Αρχική Πολιτική Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη μετά τις παραιτήσεις και το παρασκήνιο

Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη μετά τις παραιτήσεις και το παρασκήνιο

Από antwnio

Με τον τόνο της ακραίας οξύτητας που κυριάρχησε στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης να αποτελεί πρόγευση της πόλωσης, η οποία θα κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό στη διαδρομή μέχρι το ορόσημο της ευρωκάλπης, τα βλέμματα των “γαλάζιων” είναι εστιασμένα τις επόμενες ώρες στις αλλαγές που θα συμπαρασύρουν τη λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου.

Σημείο μηδέν των εξελίξεων οι παραιτήσεις δύο εκ των πλέον στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός και γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος βρίσκονται από το απόγευμα της Πέμπτης εκτός κυβερνητικού σχήματος και πλέον οι κινήσεις στην Ηρώδου Αττικού 19, με στόχο τη συνέχεια της λειτουργίας στον κεντρικό κυβερνητικό πυρήνα είναι αυτές που μετατρέπονται στο επόμενο μεγάλο στοίχημα.

“Τα είπα όλα στην ομιλία μου, δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Προχωράμε”. Αυτή ήταν η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν, εξερχόμενος από την Ολομέλεια της Βουλής, ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις εξελίξεις που πρόσθεσαν ακόμη μία… ρωγμή στο κυβερνητικό προφίλ, σχεδόν ένα χρόνο από την εκλογική νίκη της 25ης Ιουνίου. Το ενδιαφέρον πλέον είναι εστιασμένο στην εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της 11ης πρωινής, και στο κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να τοποθετηθεί δημόσια για ένα ζήτημα που βρήκε μουδιασμένη τη “γαλάζια” κοινοβουλευτική ομάδα πριν πέσει η αυλαία της χθεσινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Τα επόμενα βήματα

Τη στιγμή που η κυβέρνηση βρισκόταν αντιμέτωπη στην Ολομέλεια της Βουλής με τα ομαδικά πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το τραγικό δυστύχημα της κοιλάδας των Τεμπών, οι παραιτήσεις των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου… πύκνωσαν τα πολιτικά σύννεφα, λίγα λεπτά πριν την πρωθυπουργική ομιλία από βήματος Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

“Ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους”, ανέφερε η ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κύριοι Παπασταύρου και Μπρατάκος είχαν κληθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του, στην Ηρώδου Αττικού 19 και εκεί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. “Η συμμετοχή τους σε μία κοινωνική συνάντηση έστειλε το λάθος μήνυμα”, ήταν το πρώτο σχόλιο κυβερνητικών στελεχών.

Ουσιαστικά, οι παραιτήσεις των δύο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτύπωσαν την ενόχληση που υπήρχε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών ότι οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν με τον επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ του “Βήματος” περί μονταζιέρας στα ηχητικά των συνομιλιών του σταθμάρχη την νύχτα της τραγωδίας των Τεμπών. Κι αυτό, γιατί το όλο πλαίσιο που διαμορφώθηκε έδινε την πολιτική ευκαιρία στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, να επιστρέψει στην κυβέρνηση τα… συνεχή πυρά που δεχόταν για ταύτιση με οικονομικά συμφέροντα.

“Ήταν λάθος μήνυμα που εστάλη, με μία λάθος συνάντηση. Υπάρχει και αυτό στη Νέα Δημοκρατία. Η ανάληψη ευθύνης και η παραίτηση”, σημείωσε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό “Open”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Κι αν, τουλάχιστον προς το παρόν, πρόσωπα κοντά στον πρωθυπουργό αποκλείουν το σενάριο ενός δομικού ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος, το ζήτημα παραμένει κομβικό. Και σχετίζεται με τα… χαρτιά που θα τραβήξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στην επόμενη ημέρα της λειτουργίας της Ηρώδου Αττικού 19 και, συνολικά, του επιτελικού κράτους.

Μέσα στις επόμενες ώρες, ο πρωθυπουργός θα ζυγίσει, όπως είναι αναμενόμενο τις επόμενες κινήσεις του όσον αφορά στη νέα εικόνα του κεντρικού κυβερνητικού στρατηγείου. Η ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπρατάκου από ένα στέλεχος της πλήρης εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και η ανακατανομή των εσωτερικών αρμοδιοτήτων στην Ηρώδου Αττικού 19 καθορίζουν το πλαίσιο του “γαλάζιου” βηματισμού και, ήδη, για το χαρτοφυλάκιο του κ. Μπρατάκου ακούγεται το όνομα του γενικού γραμματέα της Βουλής, Γιώργου Μυλωνάκη. Μαζί με το στενό συνεργάτη και σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη και τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Μακεδονία, Μιχάλη Μπεκίρη, ο κ. Μυλωνάκης αναμένεται να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος των κυβερνητικών υποχρεώσεων μέσα στο επόμενο διάστημα, το οποίο θεωρείται κομβικό. Κι αυτό, γιατί στον ορίζοντα προβάλει το μεγάλο πολιτικό ραντεβού της ευρωκάλπης, στο οποίο ο πρωθυπουργός έχει προσδώσει (το έπραξε και στη χθεσινή ομιλία του από το βήμα της Βουλής) εθνικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών, το δικό του ξεχωριστό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Έχοντας αναλάβει στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας, ο κ. Βορίδης ενδέχεται να…μετακομίσει από την έδρα της Βασιλίσσης Σοφίας στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, αναλαμβάνοντας τις αρμοδιότητες του κ. Παπασταύρου για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Παράλληλα, νέες αρμοδιότητες θα αναλάβουν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης.

Διαβάστε επίσης