Αρχική Διεθνη Νεα Γαλλία: Ταραχές και στα δυτικά – Σάλος για τα βίντεο αστυνομικής βίας

Γαλλία: Ταραχές και στα δυτικά – Σάλος για τα βίντεο αστυνομικής βίας

Από antwnio

Δεν περνάει μια μέρα χωρίς σκηνές βίας στις οθόνες στη γαλλική τηλεόραση. Η μια κρίση διαδέχεται την άλλη, όπως σήμερα για το νερό όπου οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν σκληρή αντίσταση με καμένα οχήματα της χωροφυλακής.

Προς το παρόν, συνδικάτα και κυβέρνηση δεν υποχωρούν, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προς όφελος της τη βία που επικρατεί σχεδόν σε κάθε διαδήλωση ελπίζοντας οτι η κοινή γνώμη θα στραφεί εναντίον των κινημάτων. Αλλά δεν εχει αλλη επιλογή παρα να διαπραγματευτεί με τα συνδικάτα των οποίων τη δύναμη υποτίμησε.

Διαφορετικά κερδισμένοι απο την πολιτική κρίση θα βγούν η Marine Le Pen και ο Jean- Luc Mélenchon που έχουν πολιτικό μέλλον σε αντίθεση με τον Εμ. Μακρόν του οποίου αυτη η θητεία θα είναι και η τελευταία.

Αν δεν αναστρέψει την κατάσταση και η Γαλλία διασχίζει συνεχώς πολιτικές κρίσεις, ο Πρόεδρος Μακρόν δεν θα μπορέσει να επηρεάσει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.

Αυτή τη φορά οι αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την κατασκευή δεξαμενών νερού, στο χωριό Σεντ Σολίν στα δυτικά.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα κατά του πλήθους, που τους πετούσε βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα. Με τις διαδηλώσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης παραλλήλισαν την κινητοποίηση οι διοργανωτές της, κατηγορώντας την αστυνομία για υπερβολική χρήση βίας.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα, αυτή η μάχη για το νερό είναι ίδια με αυτή για τις συντάξεις. Χρησιμοποιούν την ίδια βία εναντίον μας, είπε ο εκπρόσωπος της ‘Ενωσης Αγροτών, Ζαν Μπενουά.

Οι ταραχές στη δυτική Γαλλία επιδεινώνουν το φορτισμένο κλίμα, που έχει πυροδοτήσει η απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια, αλλά και οι καταγγελίες για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Σάλο έχει προκαλέσει η καταγραφή διαλόγου μεταξύ αστυνομικών και νεαρών διαδηλωτών. Οι αστυνομικοί τους χλευάζουν, τους απειλούν, μέχρι που τους χαστουκίζουν.
«θέλεις ίσως και άλλο χαστούκι για να “ισιώσει” και το δεξί σου σαγόνι. Μην ανησυχείς την επόμενη φορά δεν θα μπεις στο περιπολικό για να πας στο αστυνομικό τμήμα, θα σε βάλω σε άλλο όχημα  που το λέμε ασθενοφόρο για να σε πάει στο νοσοκομείο», ακούγεται να λέει αστυνομικός που μόλις έχει χαστουκίσει διαδηλωτή..

Ο διοικητής της αστυνομίας του Παρισιού, Λοράν Νουνιέζ δηλώνει ότι έχει σκοαριστεί, όπως όλος ο κόσμος και υπόσχεται να διενεργήσει εσωτερική έρευνα.

Τη στήριξη του προς τους αστυνομικούς εξέφρασε ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανάν, κατηγορώντας την άκρα αριστερά «για θρασύτατες επιθέσεις».

Εντονες αντιδράσεις όμως προκαλεί και ο τραυματισμός σιδηροδρομικού υπαλλήλου, ο οποίος έχασε το αριστερό του μάτι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, φεύγοντας από μία διαδήλωση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρακολούθησε τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλλίας- Ολλανδίας στο Stade de France, όπου κυριάρχησαν οι αποδοκιμασίες και τα συνθήματα εναντίον του.

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης