Αρχική Διεθνη Νεα Συντρίμμια και θάνατος στη Γάζα: 493 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες – Αναστέλλουν ευρωπαϊκές χώρες την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους

Συντρίμμια και θάνατος στη Γάζα: 493 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες – Αναστέλλουν ευρωπαϊκές χώρες την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους

Από antwnio

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σήμερα στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τουλάχιστον 493 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 2.751 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα από το Σάββατο, σύμφωνα με απολογισμό των νεκρών που είχε δώσει νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο.

Παράλληλα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πόλεμος ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς και το Ισραήλ έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό πάνω από 123.000 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας.

“Οι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει εσωτερικούς εκτοπισμούς” πληθυσμού, αναφέρει το OCHA σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για “πάνω από 17.500 οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 123.538 ανθρώπους (…) κυρίως λόγω του φόβου, των ανησυχιών για την προστασία τους και της καταστροφής των σπιτιών τους”.

Συντρίμμια και θάνατος στη Γάζα: 493 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες – Αναστέλλουν ευρωπαϊκές χώρες την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους
(Photo by MOHAMMED ABED / AFP)

Διακόπτεται το νερό – Με γεννήτριες λειτουργούν τα νοσοκομεία

Ο παλαιστινιακός θύλακας – που φιλοξενεί περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους – βρίσκεται υπό ισραηλινό αεροπορικό, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό.

Σήμερα ανακοινώθηκε ο πλήρης αποκλεισμός της περιοχής απο νερό, τρόφιμα, φάρμακα. Ηδη διακόπτεται άμεσα η υδορδότηση, ενώ και η ηλεκτροδότηση έχει μειωθεί σημαντικά ήδη από το Σάββατο.

Η Youmna ElSayed του Al Jazeera δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται σε “συνεχή επιδείνωση”.

Η ηλεκτρική ενέργεια των 120 μεγαβάτ έχει πλέον μειωθεί σε μόλις 20MW, η οποία παρέχεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που πληρώνονται από την Παλαιστινιακή Αρχή, δήλωσε ο ElSayed.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης να βασίζονται σε εφεδρικές γεννήτριες για να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι κάτοικοι έμειναν να υπομένουν το σκοτάδι με το ανησυχητικό σκηνικό των εκρήξεων όχι μακριά.

Αναστολή της οικονομικής βοήθειας από Αυστρία και Γερμανία

Η Αυστρία αναστέλλει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους που ανέρχεται σε συνολικά περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ για μια σειρά από έργα ως απάντηση στην αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Οι κυβερνώντες συντηρητικοί της ουδέτερης Αυστρίας έχουν υιοθετήσει μια από τις πιο φιλοϊσραηλινές στάσεις στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Η ισραηλινή σημαία υψώθηκε στο γραφείο του καγκελαρίου και στο υπουργείο Εξωτερικών.

“Το μέγεθος της φρίκης είναι τέτοιο…ώστε δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα συνηθισμένα. Επομένως, θα παγώσουμε όλες τις πληρωμές από το αναπτυξιακό πακέτο συνεργασίας επί του παρόντος”, δήλωσε ο Σάλενμπεργκ.

Ο Σάλενμπεργκ δεν έκανε διάκριση ανάμεσα στην Γάζα–τον παλαιστινιακό θύλακα που διοικείται από την Χαμάς–και την πολύ μεγαλύτερη Δυτική Όχθη, που διοικείται από την υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, το κίνημα του οποίου, η Φατάχ, είναι αντίπαλη της Χαμάς.

Από την πλευρά της, η γειτονική Γερμανία ανακοίνωσε ότι η αναπτυξιακή βοήθεια προς τα παλαιστινιακά εδάφη για την φετινή και την επόμενη χρονιά αναστέλλεται προσωρινά για όσο το ύψος της βρίσκεται υπό ενδελεχή επανεξέταση, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Βερολίνο.

Το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα χορηγήσει περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ για αυτή και την ερχόμενη χρονιά.

Η υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Σβένια Σούλτσε του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση ήταν πάντα προσεκτική ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιούνται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Σήμερα, η υπουργός δήλωσε ότι προς το παρόν δεν παρέχεται χρηματοδότηση, αλλά ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν αυτό σημαίνει πως η Γερμανία παγώνει την βοήθεια, απάντησε: “Σε αυτό το στάδιο δεν θα χρησιμοποιήσω την λέξη ‘πάγωμα’ καθώς βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου…Η διατύπωση δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση επί του πεδίου. Βρισκόμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας εκεί και επανεξετάζουμε τα πάντα”, είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Σάλενμπεργκ είπε ότι η Αυστρία θα αξιολογήσει τα συγκεκριμένα έργα προτού αποφασίσει πως θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της εντός και εκτός της ΕΕ.

Αύριο η ΕΕ συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών με αντικειμενο την κατάσταση στο Ισραήλ.

πηγή ertnews.gr

Διαβάστε επίσης