Αρχική Ελλαδα Κ. Μητσοτάκης: Δεν πρέπει οι κολοσσοί του εμπορίου να κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών – Χρεοκοπία με τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ, στοιχίζουν €45,8 δισ.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν πρέπει οι κολοσσοί του εμπορίου να κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών – Χρεοκοπία με τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ, στοιχίζουν €45,8 δισ.

Από antwnio

 

Σαφές μήνυμα ότι οι κυβερνητικές δράσεις και πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ακρίβειας και την προστασία του προϋπολογισμού των νοικοκυριών θα συνεχιστούν και θα ενταθούν έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σήμερα στη Βουλή, στην τελευταία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των αρχηγών των κομμάτων πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Αναδεικνύοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση των πολλαπλών κυμάτων της ακρίβειας και του πληθωρισμού και με μία κατά μέτωπο επίθεση, κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, για το οικονομικό πρόγραμμά του, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, αναφέρθηκε, εκ νέου, στα μεγάλα διλήμματα των ευρωεκλογών.

“Το πρόβλημα της ακρίβειας κυριαρχεί, αυτό είναι σαφές”, είναι “ο ελέφαντας στο δωμάτιο”, ανέφερε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την ομιλία του στη Βουλή. “Όμως ήταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που αναχαίτισε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και συνεχίζει και σήμερα τη μάχη κατά του πληθωρισμού”, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η μάχη αυτή είναι ένα “δύσκολο στοίχημα”.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το πρόβλημα επιμένει σήμερα και εντοπίζεται κυρίως στον πληθωρισμό των τροφίμων. “Οι υψηλές τιμές στα σούπερ μάρκετ και τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το μέσο εισόδημα”, ανέφερε και πρόσθεσε: “εμείς εφαρμόζουμε μια πολιτική προστασίας των ευάλωτων και χτυπάμε συνεχώς την αισχροκέρδεια”.

Ειδικότερα, για το πληθωρισμό των τροφίμων επισήμανε ότι έχει βαρύτητα 22% στον γενικό δείκτη, αναγνωρίζοντας ότι “σήμερα έχουμε πληθωρισμό τροφίμων επίμονο, που είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Στην πενταετία η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων, άλλα στην τριετία είναι υψηλότερος”.

“Ανάχωμα απέναντι στην ακρίβεια είναι η διαρκής στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, οι αυξήσεις των μισθών, οι αυξήσεις των συντάξεων. Αυτές είναι μόνιμες αυξήσεις και θα μείνουν και μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού”, τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι πρόσφατα η Ελλάδα έστειλα επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα των πολυεθνικών και τόνισε ότι οι κολοσσοί του εμπορίου δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς και να κρατούν ψηλά τις τιμές στις χώρες που έχουν υψηλά μερίδια αγοράς. “Δεν γίνεται τα ίδια προϊόντα να πωλούνται σε διαφορετικές τιμές σε Αθήνα, Παρίσι και άλλες χώρες, πρέπει να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό της απληστίας”.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στα χρόνια που κυβερνούσε την Ελλάδα “έβρεχε λεφτά στην Ευρώπη και εδώ κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα”.

“Υπόσχεται συντάξεις 4.000 ευρώ, 13ο και 14ο μισθό, ανεδαφικές φορολογήσεις, διατιμήσεις που δεν μπορούν να υπάρξουν σε μια ανοικτή αγορά – αυτές είναι οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ – εμείς όμως επιμένουμε σε ρεαλιστικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. Και πείτε επιτέλους στον αρχηγό σας ότι εμείς είμαστε που φορολογήσαμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια”, ανέφερε.

“Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι είναι αναποτελεσματική η μείωση ΦΠΑ”

Για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να μειωθεί ή μηδενιστεί ο ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το μέτρο αυτό δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες, “όπως η Ισπανία και δεν πέτυχε: δείτε εκεί τις τιμές και κάντε τη σύγκριση με την Ελλάδα”, είπε.

“Το μέτρο αυτό λοιπόν θα στοιχίσει 4 δισ. ευρώ μόνο τον πρώτο χρόνο και 2,4 δισ. ευρώ για κάθε επόμενο χρόνο ή 2% του ΑΕΠ. Όλα τα μέτρα μαζί του ΣΥΡΙΖΑ στην τετραετία στοιχίζουν 45,8 δισ. ευρώ – η κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο Κράτους είναι εδώ, αυτό που προτείνετε ισοδυναμεί με χρεοκοπία”, ανέφερε.

“Είναι ώρα να ξεφύγουμε από τον λαϊκιστικό κύκλου του ψέματος που έχουμε πληρώσει τόσο ακριβά, το πάθημα να γίνει μάθημα – οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα”, τόνισε και πρόσθεσε: “Να σας θυμίσω τι έλεγε ο αρχηγός σας σε αυτή ακριβώς την αίθουσα. Έλεγε ο κ. Τσίπρας ότι οι μειώσεις στον ΦΠΑ δεν θα περάσουν στον καταναλωτή και είναι αναποτελεσματικές.

Διαβάστε επίσης