Αρχική Ελλαδα Β. Κικίλιας : Προσεισμικοί έλεγχοι σε κάθε σχολείο και νοσοκομείο

Β. Κικίλιας : Προσεισμικοί έλεγχοι σε κάθε σχολείο και νοσοκομείο

Από antwnio

Επενδύουμε στρατηγικά στην Πρόληψη και οι πολιτικές μας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα είναι πρώτα του προλαμβάνειν και μετά του θεραπεύειν» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας,σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, στο πλαίσιο της έναρξης του προγράμματος υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ.

«Πρώτα πρέπει να ελεγχθούν οι κρίσιμες υποδομές της χώρας, δηλαδή τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, οι αστυνομικοί και πυροσβεστικοί σταθμοί», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι ήδη είναι σε λειτουργία η «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» από τον ΟΑΣΠ, ενώ ταυτόχρονα, το ΤΕΕ προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ», καθώς και τη διαδικασία κατάρτισης των μηχανικών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, προκειμένου μετά την απογραφή των κτιρίων να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια των ελέγχων.

«Φιλοδοξούμε το 80% των ελέγχων να υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι με οχτώ μήνες» είπε ο κ. Κικίλιας τονίζοντας ότι δυο μηχανικοί θα πηγαίνουν σε κάθε σημείο για πρωτοβάθμιο έλεγχο κάτι που όπως δήλωσε σημαίνει ότι «εάν και εφόσον αυτοί οι ειδικοί επιστήμονες διαπιστώσουν ότι κάπου υπάρχει πρόβλημα θα γίνει και δευτεροβαθμίως ο έλεγχος και μετά θα προχωρήσουμε στα δέοντα».

«Είμαστε μια περιοχή σεισμογενής και με δεδομένο ότι ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα το 1959, η διαδικασία αυτή αποτελεί σημαντική προίκα για την Πολιτεία και βέβαια κομμάτι της Πρόληψης, κάτι το οποίο έχει ζητήσει και ο Πρωθυπουργός» είπε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι η πρώτη φορά όπου θεσπίζεται σαφές πλαίσιο άμεσου προσεισμικού ελέγχου με υποχρεωτική εφαρμογή, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο ποσό των 32,5 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του έργου» τόνισε κ. Κικίλιας.

Αντιπλημμυρικά έργα

Αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα, έφερε ως παράδειγμα τον Κηφισό επισημαίνοντας πως το να καθαρίσεις τα ρέματα και τις κοίτες και να πάρεις από μέσα τα φερτά, τα σκουπίδια, τα έπιπλα, αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει άμεσα. Για αυτό έγινε η παρέμβαση κατά κύριο λόγο και εξαρχής. Ανταποκρίθηκε και η Περιφέρεια και οι Δήμοι και το υπουργείο Υποδομών και σε διάφορα ρέματα ή ποταμούς της Αττικής έχουν αρχίσει τέτοιες παρεμβάσεις.

Σε ερώτηση για ποιο σημείο ανησυχεί ιδιαίτερα, ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι πρέπει να γίνει ένα «βαρύ έργο» υποδομής στη λεκάνη απορροής στο ύψος των τριών γεφυρών και στο ύψος της Αττικής οδού από τον Κηφισό, έτσι ώστε να διοχετεύεται ένα κομμάτι των υδάτων σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Αυτά είναι βαριά έργα, όμως θα χρειαστούν χρόνια για να γίνουν», πρόσθεσε.

«Στην εποχή της κλιματικής κρίσης είμαστε υποχρεωμένοι να παρεμβαίνουμε»

Η δυνατότητα της σωστής απορροής επιβάλλεται, είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «στην εποχή της κλιματικής κρίσης είμαστε υποχρεωμένοι να παρεμβαίνουμε». Προτιμώ στρατηγικά την πρόληψη και αυτό ακριβώς είναι και το νομοσχέδιο το οποίο συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα βγει σε διαβούλευση.

Η Χριστίνα Βίδου, ρώτησε για καταμερισμό ευθυνών και έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών και απαντώντας ο υπουργός διευκρίνισε:

«Τα αντιπλημμυρικά έργα, εντός των δασών είναι ευθύνη των Δασαρχείων και του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Πρέπει να πω ότι κάνει μια πολύ τολμηρή προσπάθεια ο Θόδωρος Σκυλακάκης και στο κομμάτι της διαχείρισης των δασών και στο κομμάτι των προσλήψεων δασοφυλάκων. Αν θέλετε να συζητήσουμε τα κακώς κείμενα της μεταπολίτευσης που είναι πολλά, θα με καλέσετε σε μια εκπομπή με το σύνολο του χρόνου για να σας πω τι δεν έχει γίνει», πρόσθεσε ο υπουργός επαναλαμβάνοντας ότι από την αδράνεια είναι καλύτερη η «προσπάθεια ακόμη και καταδρομικά να δοθούν λύσεις».

Δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη. Προληπτικά και με βάση τις προγνώσεις που έχουμε, ενημερώνουμε εγκαίρως με όλους τους δυνατούς τρόπους. Το 112, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Επαναλαμβάνω, ας κάνουμε πρώτα τα βασικά. Να καθαρίζουμε στη γειτονιά μας τα φρεάτια μας, τους δρόμους μας, έτσι ώστε να μην πλημμυρίζουν αφού υπάρχουν κακοτεχνίες.

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στη γέφυρα Χαμοστέρνας «που πλημμυρίζει γιατί έχουν μπαζωθεί ρέματα και πλημμυρίζει το Δέλτα του Φαλήρου.
Έχουν χτιστεί σπίτια και εργοστάσια μέσα σε ρέματα και σε ποταμούς, έχουν μπαζωθεί και τώρα το κράτος πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις που παίρνουν χρόνο», πρόσθεσε μιλώντας για απαλλοτριώσεις και αποζημιώσεις.

Σε ερώτηση του Κώστα Παπαχλιμίντζου εάν υπάρχει σχεδιασμός το προσεχές διάστημα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι και να μην ξαναζήσουμε τον Έβρο το επόμενο καλοκαίρι, η απάντηση του Βασίλη Κικίλια ήταν:

«Καταρχάς η αντιπυρική περίοδος τελείωσε στις 31 Οκτωβρίου και αμέσως ξεκίνησε η προετοιμασία για την επόμενη. Τρέχουμε διαγωνισμό με την ΕΕ για το τι μέσα πυρόσβεσης θα έχουμε στην επόμενη χρονιά. Μελετούμε τι κάναμε καλά, τι πήγε λάθος και προσπαθούμε να βελτιωθούμε έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι.

Δηλαδή ψηφιακή πλατφόρμα, εγγραφή όλων των οικοπέδων και των χώρων που είναι περιαστικά, δασικά και υποχρεωτικός καθαρισμός από τους πολίτες ή αν δεν μπορούνε εκχώρηση αρμοδιότητας στο Δήμο.
Όπου υπάρχει ανάγκη θα γίνονται δυνατότητα να γίνουν αντιπυρικές ζώνες και από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ στα καλώδια υψηλής τάσης και στα δίκτυα τα οποία περνάνε μέσα από δάση, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας.
Ήταν ανυπέρβλητες οι κλιματολογικές συνθήκες φέτος το καλοκαίρι, συνεχίζουν να είναι και μέσα στο χειμώνα και οι προκλήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Είναι μια σκληρή μάχη. Στατιστικά έχουμε πλημμύρες το Νοέμβριο, χιόνια λίγο αργότερα. Πλησιάζει ο χειμώνας και παράλληλα υπάρχει η προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο. Δεν μπορεί να γίνει αυτό χωρίς τη βοήθεια των πολιτών. Δεν μπορεί να γίνει αυτό χωρίς συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες, είπε κλείνοντας ο Βασίλης Κικίλιας.

Τέλος αναφορικά με την εκδήλωση για την Μαριέττα Γιαννάκου υπογράμμισε πως ήταν «μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα της κεντροδεξιάς, μια γυναίκα σύγχρονη, πρωτοπόρος, επιστήμονας, πολιτικός, με ισχυρή άποψη. Θα το πω απλά, δεν νέρωσε ποτέ το κρασί της, είπε τα πράγματα με το όνομά τους, με ό,τι πολιτικό κόστος αυτό είχε» δήλωσε ο κ. Κικίλιας συμπληρώνοντας ότι ακόμα και αυτό το κομμάτι προσωπικών της δυσκολιών το αντιμετώπισε με παρρησία, με θάρρος και με περίσσια ψυχής.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Διαβάστε επίσης