Αρχική Διεθνη Νεα Λαγκάρντ: Αναγκαία νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο καθώς ο πληθωρισμός επιμένει

Λαγκάρντ: Αναγκαία νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο καθώς ο πληθωρισμός επιμένει

Από antwnio

Απαραίτητη θεωρεί ότι είναι η περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εξήγησε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα αν και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν αρχίσει να λειτουργούν.

Η ΕΚΤ, η οποία σήμερα γιορτάζει τα 25α γενέθλια της,  έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 375 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο πέρσι και έχει δώσει σήμα για μια ακόμα αύξηση τον Ιούνιο, παρά τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 6,1% τον Μάιο, από 7,0% τον Απρίλιο σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και ο οποίος έχει διαδραματίσει βαρύνοντα ρόλο στις συνεδριάσεις πολιτικής της ΕΚΤ, μειώθηκε στο 5,3% από 5,6%.

Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το 5,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

«Σήμερα, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό», τόνισε  η Λαγκάρντ στην ομιλία της. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυξήσαμε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που είχαμα ποτέ – και ξεκαθαρίσαμε ότι έχουμε ακόμη δρόμο να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα», πρόσθεσε.πηγή .zougla.gr

Διαβάστε επίσης