Αρχική Ελλαδα Το πρώτο «άνοιγμα» της Αμφίπολης για το κοινό

Το πρώτο «άνοιγμα» της Αμφίπολης για το κοινό

Από antwnio

Εννέα χρόνια μετά την αποκάλυψή του, το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης ανοίγει τις πύλες του για τους επισκέπτες.

Οι επισκέπτες θα εισέρχονται στον τύμβο Καστά σε ομάδες των πέντε ατόμων και συνοδεία ενός φύλακα ή αρχαιολόγου. Πιθανόν και από σήμερα (18/4) θα μπορούν να περάσουν την ειδική ξύλινη κλίμακα που οδηγεί στο εσωτερικό του εντυπωσιακού μνημείου, το οποίο προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, έγινε αφορμή για σφοδρές επιστημονικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις και βρέθηκε επί σειρά μηνών στο επίκεντρο των συζητήσεων το 2014

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η επίσκεψη σε ολιγομελείς ομάδες επιβάλλεται από τη μορφή του μνημείου, δεδομένου ότι υπάρχει μόνο ένα σημείο για την είσοδο και την έξοδο.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από κοντά τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες. Θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν το εσωτερικό του μνημείου έως και την είσοδο του τελευταίου θαλάμου, χωρίς να επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτόν.

Οι απαραίτητες εργασίες για το άνοιγμα του μνημείου

«Πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες που επιτρέπουν να μπει κάποιος με ασφάλεια στο μνημείο», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Πρόκειται για ένα αφανές έργο που είχε ως στόχο την ελάφρυνση του τύμβου. Αφαιρέθηκαν τόνοι χώματος που είχαν επικαθήσει με το πέρασμα των αιώνων και δημιουργούσαν μεγάλα φορτία, τα οποία πιθανόν θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν βαθμό επικινδυνότητας. Το έργο αυτό επέτρεψε και μια πρώτη ελάφρυνση των ικριωμάτων στο εσωτερικό του μνημείου και κατά συνέπεια την είσοδο στο κοινό. Συγχρόνως υπάρχουν όργανα που μετρούν τη συμπεριφορά του και τα συμπεράσματα δείχνουν ότι μπορούν οι επισκέπτες να μπουν με ασφάλεια. Ταυτοχρόνως έχει αποκατασταθεί η γεωμετρία του τύμβου με συρματοκιβώτια με ελαφρύ υλικό που έχουν τοποθετηθεί στη θέση των επιχώσεων και το χώμα που καλύπτει τον τύμβο έχει ενισχυθεί με πλέγματα και έχει φυτευτεί, οπότε η συνολική εικόνα είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε», προσέθεσε η υπουργός.

Τι εργασίες αναμένονται στη συνέχεια

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η εικόνα του περίβολου και του γύρω περιβάλλοντος του μνημείου θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διδακτική αναστήλωση του περιβόλου του ταφικού μνημείου σε μήκος 100 μ. που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Επιπλέον έως τις αρχές Μαΐου θα έχουν καταβληθεί και οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις των γύρω του τύμβου εκτάσεων, που θα επιτρέψουν, κατόπιν μελέτης, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με ειδικό χώρο αναμονής και ενημέρωσης επισκεπτών μέσω εποπτικού και ψηφιακού πληροφοριακού υλικού.

Οι επισκέψεις θα έχουν διάρκεια 15-20 λεπτά και θα γίνονται κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών έως και τις αρχές Ιουνίου, οπότε και θα ξεκινήσουν οι εργασίες αφαίρεσης των υπόλοιπων ικριωμάτων εντός του μνημείου.

Το κοινό προγραμματίζεται να επιστρέψει από τις αρχές Οκτωβρίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Η είσοδος γίνεται χωρίς καταβολή εισιτηρίου.

Διαβάστε επίσης