Αρχική Ελλαδα Sabah: Βολές κατά Δένδια λόγω των αναφορών του σε υφαλοκρηπίδα και 12 ν.μ. στο Αιγαίο

Sabah: Βολές κατά Δένδια λόγω των αναφορών του σε υφαλοκρηπίδα και 12 ν.μ. στο Αιγαίο

Από antwnio

Βολές κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, από την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, εξαιτίας των όσων δήλωσε το περασμένο Σάββατο από τη Χίο, στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 111η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού από τους Οθωμανούς.

Το δημοσίευμα επικρίνει τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας πως: «η Χίος, όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου, απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα του Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια», υπενθυμίζοντας το τουρκικό Casus Belli και χαρακτηρίζοντας «δήλωση που θα ρίξει σκιά» στην θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο χώρες, ενόψει της συνάντηση Μητσοτάκης – Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7.12.2023, και τη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

«Έγινε μια δήλωση που θα ρίξει σκιά στη συνεχιζόμενη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας προχώρησε σε μια δήλωση που θα αυξήσει τις εντάσεις σχετικά με το θέμα των 12 μιλίων, το οποίο η Τουρκία δήλωσε ξεκάθαρα πως θεωρεί “αιτία πολέμου”. Ο Δένδιας υποστήριξε ότι η υφαλοκρηπίδα της Χίου και όλων των νησιών του Αιγαίου είναι στα 12 μίλια» γράφει η Sabah, επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια το τουρκικό αφήγημα για το θέμα, παραβλέποντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αναφέρει το protothema.gr.

«Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα, τα οποία καθορίστηκαν ως 3 μίλια στη Λωζάνη, στα 6 ναυτικά μίλια το 1936. Η Τουρκία δεν αντιτάχθηκε σε αυτή την απόφαση λόγω της θετικής ατμόσφαιρας που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή στις τουρκοελληνικές σχέσεις» αναφέρει το δημοσίευμα, συνεχίζοντας πως: «μετά την «ειρηνευτική επιχείρηση» (Σημ. τουρκική εισβολή) στην Κύπρο το 1974, η Ελλάδα προσπάθησε να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία ανακοίνωσε το 1996 ότι θεωρεί το βήμα αυτό, αιτία πολέμου».

Διαβάστε επίσης