Αρχική Ελλαδα H ελληνική γλώσσα είναι ακόμη ζωντανή στην Αιθιοπία

H ελληνική γλώσσα είναι ακόμη ζωντανή στην Αιθιοπία

Από antwnio

Ένα «Κέντρο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού» έχει δημιουργηθεί στην Αιθιοπία από την Ιερά Μητρόπολης Αξώμης. Το Κέντρο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Αξώμης Δανιήλ και λειτουργεί χάρη στις άοκνες προσπάθειές του. Παρέχει δωρεάν μαθήματα ελληνικής Γλώσσας και Ιστορίας, από την εκπαιδευτικό Μοναχή Στυλιανή, η οποία διδάσκει αφιλοκερδώς για δεύτερη εκπαιδευτική χρονιά. Όλοι οι συμμετέχοντες ελληνικής καταγωγής και Αιθίοπες, είναι φοιτητές Πανεπιστημίου, με στόχο να εργασθούν ή να σπουδάσουν στην Ελλάδα.

Σκοπός του Κέντρου είναι η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Επίσης, στόχος είναι να συγκροτηθούν νέες ομάδες εκμάθησης, σε συνεργασία με το Τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών, Γλωσσικών Σπουδών, Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας (College of Humanities, Language Studies, Journalism and Communication) του μεγαλύτερου τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Αιθιοπίας, του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα (Addis Abeba Univerity, AAU).

Χθες Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ των σπουδαστών του Κέντρου και του γενικού γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννη Χρυσουλάκη.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας συνεχάρη θερμότατα τον Μητροπολίτη Αξώμης Δανιήλ και τη Μοναχή Στυλιανή για τη θέρμη, τις πρωτοβουλίες και την προσφορά τους και υποσχέθηκε να στηρίξει το Κέντρο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης ο κ. Χρυσουλάκης, τους ενημέρωσε λεπτομερώς για τη δυνατότητα εξασφάλισης υποτροφιών στη χώρα μας και για τα προγράμματα των ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως το πρόγραμμα Study in Greece. Επιπλέον ενημέρωσε τα παιδιά για τα προγράμματα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας με σκοπό την προβολή της ελληνικής Γλώσσας και τα προσκάλεσε στο Πανομογενειακό Συνέδριο το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα συμμετέχουν νέοι Ομογενείς από όλο τον κόσμο.

Τέλος συζητήθηκε ενδελεχώς το ζήτημα των προσπαθειών που καταβάλλονται με στόχο τη δημιουργία Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα. Ο Μητροπολίτης Αιθιοπίας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου και ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για τις επαφές του, με τον τελευταίο να εκφράζει την αμέριστη στήριξή του και να δεσμεύεται για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.

Ο Μητροπολίτης Δανιήλ έκλεισε ευχαριστώντας τον κ. Χρυσουλάκη για την πρωτοβουλία αυτής της επικοινωνίας, πρωτοβουλία η οποία – όπως υπογράμμισε – αποτελεί απόδειξη για το ενδιαφέρον και τη μέριμνα τoυ Γενικού Γραμματέα: «Είμαστε ευγνώμονες. Αισθανόμαστε ότι κάποιος μας φροντίζει» είπε χαρακτηριστικά.

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης