Αρχική Πολιτική Κ. Μητσοτάκης: Ηττήθηκε η πολιτική των fake news – Δεν χρειαζόμαστε άλλη τοξικότητα

Κ. Μητσοτάκης: Ηττήθηκε η πολιτική των fake news – Δεν χρειαζόμαστε άλλη τοξικότητα

Από antwnio

Η πρώτη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ελληνικό ΜΜΕ, μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές 2023, προβάλλεται αυτή την ώρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Σε ερώτηση για το αν περίμενε το εύρος της νίκης της ΝΔ στις εκλογές, απάντησε: “Ήξερα ότι πηγαίναμε πολύ καλά. Ήμουν σίγουρος ότι θα πετυχαίναμε μεγάλη νίκη, αλλά δεν περίμενα τέτοια διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν σίγουρα μία ευχάριστη έκπληξη που με γεμίζει με περισσότερη ευθύνη για την επόμενη ημέρα”.

Όσο για το πώς είναι η τελευταία ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε: “Ελπίζω να επιστρέψω στο γραφείο μου στο Μαξίμου. Η επόμενη κάλπη είναι αυτή που θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει την χώρα την επόμενη 4ετία. Όπως έχω πει η κάλπη είναι άδεια και θα πρέπει να γεμίσει ξανά”.

“Σίγουρα κερδίσαμε εμείς, σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε και η κοινωνία σε ωριμότητα. Έκλεισε ο κύκλος του θυμού και της οργής. Καταφέραμε να αλλάξουμε το υπόδειγμα της πολιτικής συμπεριφοράς. Νικήθηκε η τοξικότητα. Δεν νομίζω να υπήρχε άλλος πρωθυπουργός που να λοιδορήθηκε περισσότερα από εμένα. Εύχομαι οι αντίπαλοι να πήραν τα μαθήματά τους, τους αφήνω να κάνουν την αυτοκριτική τους”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Στις εκλογές που έρχονται θα ψηφίσουμε ποιος θα είναι κυβέρνηση και όχι ποιος θα είναι αντιπολίτευση. Το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Να εκφράσω την ευχή μου ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο να μιλήσουμε πιο ανοιχτά, πιο προγραμματικά. Αυτό έκανα, αυτό θα κάνω. Κάθε πολίτης που ψηφίζει ΝΔ υπογράφει μαζί μου συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Με αυτά πρέπει να οδηγηθούμε την επόμενη μέρα”, τόνισε.

“Όσο πιο μεγάλο το εύρος της νίκης, τόσο πιο σεμνός επιβάλλω στον εαυτό μου να είμαι, γιατί τιμώ την επιλογή του λαού”, πρόσθεσε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: “Απέτυχε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, γιατί παρουσίαζε μία Ελλάδα μαύρη που δεν υπήρχε. Έβλεπε μια Ελλάδα που ανήκε στον δικό του φαντασιακό κόσμο. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, ακούσαμε πολλές γενικότητες και επιδερμικό λόγο. Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να επιστρέψει στις δόξες του ‘80, αλλά είμαστε στο 2023. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ελάχιστα, αλλά δεν το λες και θρίαμβο”.

“Έχουμε μία παράδοση στη ΝΔ. Δεν ξέρω τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πολιτική των fake news ηττήθηκε, ηττήθηκε η ρητορική ότι οι αντίπαλοί μας είναι οι εχθροί μας. Άκουσα τον κ. Τσίπρα με αυτά που είπε και δεν νομίζω ότι το αντιλήφθηκαν.

Το πώς τα υπόλοιπα κόμματα λειτουργούν αφορά τις δικές τους συλλογικές εκλογές. Στις προεκλογικές ομιλίες αναφερόμουν σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν να ακούσει τη δική μου κριτική στην αντιπολίτευση. Δεν χρειαζόμαστε άλλη τοξικότητα. Ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν να ακούσει τη δική μου κριτική στην αντιπολίτευση. Είμαστε υπόδειγμα μίας πολιτικής δύναμης που εργάστηκε σκληρά, έκανε λάθη και τα αναγνώρισε. Τσαλακώθηκα πολλές φορές, βγήκα μπροστά και πήρα την ευθύνη και αυτή η πολιτική πιστεύω ότι επιβραβεύθηκε”, επεσήμανε.

Στο ερώτημα “Τσίπρας ή Ανδρουλάκης” είπε ότι θα το κρίνουν οι πολίτες. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση απέτυχε και σίγουρα δεν συμμετείχε στην προσπάθεια για ευρύτερες συναινέσεις. “Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να παίξει αυτό το ρόλο; Δεν το ξέρω. Εξακολουθεί να μου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να γυρίσει πίσω στις μεγάλες δόξες του ’80, μόνο που είμαστε στο 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 12 μονάδες, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 2, δεν το λες και θρίαμβο”, συνέχισε.

Όσο για τις επόμενες εκλογές, είπε: “Η νέα κάλπη είναι δύσκολη και για εμάς στη ΝΔ. Ο πήχης ανεβαίνει όσο ανεβαίνει το ποσοστό. Οι πολίτες θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη στη ΝΔ. Χρειάζεται αυτοδυναμία για να μην ξαναμπαίνουμε σε περιπέτειες. Δεν πιστεύω ότι οι πολίτες φοβήθηκαν, ψήφισαν θετικά για τη δουλειά που έγινε”.

Για τα μεγάλα ποσοστά σε όλη την Ελλάδα: “Μεγάλο στοίχημα για μένα προσωπικά ήταν η Κρήτη, που πλέον είναι γαλάζια. Εξίσου και στις λεγόμενες λαϊκές γειτονιές, η ΝΔ πήρε στο Πέραμα 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 18%. Οι πολίτες είχαν δουλειές, χαμογελούσαν, δεν ψήφισαν με κομματικές παρωπίδες. Ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες ο στόχος της νέας τετραετίας”.

Στη βόρεια Ελλάδα, έχουμε ευκαιρίες να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα αισθάνονται παραμελημένες. Σίγουρα υπάρχει κομμάτι πολιτών που τοποθετούνται εκ δεξιών της ΝΔ. Εάν έχουν πραγματικές πατριωτικές ευαισθησίες, να δουν ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες και ποιοι της θεωρίας. Τα καταφέραμε ικανοποιητικά σε μεταναστευτικό και άμυνα. Αυτά τα κόμματα δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην ενίσχυση της πατρίδας”.

Σχετικά με το επόμενο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι “πιο πολύ θα μετρήσει τι έκαναν τα στελέχη και οι βουλευτές σε αυτές τις εκλογές”.

Και πρόσθεσε: “Όση κούραση και να υπάρχει, ξεκινάμε από πολύ καλή θέση. Να ευχαριστήσουμε τους πολίτες και να τους πούμε ξανακάνετε τον τόπο να κάνετε πάλι το βήμα. Την απλή αναλογική δεν την επιλέξαμε εμείς”.

Είπε, επίσης, ότι το πρώτο δίλημμα είναι η αυτοδυναμία και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. “Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης να τρέξω ακόμα πιο γρήγορα. Εφόσον επιβεβαιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχουμε λάβει μια πολύ ισχυρή εντολή”, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους στην οικονομία και στην πλούσια μεταρρυθμιστική ατζέντα που, όπως είπε έχει για την επόμενη ημέρα.

Απαντώντας στη θέση της αντιπολίτευσης ότι στόχος είναι να περιοριστεί μια αλαζονική κυβέρνηση απάντησε τα εξης: “Η εκτελεστική εξουσία ελέγχεται. Η χώρα έχει κατεξοχήν κυβερνηθεί από αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Εμείς ποτέ δεν σταματήσαμε να αναζητούμε ευρύτερες συναινέσεις. Έχω αποδείξει ότι η αυτοδύναμη ΝΔ μπορεί να ανοίγεται σε στελεχιακό δυναμικό από άλλους χώρους. Αυτή η προσπάθεια της συνεχούς διεύρυνσης δεν υπάρχει λόγος να μη συνεχιστει. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη σε θέματα που αφορούν τη συμπεριφορά μου και αφορά όλα τα στελέχη”.

Για όσους μιλούν για καθεστώς Μητσοτάκη όπως ο κ. Βαρουφάκης, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: “Ο κ. Βαρουφάκης να αναλογιστεί γιατί δεν μπήκε στη Βουλή. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες. Εγώ αναγνωρίσει τα λάθη μου. Εναπόκειται και στην αντιπολίτευση να δει σε ορισμένα θέματα να αναζητούμε ευρύτερες συναινέσεις”.

Είπε, επίσης, ότι ήταν λάθος οι δηλώσεις στελεχών ότι η ΝΔ θα πάρει 180 έδρες στην επόμενη Βουλή. “Το Σύνταγμα το προβλέπει γιατί επιδιώκει συναινέσεις για να αλλάξει ο συνταγματικός χάρτης της χώρας. Μακριά από μένα ότι θέλω να το αλλάξω μόνος μου. Κάποιοι εξακολουθούν να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Και σήμερα διακινούν ότι θέλω να ιδιωτικοποιήσω το νερό, να απολύσω δημοσίους υπαλλήλους. Δεν μαθαίνουν τίποτα”, πρόσθεσε.

Δήλωσε ότι θα φέρει αμέσως τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου για τη ψήφο των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό. “Είσαι εγγεγραμμένος, το βεβαιώνεις και ψηφίζεις από όπου θέλεις. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα βρούμε τους 200 βουλευτές”, ανέφερε.

Διαβάστε επίσης