Αρχική Διεθνη Νεα Πολύνεκρη επίθεση σε στρατιωτικό λεωφορείο στο Χαλέπι

Πολύνεκρη επίθεση σε στρατιωτικό λεωφορείο στο Χαλέπι

Από antwnio

Η σοβαρότερη επίθεση κατά συριακών στρατιωτικών δυνάμεων καταγράφηκε το πρωί της Παρασκευής στη βόρεια Συρία, από την εκεχειρία που επιτεύχθηκε το 2020. Δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτα εναντίον στρατιωτικού λεωφορείου στα δυτικά της επαρχίας του Χαλεπίου, σύμφωνα με συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν η επίθεση εξαπολύθηκε από την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), που είναι κυρίαρχη στην περιοχή, ή από άλλες δυνάμεις ανταρτών, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως μεταδίδει το SANA, oι επιτιθέμενοι εκτόξευσαν αντιαρματικό πύραυλο εναντίον λεωφορείου «που μετέφερε στρατιώτες από τις πόλεις Νουμπλ και Ζαχρά», σκοτώνοντας «τουλάχιστον 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους». Αυτός είναι ο βαρύτερος απολογισμός επίθεση ανταρτών μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας (υποστηρίζει τους Σύρους αντάρτες) και της Ρωσίας (σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ) τον Μάρτιο του 2020. Η εκεχειρία του Μαρτίου 2020, η οποία περιλάμβανε την Ιντλίμπ και γειτονικές περιοχές, τηρείτο παρά τις σποραδικές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές και τις συνεχιζόμενες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Πριν από τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στον συριακό πόλεμο το 2015, η Δαμασκός ήλεγχε μόλις το 20% της εθνικής της επικράτειας. Χάρη στην υποστήριξη Ρωσίας και Ιράν, οι συριακές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος των εδαφών που είχε χάσει στην αρχή του πολέμου, το 2011, όταν η κυβέρνηση κατέστειλε βάναυσα διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Ο τελευταίος θύλακας της ένοπλης αντιπολίτευσης παραμένει σε μεγάλο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) και σε άλλες περιοχές των γειτονικών επαρχιών (Χαλέπι, Χάμα και Λατάκια). Η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, πρώην συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, και οι σύμμαχοί της έχουν κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή.

Την Κυριακή, έξι μέλη της αντάρτικης οργάνωσης σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά από έναν αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από δυνάμεις του καθεστώτος στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.πηγή efsyn.gr

Διαβάστε επίσης