Αρχική Πολιτική Κ. Μητσοτάκης: Θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού που θα φτάσει πάνω από 800 ευρώ

Κ. Μητσοτάκης: Θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού που θα φτάσει πάνω από 800 ευρώ

Από antwnio

Για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας που «τσακίζει» τα νοικοκυριά κλήθηκε να μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στο πρόβλημα της ακρίβειας η κυβέρνηση απαντάει με αυξήσεις μισθών και κάλεσε να τους επιχειρηματίες να πληρώνουν περισσότερο για να προσελκύσουν εργαζόμενους.

«Έχουμε θέσει στόχο το 2027 ο μέσος μισθός να είναι 1500 ευρώ και ο κατώτατος 950»

«Είναι σωστό ότι είναι το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα (σ.σ. η ακρίβεια). Πώς απαντάμε; Με αυξήσεις μισθών. Θα επιμείνω σε αυτό γιατί έχουμε θέσει στόχο το 2027 ο μέσος μισθός να είναι 1500 ευρώ και ο κατώτατος 950. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Αυτή είναι η διαρθρωτική απάντηση αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό

Γιατί κάναμε τώρα πιο δραστική παρέμβαση στην ίδια λειτουργία της αγοράς; Για να μην κρύβονται μέσα από ένα πολυδαίδαλο σύστημα ανατιμήσεις που επωφελούνταν εταιρείες και σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές αυξήθηκαν γιατί αυξηθηκαν οι συντελεστές κόστους. Δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό αν οι συντελεστές πέφτουν. Γι αυτό και τώρα η παρέμβαση».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επιπρόσθετα ότι «οικογένειες που απέκτησαν παιδί το 2023 θα αποκτήσουν πρόσθετη στήριξη».

Συμπληρωματικά, εξήγησε ότι «Όλα αυτά αποτελούν συνολικό πλέγμα και ανάμεσά τους είναι και οι έλεγχοι για τα πρόστιμα. Όποιος παραβιάζει τον νόμο θα πάρει πρόστιμο. Έχουμε επιβάλει πρόστιμα 16 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα εισπράττονται και η πληρωμή του προστίμου αμέσως συνιστά μόνιμη αναγνώριση της παρανομίας που διεπράχθη».

Επίσης, δήλωσε ότι «στηρίζουμε πάντα τους πιο αδύναμους. Θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού που θα φτάσει πάνω από 800 ευρώ. Η αύξηση θα είναι αξιόλογη».

Δεν θα δοθεί έκτακτο επίδομα Πάσχα

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι δεν θα δοθεί έκτακτο επίδομα Πάσχα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε τομείς όπως τους γιατρούς που θέλουμε να ενισχύσουμε.

Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τους πιο ευάλωτους θα το κάνουμε με την αύξηση του κατώτατου μισθού και απολογιστικά στο τέλος του χρόνου.

Θα ήταν πολύ εύκολο να πω ότι έρχονται εκλογές θα δώσω χρήματα. Δεν νομίζω ότι αυτές οι παρεμβάσεις έχουν πολιτικό αποτέλεσμα.

Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το τραπέζι της σαρακοστής και του Πάσχα θα είναι ανεκτό.

Οι μισθοί στον τουρισμό είναι καλύτεροι και θα είναι καλύτεροι. Είναι πολύ πιο σημαντικό να αυξάνονται οργανικά οι μισθοί από το να δίνουμε επίδομα».

Διαβάστε επίσης