Αρχική Διεθνη Νεα Κυπριακό: Τελεσίγραφο Τατάρ σε Λευκωσία – ΟΗΕ για αποδοχή των όρων του

Κυπριακό: Τελεσίγραφο Τατάρ σε Λευκωσία – ΟΗΕ για αποδοχή των όρων του

Από antwnio

Ως τελεσίγραφο θέτει ο Ερσίν Τατάρ την απαίτησή του να γίνουν δεκτές οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, στηριζόμενος στους ώμους της Άγκυρας (όπως ο ίδιος το παραδέχεται συνεχώς) διαμηνύει τόσο προς την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και προς τον ΟΗΕ πως η μόνη οδός για να λυθεί το Κυπριακό είναι μέσω των προτάσεων που ο ίδιος κατέθεσε. Από ελληνοκυπριακής πλευράς, παρά τα αρνητικά μηνύματα που έρχονται συνεχώς από τα κατεχόμενα, εκφράζεται η εκτίμηση ότι Τατάρ και Άγκυρα θα αντιληφθούν πως οι απαιτήσεις τους δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές και αρχίσουν να διαφοροποιούνται.

Ο Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος σε συνέντευξή του στη νέα πολιτική που ακολούθησε η τουρκοκυπριακή πλευρά μετά την εκλογή του, υποστήριξε πως “η νέα πολιτική που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, πέρασε μια σειρά από διαδικασίες”.

Υπενθυμίζοντας ότι έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που “το νέο πολιτικό πλαίσιο που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Τατάρ είπε ότι όλα αυτά παρουσιάστηκαν σε όλους τους αρμόδιους φορείς στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2021, ότι αυτό έγινε με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας και ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της νέας πολιτικής.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων υποστήριξε πως αποτέλεσμα στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις προτάσεις που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής, που βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα και το ίσο εθνικό καθεστώς.

Δήλωσε επίσης ότι έχουν λάβει πληροφορίες ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς έχουν μεταφερθεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και πρόσθεσε ότι αν και δεν έχουν λάβει επίσημη απάντηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά, οι εκπρόσωποί της έχουν κάνει κάποιες δηλώσεις. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες από την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι αυτή μπορεί να συζητήσει μόνο ένα σύνολο προτάσεων που θα εξυπηρετούν τη διζωνική, διακοινοτική και ομοσπονδιακή βάση στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ, μαζί με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ανέφερε και πρόσθεσε: “Δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε αυτό”.

Κακόβουλες προτάσεις
Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε και σ’ αυτή τη συνέντευξη πως οι προτάσεις που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι κακόβουλες. Πρόκειται, είπε, για παγίδα που στρέφεται κατά των Τουρκοκυπρίων: “Λένε θα μεταφέρετε το λιμάνι στην εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μεταφέρετε το αεροδρόμιο στην εποπτεία του ΟΗΕ, θα μεταφέρετε τα Βαρώσια στον ΟΗΕ. Όλα αυτά είναι κακόβουλες προτάσεις που αποσκοπούν στην καταστροφή της κυριαρχικής ισότητας του τουρκοκυπριακού λαού και της ΤΔΒΚ και στην καταγραφή της αποκλειστικής κυριαρχίας της ελληνοκυπριακής πλευράς στο νησί με τη δική μας αποδοχή. Αυτό που λέει η ελληνοκυπριακή διοίκηση είναι ότι μπορούμε να μπούμε σε μια διαπραγματευτική διαδικασία μόνο στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ που δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα εδώ και 50 χρόνια. Πρόκειται για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Σύμφωνα με τη νέα μας πολιτική, λέμε ότι υπάρχουν δύο πλευρές στην Κύπρο. Λέμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν με τη συνεργασία δύο πλευρών, μιλάμε για τη συνεργασία δύο κρατών”.

Ολοκληρωμένες προτάσεις
Σημείωσε ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, αντί για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την 1η Ιουλίου υπέβαλαν σε αξιωματούχο του ΟΗΕ για να μεταφερθούν στον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ολοκληρωμένες προτάσεις σε τέσσερα κεφάλαια που θα μπορούσαν να ωφελήσουν “τον λαό και των δύο πλευρών” και στις 8 Ιουλίου προτάσεις σε δύο κεφάλαια.

Δήλωσε επίσης ότι η πιο σημαντική από αυτές τις προτάσεις “είναι η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για την εξερεύνηση και την εμπορία του πλούτου των υδρογονανθράκων” και υποστήριξε ότι η επιτροπή αυτή θα είναι υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, θα βασίζεται στην ισότητα και σε αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των “δύο υφιστάμενων κρατών” από μια θέση που η “εξουσία κανενός δεν θα επιβάλλεται στην άλλη πλευρά”.

Πηγή: philenews.com

Διαβάστε επίσης