Αρχική Διεθνη Νεα Τουρκία: Νέα κατρακύλα για τη λίρα μετά τη νίκη Ερντογάν στις εκλογές

Τουρκία: Νέα κατρακύλα για τη λίρα μετά τη νίκη Ερντογάν στις εκλογές

Από antwnio

Σε νέο  ιστορικό χαμηλό έπεσε η ισοτιμία της λίρας στην Τουρκία  έναντι του δολαρίου καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, ύστερα από τον εκλογικό θρίαμβό του.

Σημειώνεται δε πως η λίρα κατέγραψε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα απώλειες καθώς υποχώρησε σχεδόν κατά 1,5%. Δηλαδή έπεσε  στο ιστορικό χαμηλό των 20,75 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, οδηγώντας τις απώλειές της φέτος σχεδόν στο 10%.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών της Τουρκίας καθώς παρακολουθούν ένα πρόγραμμα χαμηλών επιτοκίων το οποίο υπερασπίζεται ο Ερντογάν.

Η συνάντηση

Η συνάντηση που έγινε πρόσφατα  μεταξύ του  Ερντογάν και του  Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην «τσάρου» της οικονομίας που απολαμβάνει σεβασμού από τους επενδυτές επειδή υποστηρίζει μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική- πυροδότησε εκτιμήσεις για ενδεχόμενη στροφή προς πιο συμβατικές πολιτικές.

«Δεν ξέρω αν θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών ή όχι, όμως οποιοδήποτε αξιόπιστο όνομα είναι σημαντικό ώστε να δώσει ένα σήμα στην αγορά ότι θα υπάρξει αλλαγή. Οι πράξεις μιλούν περισσότερο από τις προθέσεις», δήλωσε ο Τσαγκρί Κουτμάν της KNG Securities.

«Θα είναι μια μεγάλη κίνηση εάν υπουργός Οικονομικών είναι  ο Μεχμέτ Σισέκ ή κάποιος άλλος με παρόμοιες απόψεις. Όμως στη συνέχεια η αγορά θα έχει περιέργεια να δει την πρώτη κίνηση της οικονομικής ομάδας- θα υπάρξουν πιο ορθόδοξες πολιτικές, θα κάνουν κάτι χειρότερο ή θα κάνουν κάτι για να κερδίσουν χρόνο και να δουν πώς πάει;».

Η ανάπτυξη της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο παρέμεινε ισχυρή παρά τον αντίκτυπο του σεισμού στη νότια Τουρκία, τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε κατά 4,0% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, λίγο περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, παρά τον αντίκτυπο των σεισμών του Φεβρουαρίου που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και άφησαν άστεγους εκατομμύρια άλλους.

Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής. πηγή enikonomia.gr

 

Διαβάστε επίσης