΥΠ να διαπιστώσουν ποια ακριβώς ήταν η δράση της. Δεν φαίνεται να είχε απευθείας σχέσεις με τη ρωσική πρεσβεία, ωστόσο υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχε κάποιος σύνδεσμος και να υπήρχαν και άλλα μέλη. Μία μικρή ομάδα, η οποία ενδεχομένως να μην ήταν μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές ενδιαφέροντος.

Συγκλονισμένοι οι γείτονες – Δεν είχαν αντιληφθεί κάτι

Στην οδό Αρριανού 4 στο Παγκράτι, βρίσκεται το κατάστημα το οποίο διατηρούσε η Ρωσίδα που εμπλέκεται στην υπόθεση κατασκοπείας. Ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ συνομίλησε με γείτονες, που δηλώνουν συγκλονισμένοι για την υπόθεση που εξελισσόταν στη γειτονιά τους και αναφέρουν πως δεν είχαν αντιληφθεί τίποτε όλα αυτά τα χρόνια.

Για το κατάστημά της αναφέρουν πως δεν είχε ιδιαίτερη κίνηση. Η 33χρονη κατάφερε στα χρόνια που έμενε στο Παγκράτι να ενσωματωθεί στη γειτονιά. Την περιγράφουν ως «ένα διακριτικό ήσυχο άνθρωπο, που δεν δημιουργούσε προβλήματα». Όπως επισημαίνει γείτονας «Είχα να την δω πάνω από ένα μήνα» πηγή ertnews.gr

Διαβάστε επίσης