Αρχική Διεθνη Νεα Αυστραλία: Θανατηφόρο παράσιτο απειλεί τις μέλισσες

Αυστραλία: Θανατηφόρο παράσιτο απειλεί τις μέλισσες

Από antwnio

Για πρώτη φορά σε λιμάνι κοντά στο Σίδνεϊ προ ημερών βρέθηκε το παράσιτο «varroa», θανατηφόρο για τις μέλισσες, και μάλιστα σε κυψέλες 100 χιλιόμετρα μακριά.

Εκτιμάται ότι η έξαρση θα κοστίσει εκατομμύρια δολάρια στον τομέα παραγωγής μελιού και τροφίμων, δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι σε μια νέα ζώνη βιοασφάλειας δεν θα μπορούν να μετακινήσουν τις κυψέλες, τις μέλισσες ή τις κηρήθρες.

Να σημειωθεί ότι η Αυστραλία ήταν η μοναδική ήπειρος χωρίς το συγκεκριμένο παράσιτο, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις μέλισσες παγκοσμίως.

Τα παράσιτα εξασθενούν και σκοτώνουν τις αποικίες μεταδίδοντας την ίδια στιγμή διάφορους ιούς. Οι αρχές θέσπισαν διάφορα μέτρα βιοασφάλειας για να περιορίσουν την έξαρση, καθώς τα παράσιτα εντοπίστηκαν σε επτά τοποθεσίες στη Νέα Νότια Ουαλία.

Κυψέλες σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από μολυσμένες περιοχές -περίπου 400 μέχρι στιγμής- θα καταστραφούν επίσης, ενώ αποικίες σε απόσταση 25 χιλιομέτρων θα επιθεωρούνται και θα παρακολουθούνται.

Μάλιστα, τέθηκε σε εφαρμογή ένα άτυπο «lockdown μελισσών», που απαγορεύει τη μετακίνησή τους σε όλη την πολιτεία. Αποτιμάται ως ένα μέτρο ζωτικής σημασίας προκειμένου να σταματήσει η επιδημία να καταστρέφει τους παραγωγούς, αναφέρει ο Ian McColl των NSW Farmers.

Πλέον, εφόσον τα παράσιτα συνεχίσουν να εξαπλώνονται, θα μπορούσε να κοστίσει μόνο στη βιομηχανία παραγωγής μελιού 48 εκατ. δολάρια ετησίως, σημειώνει.

Επισημαίνεται ότι σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής τροφίμων στην Αυστραλία εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, των μήλων και των αβοκάντο.

«Οι μέλισσες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος παραγωγής μας», είπε ακόμη ο McColl.

Πηγή:  ertnews.gr

Διαβάστε επίσης