Αρχική Κοινωνια Πρόεδρος Δικαστών και Εισαγγελέων: Τα μέτρα φύλαξης στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης δεν αρκούν – Η επιστολή- βόμβα μπορούσε να προκαλέσει θύματα

Πρόεδρος Δικαστών και Εισαγγελέων: Τα μέτρα φύλαξης στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης δεν αρκούν – Η επιστολή- βόμβα μπορούσε να προκαλέσει θύματα

Από antwnio

Την ανάγκη να αυξηθούν σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας τόσο στα δικαστήρια της χώρας όσο και για τους δικαστικούς λειτουργούς εξέφρασε από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, εκφράζοντας παράλληλα εύλογα ερωτήματα για το πώς η επιστολή- βόμβα έφτασε στο γραφείο της προέδρου Εφετών Θεσσαλονίκης, χωρίς να ελεγχθεί.

Να ενισχυθεί η φύλαξη των δικαστηρίων και των δικαστικών λειτουργών

Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους η κα Στενιώτη δήλωσε αρχικά πως “η μαγνητική πύλη εδώ στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης δεν είναι αρκετή γιατί υπάρχει πρόσβαση και από άλλους χώρους. Πράγματα μπορούν να μπουν από τα παράθυρα, πακέτα κλπ, επομένως πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φύλαξης στα δικαστήρια και όσον αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς και δη αυτούς που ασχολούνται με υποθέσεις που έχουν επικινδυνότητα πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα φύλαξής τους, τα οποία έχουν περιοριστεί μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού εδώ στη ΔΕΘ για περιορισμό αυτών των μέτρων ώστε οι αστυνομικοί να βγούνε στον δρόμο, όπως είχε αναφέρει”.

“Ο θεσμικός ρόλος του δικαστικού λειτουργού ενέχει επικινδυνότητα, επομένως μπορούν συνοδοί αστυνομικοί να φύγουν από επιχειρηματίες που έχουν τη δυνατότητα ιδιωτικά να έχουν φύλαξη, ο δικαστής δεν έχει, πρέπει να επιμεληθεί η ίδια η πολιτεία, πρέπει να επανέλθουν και τα μέτρα φύλαξης στους δικαστικούς λειτουργούς”, δήλωσε επίσης η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, διευκρίνιζοντας πως ζητά αστυνομική προστασία “μόνο στους δικαστές που ασχολούνται με υποθέσεις που ενέχουν επικινδυνότητα, με τρομοκρατικές οργανώσεις με μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις καθώς και στους δικαστές που κατέχουν μια θεσμική θέση που ενέχει επικινδυνότητα”.

Άγνωστο αν ήταν τρομοκρατική ή εγκληματική ενέργεια

Ερωτηθείσα για τα κίνητρα των αποστολέων της επιστολής- βόμβας η κα Στενιώτη απάντησε πως “δεν μπορώ να γνωρίζω ακόμη αν είναι τρομοκρατική ενέργεια ή είναι εγκληματική ενέργεια από κάποια υπόθεση που είχε χειριστεί η συνάδελφος. Όμως διαπιστώσαμε πρόσφατα ότι και οι τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ έκαναν τηλεφώνημα προειδοποίησης πριν, πριν από 2 μήνες είδαμε στην πυλωτή συναδέλφου εκρηκτικό μηχανισμό και ανέλαβε τρομοκρατική οργάνωση την επίθεση 15 ημέρες μετά. Δεν προηγήθηκε αυτό που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια, το τηλεφώνημα”.

Ανησυχία από τη μέθοδο που χρησιμοποίησαν οι δράστες

Παράλληλα, η κα Στενιώτη εξέφρασε την ανησυχία της για τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι δράστες, αφού στην επιστολή – βόμβα αποστολέας εμφανιζόταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, γεγονός που σύμφωνα με την ίδια δεν προκαλεί υποψίες. Υπογράμμισε ακόμα πως η εκρηκτική ύλη που εμπεριείχε η επιστολή θα μπορούσε να προκαλέσει θύματα.

“Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι αυτός ο φάκελος με τον εκρηκτικό μηχανισμό με 500 γρ πυρίτιδας έφυγε από το ισόγειο και ανέβηκε 3 ορόφους χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν. Και θέλω και κάτι άλλο να τονίσω. Το τέχνασμα που χρησιμοποίησαν όποιοι είναι πίσω από αυτή την ενέργεια, αποστολέας ήταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, δηλαδή ένας αποστολέας που ο συνάδελφος δείχνει εμπιστοσύνη, άρα θα ανοίξει τον φάκελο. Ήταν σημαντικό ότι ήταν μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι έμπειρος γιατί ήταν απόστρατος αξιωματικός και γι αυτό το άνοιξε με ιδιαίτερη προσοχή, υποψιάστηκε βλέποντας τα καλώδια. Διαφορετικά θα υπήρχαν θύματα, με μισό κιλό πυρίτιδας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.πηγή .thestival.gr

Διαβάστε επίσης