Αρχική Διεθνη Νεα Μέρες 2008 για το τραπεζικό σύστημα: Τρομάζει η «βουτιά» της Deutsche Bank και η εκτόξευση των CDS

Μέρες 2008 για το τραπεζικό σύστημα: Τρομάζει η «βουτιά» της Deutsche Bank και η εκτόξευση των CDS

Από antwnio

Τραπεζικό σύστημα: Τη στιγμή που κυβερνήσεις και χρηματιστηριακές αρχές συνιστούν ψυχραιμία για τις αναταράξεις που λαμβάνουν χώρα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα οικονομολόγοι και αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συστήνουν στους επενδυτές να φύγουν από τις μετοχές και να διακρατούν μετρητά.

«Cash is king» λένε στρατηγικοί αναλυτές κορυφαίων διεθνών οίκων, οι οποίοι επισημαίνουν πως η στρατηγική που ακολουθούν κεντρικές τράπεζες και οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα εξακολουθήσουν να δημιουργούν τριγμούς στο τραπεζικό σύστημα.

Γι αυτό άλλωστε η Goldman Sachs επισημαίνει πως η διακράτηση μετρητών κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα ενώ την ίδια στιγμή το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει και οι προοπτικές για τις οικονομίες θολώνουν.

Σ΄αυτό το πλαίσιο άλλος αμερικανικός οίκος, η JP Morgan κάνει έκκληση στους επενδυτές και στους πελάτες της να «παίξουν άμυνα», μειώνοντας ταυτόχρονα την έκθεση σε μετοχές. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι επενδυτές πρέπει να προχωρούν σε πωλήσεις σε οποιοδήποτε ράλι ανακούφισης.

Οικονομολόγοι παρατηρούν πως μπορεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να πάτησε «φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων, ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει το μεγάλο βήμα μειώνοντας το κόστος δανεισμού. Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες και όπως επισημαίνουν ειδικοί, οι επόμενοι μήνες θα θυμίζουν «τρενάκι του τρόμου» στις αγορές.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις αυριανές συνεδριάσεις των χρηματιστηρίων μετά το sell off της προηγούμενης Παρασκευής. Η απότομη «βουτιά» της μετοχής της Deutsche Bank και η κατακόρυφη άνοδος των CDS της τράπεζας προκάλεσαν αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο και μένει να αποδειχθεί αν θα συνεχιστούν οι πιέσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές προειδοποιούν πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη διάσωση τύπου Credit Suisse ενώ όσον αφορά τη Deutsche Bank τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, σημειώνουν πως οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει θα αποτελεί συστημικό κίνδυνο για το ευρωπαϊκό banking.

Silicon Valley Bank: Οι δυο αγοραστές, οι επιλογές και οι επόμενες κινήσεις

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δυο είναι οι μνηστήρες για την Silicon Valley Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η Valley National Bancorp και η First Citizens BancShares διεκδικούν την τράπεζα που πτώχευσε.

Οι δύο περιφερειακές τράπεζες υπέβαλαν ξεχωριστές προσφορές για την Silicon Valley Bank στην Federal Deposit Insurance Corp. πριν από την προθεσμία της Παρασκευής το βράδυ.

Η FDIC, η οποία πήρε τον έλεγχο της τράπεζας και προσπαθεί να την πουλήσει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, αναμένεται να επιλέξει άμεσα τον αγοραστή της Silicon Valley Bank. Δεν έχει, όμως, ληφθεί τελική απόφαση και η FDIC θα μπορούσε να επιλέξει να κρατήσει την Silicon Valley Bank ή να την πουλήσει σε άλλο μνηστήρα, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Πάντως η First Citizens αρνήθηκε να σχολιάσει «φήμες ή εικασίες της αγοράς». Επίσης εκπρόσωποι της Valley National και της FDIC δεν έδωσαν κάποια απάντηση στα αιτήματα για σχολιασμό. Σημειώνεται πως First Citizens με έδρα το Raleigh της Βόρειας Καρολίνας είχε με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής χρηματιστηριακή αξία 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η αποτίμηση της Valley National με έδρα το Wayne του Νιου Τζέρσεϊ ήταν 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια.με πληροφορίες απο το .newsbomb.gr/

Διαβάστε επίσης