Αρχική Ελλαδα Σκληρό ροκ σε… κόκκινο φόντο

Σκληρό ροκ σε… κόκκινο φόντο

Από antwnio

Στον ΣΥΡΙΖΑ εντείνουν την αντιπολιτευτική κριτική και στρέφουν την ατζέντα στην καθημερινότητα του πολίτη καθώς εκτιμούν ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια από την ακρίβεια διαμορφώνει εκρηκτικό μείγμα απέναντι στην κυβέρνηση

ν θέλουμε να κερδίσουμε το Κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά» διακήρυττε πριν από έναν χρόνο από το βήμα της εθνικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Στη ρότα αυτή πορεύεται η Κουμουνδούρου και όσο η κοινωνική απελπισία αυξάνει υπό το βάρος της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και της απορρέουσας ανασφάλειας, τόσο θα τονώνεται το αριστερό προφίλ του κόμματος, το οποίο τουλάχιστον στο επίπεδο των συμβολισμών εκπέμπει όλο και πιο έντονα τα χρώματα της Αριστεράς – το άλλοτε γκρίζο κτίριο της Κουμουνδούρου, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, βάφτηκε κόκκινο, σύμφωνα με την επιθυμία του προέδρου του κόμματος και οι συνειρμοί είναι προφανείς.

Η «τσέπη» θα κρίνει τις εκλογές

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένοι ότι οι κοινωνικές επιπτώσεις διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα και ότι τα όποια «επικοινωνιακής έκτασης μέτρα και ημίμετρα» της κυβέρνησης για ανάσχεση του δυσμενούς κλίματος δεν συμβάλλουν στην ανατροπή του κύματος δυσαρέσκειας μεταξύ των πολιτών και στην αποκλιμάκωση της κοινωνικής οργής που συσσωρεύεται. Βάσει της ανάγνωσης των ποιοτικών στοιχείων των μετρήσεων που κάνουν, θεωρούν ότι η διαρκώς εντεινόμενη πίεση προς τα χαμηλά και μεσαία στρώματα αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα στο κοινωνικό πεδίο, ανοίγοντας όλο και περισσότερο την «ψαλίδα» ανάμεσα στην κυβερνητική διαχείριση και τη σκληρή πραγματικότητα. «Οι κυβερνήσεις πέφτουν μπροστά στα ΑΤΜ. Οι πολίτες θα ψηφίσουν με βάση την τσέπη τους» σημειώνουν επιτελικά στελέχη του κόμματος, διαβλέποντας περαιτέρω όξυνση της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί και εκτιμούν ότι «το αφήγημα της εξωγενούς κρίσης δεν περνάει καθώς είναι πλέον προφανές ότι (η κρίση) επιδεινώνεται από τους εσωτερικούς χειρισμούς της κυβέρνησης».

Υπό αυτό το πρίσμα η ατζέντα της κοινωνικής πολιτικής και της καθημερινότητας του πολίτη βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων και των επεξεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της ΔΕΘ και με ορίζοντα φυσικά τις εκλογές «όποτε και αν γίνουν», όπως λένε, διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις περί εξάντλησης της τετραετίας: «Οσο τα αδιέξοδα για την κυβέρνηση θα μεγαλώνουν, τόσο η φθορά της θα εντείνεται και άλλο τόσο τα περιθώρια ελιγμών του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω της εικονικής εργαλειοποίησης της πραγματικότητας θα στενεύουν» επισημαίνουν.

Αυτό που υπαινίσσονται είναι ότι δεν αποκλείεται ανά πάσα στιγμή ο Πρωθυπουργός να ανασύρει το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού. Στους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου εντάσσουν άλλωστε και την απόρριψη από την κυβερνητική πλειοψηφία της πρότασης του κ. Τσίπρα για σύσταση Επιτροπής Ελέγχου της κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Δεν υπήρξαν πειστικές απαντήσεις για την απόρριψη της πρότασης. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει ότι δεν του βγαίνει και θέλει να προχωρήσει προς τις εκλογές με δέλεαρ τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης» πιστεύουν στην Κουμουνδούρου.

 

 

Δεν αποκλείουν εκλογικό αιφνιδιασμό

Σε κάθε περίπτωση προετοιμάζονται για κάθε (εκλογικό) ενδεχόμενο τόσο με τις περιοδείες και επαφές με τον λαό όσο και με την επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ και βεβαίως με την προετοιμασία των ψηφοδελτίων. «Η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη αποκτούν ημέρα με την ημέρα μεγαλύτερη οντότητα και δύναμη» διαπιστώνουν κομματικοί παράγοντες που πήραν ενεργό μέρος στην πανελλαδική πολιτική εξόρμηση διαρκείας που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί με αφορμή την υποδοχή χιλιάδων νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ στις εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής αρχηγού από τη βάση. Αποτελεί άλλωστε ένα στοίχημα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η οικοδόμηση σταθερών δεσμών με το κομμάτι αυτό. Γι’ αυτό και οι Νομαρχιακές Επιτροπές έχουν τεθεί σε εγρήγορση προκειμένου να μη χαθεί το momentum. Στον πυκνό πολιτικό χρόνο που διανύουμε μέχρι τις εθνικές κάλπες «κάθε λεπτό μετράει», τονίζουν και στην κατεύθυνση αυτή εντείνουν την αντιπολιτευτική τους ρητορική σε όλα τα μέτωπα, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουν την τακτική πρέσινγκ προς το ΠαΣοΚ/ΚΙΝΑΛ προκειμένου «να επιλέξει αντίπαλο και να εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων».

Δεν πέρασε πάντως απαρατήρητο ότι το ΚΙΝΑΛ στήριξε στη Βουλή την πρόταση Τσίπρα για το Ταμείο Ανάκαμψης και ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την πρωτοβουλία του ΚΙΝΑΛ καταθέτοντας και δικό του αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ σχετικά με την προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται επικίνδυνη για στοιχειώδεις αξίες του κράτους δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας».

 

«Περιορίζονται τα περιθώρια χειρισμών της κυβέρνησης»

Μέσα στο κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας και αποσάθρωσης που διαβλέπουν στην Κουμουνδούρου επικαλούμενοι και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021 που διαπιστώνουν αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων και του κινδύνου φτωχοποίησης του 28,3% του πληθυσμού, έμπειρα στελέχη παρατηρούν ότι «τα περιθώρια χειρισμών της κυβέρνησης περιορίζονται αισθητά και όσο αυτό θα επιβεβαιώνεται περαιτέρω τόσο θα επιχειρούνται η πόλωση και η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα». Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «όσο ο κ. Μητσοτάκης ζορίζεται και πιέζεται από την κοινωνία, παρά την έπαρση και την αλαζονεία του και παρά τον “μανδύα” αποσιώπησης και παραπληροφόρησης που τον περιβάλλει, τόσο θα επιχειρεί την αντιπαράθεση σε επίπεδο λασπολογίας και τοξικότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και την επίθεση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη κατά του κ. Τσίπρα για μη τήρηση εκ μέρους του των κανόνων του ΕΟΔΥ με την εμφάνισή του στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε νοσήσει από κορωνοϊό, αν και την προηγούμενη μέρα είχε αρνητικό PCR αλλά προσήλθε δίχως μάσκα. Στην Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για «άθλιο αντιπερισπασμό» και «χυδαία επίθεση πίσω από την οποία βρίσκεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όσο αποκηρύσσει την τοξικότητα τόσο ρίχνει στον βούρκο και τη λάσπη την πολιτική αντιπαράθεση», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος.
Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουν «όσο ο κ. Μητσοτάκης θα συσσωρεύει πολιτική ζημία, τόσο στο στόχαστρο θα μπαίνει ο κ. Τσίπρας». Σε αυτή τη «στρατηγική» εντάσσουν και την προσπάθεια «νεκρανάστασης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», την οποία κρίνουν ως «μάταιη και απέλπιδα». «Το αφήγημα αυτό έχει εκπνεύσει προ πολλού και πολιτικά και κοινωνικά» υποστηρίζουν στελέχη του προεδρικού επιτελείου, τα οποία εκτιμούν ότι «όσο ο κόσμος δεν τα βγάζει πέρα και όσο ο Πρωθυπουργός θα ζει στο δικό του παράλληλο σύμπαν, χωρίς να έχει συναίσθηση των πραγματικών αδιεξόδων στις ζωές των ανθρώπων, τόσο θα αποδυναμώνεται το σχέδιο αυτό».πηγή tovima.gr

Διαβάστε επίσης