Αρχική Διεθνη Νεα Μακρόν και Σολτς ζητούν επανάληψη των δημοτικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο για τερματισμό της έντασης

Μακρόν και Σολτς ζητούν επανάληψη των δημοτικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο για τερματισμό της έντασης

Από antwnio

Η Γαλλία και η Γερμανία ασκούν πιέσεις για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου για να τερματιστεί η ένταση.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας και τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, όπου έθεσαν την ανάγκη επανάληψης των εκλογών.

Ο Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μολδαβία, επιμένει στην αναζήτηση λύσης στο κύμα βίας που έχει τραυματίσει δεκάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

«Αυτό που ζητάμε και από τα δύο κόμματα είναι πολύ απλό: η διοργάνωση νέων εκλογών, το συντομότερο δυνατό, σε αυτούς τους τέσσερις δήμους, δέσμευση από το Κοσσυφοπέδιο, σαφή συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές, από τη σερβική πλευρά. Και λύση προτεραιότητας χωρίς καθυστέρηση. Το θέμα του Συνδέσμου Σερβικών Δήμων του Κοσσυφοπεδίου».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε διμερείς συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Σερβίας. που ζήτησε από τη Διεθνή Κοινότητα να παρέμβει για να τερματιστούν οι διαδηλώσεις.

Αυτά ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου, όταν Σέρβοι διαδηλωτές του Κοσσυφοπεδίου προσπάθησαν να αποτρέψουν την ορκωμοσία των Αλβανών δημάρχων του Κοσσυφοπεδίου που εξελέγησαν τον Απρίλιο, σε εκλογές που μποϊκοτάρονται από τη Σερβική μειονότητα, με την πλήρη συμμετοχή μόλις 3%.
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου απάντησε στη δυτική κριτική για την υποστήριξη αυτών των δημάρχων, λέγοντας ότι προστατεύει τη δημοκρατία.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου. Με αλβανικές σημαίες στα χέρια φώναξαν συνθήματα κατά της Σερβίας.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: EFE, AFP ertnews.gr

Διαβάστε επίσης