Αρχική Διεθνη Νεα Bloomberg: Η Ιταλία “σπάει” τους δεσμούς με την Κίνα – Εκτός του κινεζικού “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος” έως το τέλος του 2023

Bloomberg: Η Ιταλία “σπάει” τους δεσμούς με την Κίνα – Εκτός του κινεζικού “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος” έως το τέλος του 2023

Από antwnio

Η Ιταλία ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από ένα αμφιλεγόμενο επενδυτικό σύμφωνο με την Κίνα πριν από το τέλος του 2023, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, σηματοδοτώντας την ψυχρότητα που επικρατεί πλέον στις σχέσεις Ρώμης – Πεκίνου.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΚάρθι, σε συνάντησή τους στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα ότι, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, η κυβέρνησή της είναι υπέρ της εξόδου της χώρας από τον κομβικό ρόλο που παίζει στην Πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος” της Κίνας, που αποτελεί επιτομή της παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής της Κίνας στο πεδίο των υποδομών.

Η Ιταλία υπέγραψε την ένταξή της στην πρωτοβουλία το 2019, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Τζουζέπε Κόντε, με τη χώρα να γίνεται έτσι το μόνο μέλος της G7 που αποτελούσε τμήμα του πρότζεκτ. Η συμμετοχή της θα ανανεωθεί αυτόματα το 2024, εκτός εάν η κυβέρνηση Μελόνι επιλέξει την έξοδο από τη συμφωνία.

Η Ιταλία, όπως και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, έχουν βρεθεί στο μέσον της εντεινόμενης εχθρότητας μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, την οποία έχει εντείνει περαιτέρω η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία, την ώρα που η τελευταία διεξάγει κατακτητικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν την ισορροπία μεταξύ μιας προσπάθειας να συνεργάζονται με την Κίνα σε εμπορικό και επενδυτικό επίπεδο, χωρίς να υπόκεινται σε ομηρία από πλευράς της εύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Εκπρόσωπος της Τζ. Μελόνι αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ το γραφείο του Κ. ΜακΚάρθι δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε από την πλευρά του ότι Ιταλία και Κίνα έχουν δει “αποδοτική συνεργασία” σε επίπεδο εμπορίου, μεταποίησης και πράσινης ενέργειας από την εποχή της υπογραφής του συμφώνου.

“Οι δύο πλευρές θα πρέπει να αντλήσουν περαιτέρω οφέλη από τις δυνατότητες που δίνει η BRI και να εντείνουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία τους”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ την Τετάρτη.

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει ενεργό πίεση στη Ρώμη προκειμένου να λάβει δημοσίως θέση για το θέμα, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Οι διπλωματικοί σύμβουλοι της Μελόνι συζητούν ακόμη τις λεπτομέρειες και τον χρόνο μιας σχετικής απόφασης, φοβούμενοι οικονομικά αντίμετρα από πλευράς Κίνας, οπότε οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση δεν αναμένεται πριν τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των G-7 στη Χιροσίμα, στις 19 Μαΐου, πάντα σύμφωνα με τις πηγές.

Η Πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος” της Κίνας έχει χρηματοδοτήσει με συνολικά 900 δισ. δολάρια πρότζεκτ υποδομών σε όλο τον κόσμο από την ημέρα της δημιουργίας του.

Διαβάστε επίσης