Αρχική Διεθνη Νεα Ορκίζεται το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας – Τα πρόσωπα “κλειδιά” και τα ηχηρά ονόματα που μένουν εκτός

Ορκίζεται το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας – Τα πρόσωπα “κλειδιά” και τα ηχηρά ονόματα που μένουν εκτός

Από antwnio

Μεγάλες αλλαγές -που παρουσιάζουν και ελληνικό ενδιαφέρον- περιλαμβάνει η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία, που ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία της γείτονος.

Το κρίσιμο για την πορεία της χώρας υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε ο οικονομολόγος Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτιμημένη τουρκική λίρα. Ο Σιμσέκ χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους επενδυτές από την εποχή που διατέλεσε υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009 και 2018. Ο διορισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια απομάκρυνση από τα χρόνια ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής υπό τον Ερντογάν, η οποία περιελάμβανε την εμμονή σε χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον έντονο κρατικό έλεγχο των αγορών.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε ο μέχρι χθες επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, ενώ στο υπουργείο Άμυνας διορίστηκε ο Γιασάρ Γκιουλέρ, που ήταν αρχηγός του στρατού. Ο 69χρονος Γκιουλέρ, ο οποίος υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις επί 49 χρόνια, διορίστηκε στη θέση του αφού ο προκάτοχός του, Χουλουσί Ακάρ, έγινε υπουργός Άμυνας. Ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εισβολών της Τουρκίας στη Συρία το 2019 και το 2020, ενώ επέβλεψε επίσης τις επακόλουθες στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί και στο Ιράκ.

Αντιπρόεδρος διορίστηκε ο Τσεβντέτ Γιλμάζ – μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) .

Στο υπουργείο Ενέργειας τοποθετήθηκε επικεφαλής ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ενώ σε αυτό του Εσωτερικών ο Αλί Γιερλίκαγια.

Να σημειωθεί ότι εκτός κυβέρνησης έμειναν οι μέχρι πρότινος υπουργοί Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΧουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού, που είχαν κρατήσει σκληρή στάση στα ελληνοτουρκικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν προσκλήσεως.

Στο περιθώριο του δείπνου προς εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων, ο Βασίλης Κασκαρέλης συνεχάρη τον Τούρκο Πρόεδρο και είχε σύντομες συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan) και τον νέο διευθυντή της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν (Ibrahim Kalin).

Πηγή ertnews.gr

Διαβάστε επίσης