Αρχική Διεθνη Νεα Κλείνει η Αγία Σοφία για εργασίες συντήρησης

Κλείνει η Αγία Σοφία για εργασίες συντήρησης

Από antwnio

Το κλείσιμο της Αγίας Σοφίας προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης, αποφάσισε η κυβέρνηση Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ανακοίνωση, η οποία πλέον έγινε επίσημα και κάνει λόγο για εκκίνηση των διαδικασιών έργων συντήρησης, σεισμικής προστασίας και αποκατάστασης του ιερού συμβόλου της Ορθοδοξίας και Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που λειτουργεί ως τζαμί από το 2020, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην Τουρκία.

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν στις 24 Ιουλίου 2023, από τη μαύρη ημέρα για την Ορθοδοξία κατά την οποία τελέστηκε μετά από 86 χρόνια η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα από την υπογραφή του διατάγματος του Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που την μετέτρεψε από μουσείο σε τζαμί.

Τα προαναφερθέντα έργα, σύμφωνα με τους κρατικούς αξιωματούχους τουλάχιστον, αναμένεται να διαρκέσουν πάρα πολλά χρόνια, ενδεχομένως και για «δύο γενιές» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η είδηση που δημοσιεύθηκε από την Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, ισλαμιστές και φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι διερωτώνται μήπως η απόφαση αυτή επί της ουσίας αποτελεί πολιτικό τέχνασμα που λειτουργεί ως προκάλυμμα για ένα ενδεχόμενο οριστικό κλείσιμο- άρση της λειτουργίας του άλλοτε χριστιανικού ναού, ως τέμενος σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια προσέγγισης της Δύσης.

Σε κάθε περίπτωση ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει για το αντίθετο.

Διαβάστε επίσης