Αρχική Ελλαδα Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 31 Μαρτίου 1922

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 31 Μαρτίου 1922

Από antwnio

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Μεγάλη Πέμπτη του 1922. ”Επί του Σταυρού’’ και σε εθνικό επίπεδο…

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΤΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΙΣ – ΑΝ ΤΑ ΠΩΛΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑΝ ΔΕΚΑΡΑΝ ΟΛΙΓΩΤΕΡΟΝ ΣΑΣ ΚΛΕΠΤΕΙ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ
  • ΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΙΣ

«Η υλική αύτη ενίσχυσις της Ελλάδος αντλησάσης και πάλιν εξ ιδίων πόρους προς αντιμετώπισιν των αναγκών της, έχει διπλήν την άννοιαν. Πρώτον, ότι ο λαός αυτής εννοεί να επιμείνη εις κάρπωσιν των αγαθών της νίκης και εις ικανοποίησιν των θυσιών του και εξ ετέρου ότι δύνανται παρά πάντα οικονομικόν αποκλεισμόν των χθεσινών συμμάχων του και σήμερον διωκτών του, να αντιστή κατά της αδικίας και αγωνισθή τον τίμιον αγώνα της φιλανθρωπίας, της χριστιανοσύνης και της ελευθερίας»

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΜΗΝ ΠΩΛΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΕΜΜΑΤΑ ΣΑΣ
  • ΑΙ ΚΕΜΑΛΙΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ

«Η υπό τοιούτους όρους παραδοχή της ανακωχής εκ μέρους του Κεμάλ αποτελεί, αναμφιβόλως, κεκαλυμμένην απόκρουσιν αυτής. […] Αι προθέσεις των Τούρκων εθνικιστών αρχίζουν, μετά την απάντησίν των εις την πρότασιν περί ανακωχής, να σαφηνίζωνται. Η αδιάλλακτος στάσις των οφείλει να εξηγηθή κυρίως ως αποτέλεσμα της επαναστατικής προελεύσεώς των. […] Οι εν Γενούη Έλληνες αντιπρόσωποι έχουν ήδη να παρουσιάσουν ακαταμαχήτους αποδείξεις της αδιαλλαξίας των αντιπάλων»

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

Ο κ. ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ ΖΗΤΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΠΛΕΞΗ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ – ΕΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΟΠΩΣ ΕΠΙΜΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΙΝΑ Η ΕΛΛΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΑΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ‘Η ΑΠΟΡΡΙΠΤΗ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η Μ. ΑΝΤΑΝΤ

«Δυστυχώς η Ελλάς δεν κατώρθωσεν εισέτι να εισέλθη εις τον νεαρόν τούτον συνασπισμόν, μολονότι προσεπάθησε να το επιτύχη. Εάν ήτο μέλος της Μ. Αντάντ θα ηδύνατο να έχη ισχυρόν έρεισμα εις το νέον διεθνές συνέδριον, όπου θα συζητηθούν ζητήματα υψίστης σπουδαιότητος. […] Ας ελπίσωμεν, ότι ο κ. Γούναρης ”θα πράξη τα προσήκοντα’’ και θα δυνηθή να εξασφαλίση έστω και κατά την δωδεκάτην ώραν την θετικήν υποστήριξιν της Μ. Αντάντ»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ”ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ’’ ΥΠΕΡ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΥΠΟ ΤΟΝ κ. ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΝ – Ο κ. ΠΑΠΟΥΛΑΣ ΔΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ
  • Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ

«Η απόρριψις της ανακωχής από μέρους του Κεμάλ παρέχει εις την Ελλάδα όπλον ανυπολογίστου σημασίας και αν άλλη Κυβέρνησις διεχειρίζετο τας τύχας αυτής, ασφαλώς πολλά θα είχομεν να ελπίζωμεν εκ της χρησιμοποιήσεως του όπλου τούτου. […] Η Ελλάς ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑ ΤΟ ΠΛΕΥΡΟΝ ΤΗΣ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΙΝ. Η απόρριψις της ανακωχής από μέρους του Κεμάλ παρέχει μοναδικήν ευκαιρίαν διά την επιδίωξιν ενός τοιούτου σκοπού, η επιτυχία του οποίου προδικάζει κατά τρόπον αναμφισβήτητον και την έκβασιν του αγώνος υπέρ ημών. Ο στρατός θα πράξη το καθήκον του. Αλλά και η Κυβέρνησις καλείται να πράξη το ιδικόν της»

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΠΥΛΗ ΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΟΡΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΗΣ ΓΕΝΟΥΗΣ
  • ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΝΕΚΡΩΘΗ ΤΟ ΝΕΥΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

«Εάν δεν ενεκρώθη οριστικώς το νεύρον της ευθύνης σας και του πατριωτισμού σας, πότε, λοιπόν, αναμένετε να πράξετε το καθήκον εκείνο, το οποίον προ πολλού ελησμονήσατε και το οποίον προ πολλού οφείλετε να έχετε εκτελέσει; Όταν δεν θα είνε καιρός; […] Εφ’ όσον είσθε ακόμη εις την Αρχήν, και δεν σας αναγκάζουν να εκκενώσητε την Αρχήν, μίαν εκκένωσιν οφείλετε να κάμετε : ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΙΝ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ! Εις το Μέτωπον, του οποίου τας πύλας κρούει ο εχθρός»

  • ΤΟ ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΝ ΔΑΝΕΙΟΝ

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ

«Να δημιουργηθή δηλαδή ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟΝ, αφού οι άλλοι Σύμμαχοι δεν δύνανται να διαθέσουν υπέρ αυτής ουδέ ένα στρατιώτην, και να ληφθούν πάντα τα αναγκαία μέτρα και αι εγγυήσεις διά την ελευθέραν ανάπτυξιν των κατοίκων αυτής από πάσης απόψεως. Αυτή θα ήτο μία λύσις, προς την οποίαν δεν θα διετίθετο δυσμενώς και η εν Ελλάδι δημοσία γνώμη, αλλά θα την απεδέχοντο ίσως και αυτοί οι εγχώριοι της Ιωνίας πληθυσμοί, οι τρέμοντες ήδη προ της ιδέας, ότι είνε πιθανόν να επανέλθουν υπό τον Τουρκικόν ζυγόν»

ΕΣΤΙΑ

  • ΧΩΡΙΣ ΕΦΟΔΙΑ

«Η Ελλάς εις την Γένουαν θα κληθή να είπη γνώμην […] Και όμως η Ελληνική Αντιπροσωπεία ανεχώρησε και μένει εκεί χωρίς να είνε εφωδιασμένη με μίαν έγκυρον του Έθνους απόφασιν, με μίαν βαρύνουσαν της Εθνοσυνελεύσεως ψηφοφορίαν επί της θυελλώδους του εθνικού ζητήματος θέσεως. […] Επί της ουσίας των ζητημάτων, τα οποία διαχειρίζεται την στιγμήν αυτήν η Ελληνική Αντιπροσωπεία, ούτε απλήν σφυγμομέτρησιν της εθνικής αποφάσεως έχει»

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΤΡΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΑ ΚΡΑΤΗ

«Μία τριάς Κρατών παραδοξοτάτης συνθέσεως ευρίσκεται αντιμέτωπος της αγγλικής πολιτικής εις το Ανατολικόν ζήτημα. Η τριάς αύτη αποτελείται εκ της Γαλλίας, της Σοβιετικής Ρωσίας και της Τουρκίας, επιδιώκει δε την πραγματοποίησιν των αυτών σκοπών εν Ανατολή. Ομολογούμεν ότι η σύνθεσις της τριάδος ταύτης είνε παράδοξος, αλλ’ ουχί και ακατάληπτος […] Κατ’ αυτόν τον τρόπον η Ελλάς αντιμετωπίζει ήδη εις Γένουαν μίαν Τριάδα Κρατών, απροσδοκήτως συντεθειμένων αλλά και εχθρικώτατα διακειμένων προς αυτήν. Εάν η Συνδιάσκεψις εναυάγει, βεβαίως δεν θα εζημιούτο η Ελλάς»

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

«Η εξακολουθούσα αδιαλλαξία της Αγκύρας θα έχη ως συνέπειαν να επικρατήσουν μεταξύ των Συμμάχων αντιλήψεις περί της Τουρκίας σημαντικώς διάφοροι εκείνων οίτινες ωδήγησαν εις τον καταρτισμόν των γνωστών προτάσεων των Παρισίων. Συγκεκριμένως αναφέρεται ότι η Αγγλία αξιοί εν πάση περιπτώσει να εξασφαλισθή η ελευθεροπλοΐα των Στενών και να ληφθούν σοβαραί εγγυήσεις περί των Χριστιανικών μειονοτήτων»

  • Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • ΑΙ ΕΟΡΤΑΙ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΚΑΤΑΠΛΗΣΣΟΥΣΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑ

«Δεν εχρησιμοποιήθη –απαντούν οι κυβερνητικοί- το πολύτιμον κεφάλαιον του κ. Βενιζέλου κατά την κρίσιν της εθνικής υποθέσεως εν τω εξωτερικώ, διότι τούτο… θ’ αντέκειτο (!) εις την σταθεράν θέλησιν του Ελληνικού λαού, ο οποίος, κατ’ αυτούς, τον κατέλυσε διά της ψήφου της 1ης Νοεμβρίου αμετακλήτως […] Ομολογούμεν ότι η τοιαύτη κυβερνητική εξομολόγησις μας καταπλήσσει διά την ωμότητα της ειλικρινείας της και εμφανίζει μίαν πρωτοφανώς αγρίαν κακίαν, την οποίαν καλούμεθα να πληρώσωμεν όλοι οι Έλληνες ομού, πταίσαντες και μη πταίσαντες»

  • Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δραγούμης και ο παλαιοκομματισμός – Αι προφητικαί προβλέψεις του κ. Βενιζέλου – Η νεωτέρα και καλλιτέρα Ελλάς

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Ο ΚΕΜΑΛ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΒΙΕΤ

«Επιβάλλεται –δεν θα κουρασθώμεν να το επαναλαμβάνωμεν- η εν τελεία εθνική ενώσει ενίσχυσις του Μετώπου μας. Αύτη πρέπει να είναι η καθημερινή και δεσπόζουσα σκέψις των υπευθύνων. Και αν, εν τη εξελίξει των γεγονότων, η Κεμαλο-σοβιετική σύμπραξις ήθελεν εμφανισθή εμπράγματος εις την εγγυτάτην προς ημάς Ανατολήν, ίσως ανανήφουσα η Συμμαχική διπλωματία ηννόει, έστω και αργά, πόσον τερατώδη προέτεινε, ζητούσα την παράδοσιν της Μικράς Ασίας και της Θράκης εις τους Τούρκους»

  • ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ. ΜΗ ΠΩΛΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΕΜΜΑΤΑ – ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Πρωτίστως δε δέον να ληφθή υπ’ όψιν ο πρώτος όρος του προγράμματος της Διασκέψεως, το οποίον έθεσεν ο Λόϋδ Τζώρτζ ειπών, ότι ”όταν μία Χώρα αναλαμβάνει υποχρεώσεις διά συμβάσεως έναντι μιάς άλλης Χώρας ή των πολιτών της, η σύμβασις αύτη δεν δύναται ν’ ακυρούται εις εκάστην αλλαγήν Κυβερνήσεως…’’ […] Ανάγκη λοιπόν διά της εν Γενούη Διασκέψεως να τηρηθή ο όρος αυτός πρωτίστως και να γείνη δεκτός υπό των Μεγάλων Δυνάμεων, ως ετόνισεν ο Λόϋδ Τζώρτζ διά να συμβαδίζουν οι λόγοι με τα πράγματα και να μη αδικηθή η Ελλάς»

  • ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΒΑΣ

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΣΤΑΥΡΩΣΙΣ

«Αναπαύσου τώρα εις την δόξαν σου, ευγενικέ ιδρυτά. Το έργον σου επερατώθη, η θεότης σου εθεμελιώθη. Μη φοβού πλέον να ίδης καταρρέον από λάθος το οικοδόμημα των προσπαθειών σου. Του λοιπού, έξω των προσβολών της αδυναμίας, θα παραστέκης από το ύψος της θείας ειρήνης εις τα άπειρα επακόλουθα των πράξεών σου»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΡΩΣΣΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΣ

«Κατ’ επανάληψιν ανεπτύξαμεν την κοινότητα συμφερόντων μεταξύ του ελληνικού λαού και της Σοβιετικής Ρωσσίας. Και η κοινότης αυτής καθίσταται μεγαλυτέρας σημασίας διά την Ελλάδα, από το γεγονός ότι η Σοβιετική Ρωσσία είνε η μεγαλυτέρα δύναμις της Ανατολής. Η παραγνώρισις της αληθείας αυτής από την κυβέρνησιν του κ. Γούναρη εδημιούργησε την απομόνωσιν της Ελλάδος από τας συμπαθείας των Σοβιέτ. Και η γνώμη της Ρωσσίας σήμερον βαρύνει ηθικώς και υλικώς περισσότερον πάσης άλλης Δυνάμεως»

  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗ Η ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΙ ΕΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

«Η απόφασις της Θεσσαλονίκης έπρεπε να μένη πάντοτε ως απειλή κατά του Μελετίου, εφ’ όσον οι αμφιρρέποντες και αλλοπρόσαλλοι αρχιερείς της Κων/πόλεως δεν δύνανται να προβώσιν εις τα υπό των ιερών κανόνων ενδεικνυόμενα μέτρα»

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
  • ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΓΕΝΟΥΗΣ

«Υπάρχουν εκεί μέσα εις το Πανευρωπαϊκόν Συνέδριον τόσαι πολλαί και τόσαι μεγάλαι διαφοραί αντιλήψεων! […] Αλλ’ αν αι εγωϊστικαί τάσεις εξακολουθήουν θεωρείται βέβαιον το ναυάγιον της κοσμοϊστορικής αυτής Διασκέψεως»

πηγή ertnews.gr

Διαβάστε επίσης