Αρχική Διαφορα νεα Στέλεχος διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθη στη Γλυφάδα

Στέλεχος διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθη στη Γλυφάδα

Από antwnio

Στην Αθήνα εντοπίστηκε από το ΣΔΟΕ ένας πασίγνωστος «σκιώδης» τραπεζίτης του υποκόσμου και ηγετικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης που για χρόνια τώρα ξέπλενε τα έσοδα διεθνών κακοποιών από διάφορες παράνομες δραστηριότητες μεταξύ των οποίων και το εμπόριο ναρκωτικών. Η επιχείρηση αυτή βασίστηκε σε έρευνα της Ολλανδικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τη Europol  αλλά και με τις Ελληνικές Αρχές.

Ο άνθρωπος αυτός, μόνο τους 10 τελευταίους μήνες φέρεται πως διακίνησε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τουλάχιστον 250.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Europol, o άνθρωπος αυτός θεωρείται εγκέφαλος διεθνούς δικτύου το οποίο είναι υπεύθυνο ως «τράπεζα του υποκόσμου» για το ξέπλυμα  δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλον τον κόσμο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΣΔΟΕ:

«Κατόπιν πολύμηνης συνεργασίας του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής με τις αντίστοιχες Ολλανδικές Αρχές, εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Γλυφάδα 52χρονος Έλληνας υπήκοος, Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος αναζητούνταν με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ως διευθυντικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ασχολείται με τη συλλογή και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών στις Κάτω Χώρες προερχομένων από εμπόριο ναρκωτικών.

Η εγκληματική οργάνωση διακινούσε σε καθημερινή βάση, μέσω «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, μεγάλα χρηματικά ποσά και υπολογίζεται ότι για χρονικό διάστημα περί των 10 μηνών διακινήθηκαν ποσά της τάξεως των 250.000.000 ευρώ.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην κατοικία του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα προερχόμενα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά, δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, λίρες Τουρκίας, Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Rand Νοτίου Αφρικής.

Επίσης, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και κινητό που χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω ειδικών εφαρμογών, tablet, ψηφιακός δίσκος και κάρτες SIM.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής συνεχίζει τη συνεργασία με τις αντίστοιχες Ολλανδικές Αρχές και με τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές της χώρας, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες περί νομιμοποίησης εσόδων στην Ελλάδα προερχομένων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Τι αναφέρει η Europol 

«Πασίγνωστος παράγοντας στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος με πελάτες πολύ γνωστούς εγκληματίες παγκόσμιας κλάσης συνελήφθη στην Αθήνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Europol.

«Η σύλληψή του αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς αστυνομικής έρευνας από την Αστυνομία της Ολλανδίας, που αφορά τις δραστηριότητες αυτού του τραπεζίτη του υποκόσμου που επχειρούσε στις Κάτω Χώρες.

Υπάρχουν υποψίες ότι ο συλληφθείς, ηγείται εγκληματικής οργάνωσης η οποία είναι υπεύθυνη για το ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ σε μηνιαία βάση επ΄οφελεία των κακοποιών.

Η σύλληψή του επιτεύχθηκε μέσω του δικτύου TOKEN (Operational Task Force) που έχει οργανωθεί από την Εuropol για τον εντοπισμό δικτύων που διευκολύνουν υπόγειες τραπεζικές επιχειρήσεις παγκοσμίως»,προσθέτει μεταξύ άλλων. .zougla.gr

 

Διαβάστε επίσης