Αρχική Ελλαδα Χαστούκι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Χαστούκι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Από antwnio

Ηχηρό ράπισμα κατά της κυβέρνησης είναι η ετήσια έκθεση από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελείται από 43 σελίδες, στις οποίες αναφέρεται το σκάνδαλο των υποκλοπών και της λίστας Πέτσα, τα περιστατικά αστυνομικής βίας, η δολοφονία Φραγκούλη, η βία κατά των μεταναστών και των προσφύγων και ως κορωνίδα σε όλα αυτά η καταπάτηση των ελευθεριών του Τύπου.

Επίσης είναι χωρισμένη σε κεφάλαια όπως ο σεβασμός στην ακεραιότητα του ατόμου, η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας, οι διακρίσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο σεβασμός των ελευθεριών, ενώ υπάρχουν και υποενότητες όπως η ελευθερία της έκφρασης, οι συνθήκες κράτησης και η έμφυλη βία.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε την έκθεση:

Σχετικά με την αστυνομική βία και την αυθαιρεσία σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι «δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν καταχρηστικές πρακτικές». Η έκθεση επικαλείται αναφορές για κακομεταχείριση και κακοποίηση από πλευράς αστυνομίας φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων, ενώ υπάρχει ξεχωριστή αναφορά στη δολοφονία του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικό.

Παρατίθεται επίσης και η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το μπαράζ καταγγελιών περί αστυνομικής βίας, ενώ στηλιτεύει τις άθλιες συνθήκες για τους κρατούμενους στις φυλακές.

Σχετικά με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες η έκθεση υπογραμμίζει την κακομεταχείριση μεταναστών χωρίς έγγραφα, αιτούντων άσυλο καταγράφοντας τις καταγγελίες για βίαιες και επικίνδυνες τακτικές είτε πρόκειται για ξυλοδαρμούς είτε για παράνομες επαναπροωθήσεις.

«Υπήρχαν αναφορές και καταγγελίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με τις αποτυχίες της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τους ισχυρισμούς για καταχρηστικές ενέργειες, αστυνομικές πρακτικές και αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου σημειώνεται: Καταγράφεται περιορισμός στην ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου είτε μέσω επιβολής ή απειλής επιβολής ποινικής νομοθεσίας για συκοφαντία και δυσφήμηση.

Γίνεται, ακόμη, εκτενής αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν που εξέφραζε τις ανησυχίες της για τη λίστα Πέτσα, αλλά και για κυβερνητική διαπλοκή με τα μέσα ενημέρωσης, ενώ υπογραμμίζονται και οι περιορισμοί που προκύπτουν από τη νομοθεσία περί «ψευδών ειδήσεων».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει εκτενή αναφορά και στο σκάνδαλο των υποκλοπών σημειώνοντας ότι «το Σύνταγμα και ο νόμος απαγορεύουν τέτοιες ενέργειες, αλλά υπήρξαν αναφορές περιπτώσεων στις οποίες η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε αυτές τις απαγορεύσεις».

Σχετικά με τη διαφθορά και την έλλειψη διαφάνειας σημειώνεται: Από τον νόμο προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για αξιωματούχους που καταδικάστηκαν για διαφθορά, αλλά η κυβέρνηση δεν εφάρμοζε πάντα τον νόμο αποτελεσματικά. Οι αξιωματούχοι μερικές φορές εμπλέκονται σε πρακτικές διαφθοράς ατιμώρητοι. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (NTA) επιβλέπει την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (NACAP) για την περίοδο 2022-2025, διεξάγει έρευνες και παρακολουθεί την εφαρμογή των διατάξεων που σχετίζονται με τις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων και το lobbying.πηγή .zougla.gr

Διαβάστε επίσης