Αρχική Πολιτική Στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Άγκυρα

Στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Άγκυρα

Από antwnio

Για τις 13 Μαΐου κλείδωσε το ραντεβού του πρωθυπουργού, στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την ημερομηνία μιλώντας για την αντίδραση της Τουρκίας στην προοπτική της Ελλάδας να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο.

“Παντελώς αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας στη δημιουργία θαλάσσιων περιβαλλοντικών πάρκων στο Αιγαίο”

Ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε “παντελώς αδικαιολόγητη” την αντίδραση της Τουρκίας στην διακήρυξη της χώρας μας για τη δημιουργία θαλάσσιων περιβαλλοντικών πάρκων στο Αιγαίο, ερωτηθείς σχετικώς στη συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και μου προκαλεί εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία, η οποία στο κάτω κάτω έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επέμεινε ότι δεν θεωρεί πως η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σημαίνει πως έχουν αλλάξει αυτόματα οι θέσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Σε ερώτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτά είναι ικανοποιητικά και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, καθώς βασίζονται στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαικού Συμβουλίου που καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αποδεικνύεται από τη σχετική παράγραφο στο κείμενο συμπερασμάτων», είπε ο πρωθυπουργός.

«Να απομονωθεί το Ιράν»

Στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεσανατολικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη να πειστεί το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε σπιράλ μεγαλύτερης έντασης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το Ιράν θα πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του εις βάρος του Ισραήλ και όχι μόνο. Αν το Ισραήλ λάβει υπόψη του τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, θα μπορέσει να χτίσει και τις συμμαχίες του κατά του Ιράν.

«Βαρύς συμβολισμός η επιλογή Μπελέρη για το ευρωψηφοδέλτιο»

Μιλώντας για την οικονομία και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως όντως υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και της εικόνας της γενικότερα και της κατάστασης που βιώνουν οι πολίτες. Oπως είπε, “αυτό που απασχολεί τους πολίτες είναι η ακρίβεια, για αυτό οι πολιτικές της κυβέρνησης έρχονται ως απάντηση σε αυτό το πρόβλημα.” Εκτίμησε πως τα τελευταία στοιχεία από τον πληθωρισμό των τροφίμων είναι ενθαρρυντικά.

Επιπλέον, τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα και να διορθώνει αδικίες και αναφέρθηκε στο επίδομα μητρότητας η πλατφόρμα για το οποίο άνοιξε σήμερα.

Τέλος, ερωτηθείς για την υποψηφιότητα Μπελέρη σημείωσε πως έχει αυταπόδεικτα πού βαρύ συμβολισμό.

Διαβάστε επίσης