Αρχική Πολιτική Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Υπάρχει ισχυρό αίτημα πολιτικής αλλαγής και ευρύτερο κοινωνικό ρεύμα

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Υπάρχει ισχυρό αίτημα πολιτικής αλλαγής και ευρύτερο κοινωνικό ρεύμα

Από antwnio

«Η κυβέρνηση είναι που καλλιεργεί τοξικό κλίμα και έχει βυθίσει τη χώρα στον ζόφο της αντιδημοκρατικής εκτροπής», αναφέρει στην συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Β1′ Βόρειας Αθήνας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Αναφέρεται στο διακύβευμα των εκλογών λέγοντας ότι είναι καθαρό και κρίσιμο: «Θα συνεχιστεί η αντιδημοκρατική εκτροπή και η πολιτική Μητσοτάκη ή θα υπάρξει η πολιτική αλλαγή που θα διασφαλίσει τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη». Αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει κυβέρνηση ηττημένων και θεωρεί ότι «υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ». Προσθέτει ότι «σε μία περίοδο αντιδημοκρατικής εκτροπής και βαθιάς κρίσης απαιτούνται καθαρές θέσεις και όχι λογικές ίσων αποστάσεων. Ο δικός μας αγώνας είναι μονομέτωπος απέναντι στη δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Κάθε κόμμα θα κριθεί τελικά για τις επιλογές του απέναντι στην ιστορία και στον ελληνικό λαό». Υπερασπίζεται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και προσθέτει: «Εξάλλου, αυτή η αύξηση από φέτος στις συντάξεις οφείλεται στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2017! Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε άδεια ταμεία και τα παρέδωσε γεμάτα με 37 δισ.».

Αναφέρεται τέλος στις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων κατώτατος μισθός 880 ευρώ, καθιέρωση 13ης σύνταξης, υπογραμμίζοντας ότι είναι σαφείς και κοστολογημένες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Σπύρο Γκουτζάνη

Ερ: Με τις επιλογές του -πρόταση δυσπιστίας, αποχή από τις ψηφοφορίες της Βουλής, πορεία προς τον λαό- ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο και πολώνει το πολιτικό κλίμα. Γιατί;

Απ: Η κυβέρνηση είναι αυτή που καλλιεργεί τοξικό κλίμα και έχει βυθίσει τη χώρα στον ζόφο της αντιδημοκρατικής εκτροπής των παρακολουθήσεων, των παρακρατικών μηχανισμών και τής με κάθε μέσο συγκάλυψης των βαρύτατων ευθυνών της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όλους αυτούς τους μήνες συστηματικά απαξιώνει τις Ανεξάρτητες Αρχές και υποβαθμίζει τη Βουλή και τις κοινοβουλευτικές διαδικάσίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κινείται θεσμικά. Κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας και δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει στις ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου της κυβέρνησής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτήν την κατάφορη παραβίαση του συντάγματος και της δημοκρατικής λειτουργίας. Η πόλωση είναι αποτέλεσμα μιας κυβερνητικής πολιτικής που πλήττει τη Δημοκρατία, ανατροφοδοτεί την κρίση και φτωχοποιεί την κοινωνία. Με τη συνεχή μας επαφή με τον κόσμο, τις περιοδείες και τις συγκεντρώσεις μας προβάλλουμε τις θέσεις και τις δεσμεύσεις μας και έναν εναλλακτικό δρόμο που είναι αναγκαίος και αξιόπιστος. Ζητήσαμε να γίνουν άμεσα εκλογές, γιατί η προσφυγή στον λαό είναι το δημοκρατικό διέξοδο!

Ερ: Από πού αντλείτε την αισιοδοξία σας για τις εκλογές; Θεωρείτε ότι υπάρχει ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία;

Ναι, γιατί υπάρχει ισχυρό κοινωνικό αίτημα πολιτικής αλλαγής και ένα ευρύτερο κοινωνικό ρεύμα που προσβλέπει στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα με διαφορά!

Ερ: Στις ομιλίες του ο Αλέξης Τσίπρας έχει έναν κατάλογο υποσχέσεων για την οικονομία, την εργασία το κοινωνικό κράτος κλπ. Αντέχει η οικονομία αυτές τις παροχές;

Απ: Οι δεσμεύσεις μας είναι σαφείς και κοστολογημένες. Καθημερινά αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν υπάρχει μονόδρομος, αλλά είναι οι κυβερνητικές επιλογές που ανατροφοδοτούν την κρίση, ευνοούν συστηματικά τα μεγάλα συμφέροντα, υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό κράτος και φτωχοποιούν την κοινωνία. Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να στηρίξει την πραγματική οικονομία, τους μικρομεσαίους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, επιδοτεί την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, αρνείται να μειώσει τους έμμεσους φόρους και επιδίδεται σε ένα ράλι απευθείας αναθέσεων που ξεπερνούν πλέον τα 9 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμά μας είναι αξιόπιστο και αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και της χώρας. Εξάλλου, πολλές από τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της κρίσης ήδη εφαρμόζονται από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ερ: Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «στιγματίστηκε» από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και από τον νόμο Κατρούγκαλου; Γιατί να πιστέψει ο κόσμος ότι η δεύτερη φορά θα είναι διαφορετική;

Απ: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μία πολύ δύσκολη περίοδο και παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς κατάφερε να κρατήσει την κοινωνία όρθια, να εξασφαλίσει τις συντάξεις, να ρυθμίσει το χρέος και να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Εξάλλου, αυτή η αύξηση από φέτος στις συντάξεις οφείλεται στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2017. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε άδεια ταμεία και τα παρέδωσε γεμάτα με 37 δισ. Αντίθετα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρότι είχε όλες τις δυνατότητες από την αναστολή των δημοσιονομικών περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας, τη μεγάλη ρευστότητα της ΕΚΤ και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εφάρμοσε μία πολιτική προς όφελος των μεγάλων ισχυρών συμφερόντων και εις βάρος των πολλών, της κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι πολίτες που βιώνουν την καθημερινή αγωνία της δύσκολης επιβίωσης θα εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γιατί θέλουν διέξοδο από αυτήν την ζοφερή πραγματικότητα που τους έχει καταδικάσει η κυβέρνηση. Το διακύβευμα των εκλογών είναι καθαρό και κρίσιμο. Θα συνεχιστεί η αντιδημοκρατική εκτροπή και η πολιτική Μητσοτάκη που ευνοεί τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και καταδικάζει τη νέα γενιά σε ένα μέλλον φθηνής ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα και προοπτική ή θα υπάρξει η πολιτική αλλαγή που θα διασφαλίσει τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη παντού και σε όλα τα επίπεδα, θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Ερ: Συντάξεις και εργασία: πώς θα ιεραρχούσατε σε τίτλους τα βασικά μέτρα για τις δύο ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες;

Απ: Κατάργηση αμέσως μετά τις εκλογές όλων των αντεργατικών και αντικοινωνικών νόμων και ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ο κ.Μητσοτάκης προσβάλλει τον κόσμο της εργασίας όταν λέει ότι ο στόχος του για την επόμενη τετραετία είναι οι καλύτεροι μισθοί, όταν με το νόμο Χατζηδάκη έχει διαλύσει το οκτάωρο και τις εργασιακές σχέσεις, έχει επιβάλλει απλήρωτες ώρες εργασίας, έχει υπονομεύσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και έχει καταδικάσει τη νέα γενιά σε ελαστική φθηνή εργασία χωρίς δικαιώματα και προοπτικές. Δεσμευόμαστε για την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο και την αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, από τον πρώτο χρόνο, τη θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την επανίδρυση και ενίσχυση του ΣΕΠΕ.

Όσον αφορά τους συνταξιούχους δέσμευσή μας είναι η επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις, η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά και η κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

Ερ: Εκλογές. Αν είσαστε δεύτερο κόμμα δεν θα αξιοποιήσετε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης;

Απ: Στόχος μας είναι η νίκη στις εκλογές και ο σχηματισμός μίας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος με μια «κυβέρνηση ηττημένων».

Ερ: Οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οξύνθηκαν το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας;

Απ: Φυσικά και υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει από καιρό απευθύνει κάλεσμα διαλόγου στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και σε όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές αποτελεί και προϋπόθεση προκειμένου να μπορεί να συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Στην πορεία προς τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ καλείται να τοποθετηθεί σε σχέση με την προοπτική της κυβερνητικής συνεργασίας και συνολικά τις μετεκλογικές εξελίξεις. Σε μία περίοδο αντιδημοκρατικής εκτροπής και βαθειάς κρίσης απαιτούνται καθαρές θέσεις και όχι λογικές ίσων αποστάσεων. Ο δικός μας αγώνας είναι μονομέτωπος απέναντι στην δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Κάθε κόμμα θα κριθεί τελικά για τις επιλογές του απέναντι στην ιστορία και στον ελληνικό λαό.

Ερ: Μπορείτε να επαναφέρετε τη δημοκρατία με το άγριο;

Απ: Με τη νίκη στις εκλογές και την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού θα αποκαστήσουμε τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Ερ: Διοικεί την ΕΛ.ΑΣ και την ΕΥΠ η Greek Mafia;

Απ: Η φράση του Αλέξη Τσίπρα «ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ παρακολουθούσε τη Greek Mafia, ενώ από το 2019 διοικείται από τη Greek Mafia» δεν ήταν τελικά σχήμα λόγου, αλλά μια εφιαλτική πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες αποκαλύψεις. Παρακρατικοί μηχανισμοί στην ΕΥΠ, διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια της Αστυνομίας, διασύνδεση και συναλλαγές του οργανωμένου εγκλήματος με επίορκους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ.Θεοδωρικάκος δηλώνουν άγνοια και δεν δίνουν καμία απάντηση σε όλα αυτά που αποκαλύπτονται. Μια κυβέρνηση που δεν αναλαμβάνει ποτέ και για τίποτα τις ευθύνες της, που αρνείται να λογοδοτήσει και δεν έχει καμία ευθιξία. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα οι αποκαλύψεις αυτές θα είχαν οδηγήσει άμεσα σε κυβερνητικές παραιτήσεις. Προφανώς, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η επίκληση της Ευρώπης γίνεται μόνο για επικοινωνιακές εντυπώσεις και δεν αφορά το σεβασμό των βασικών ευρωπαϊκών αρχών της δημοκρατικής λειτουργίας, του κράτους δικαίου, της διαφάνειας και της θεσμικής λογοδοσίας.

Ερ: Γιατί δεν ψηφίσατε την τροπολογία για το «κόμμα Κασιδιάρη»;

Απ: Καλέσαμε την κυβέρνηση να καταλήξουμε σε μια τροπολογία που θα ακυρώνει την κάθοδο των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, η οποία όμως δεν θα θέτει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, δεν θα επιτρέπει παρερμηνείες και δεν θα δίνει την εξουσία στον ‘Αρειο Πάγο να προβαίνει σε πολιτικές κρίσεις. Προκειμένου να υπάρξει ευρύτατη συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δέχτηκε να κάνει ένα βήμα πίσω από την αρχική του πρόταση και πρότεινε ως συμβιβαστική λύση την πρόταση των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου – Κοντιάδη. Η κυβέρνηση επέμεινε στη δική της προβληματική τροπολογία και με αποκλειστικά δική της ευθύνη χάθηκε η ιστορική ευκαιρία να υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα κρίσιμο ζήτημα που μας ενώνει όλους.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε επίσης