Αρχική Διεθνη Νεα Οργή κατά του Ερντογάν στην Τουρκία για τον φονικό σεισμό

Οργή κατά του Ερντογάν στην Τουρκία για τον φονικό σεισμό

Από antwnio

Σήμερα (13.02) συμπληρώνεται μία εβδομάδα από το εφιαλτικό ξημέρωμα της 6ης Φεβρουαρίου 2023, όταν δύο σεισμοί ισοπέδωσαν δέκα επαρχίες της Τουρκίας και χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Και η οργή ξεχειλίζει…

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε ημέρες από την ασύλληπτη τραγωδία, για να αναγνωρίσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «η βοήθεια δεν φτάνει τόσο γρήγορα, όσο αναμενόταν» και πως «δεν μπορέσαμε να παράσχουμε την έκτακτη βοήθεια, όσο γρήγορα ελπίζαμε», κατά την επίσκεψή του στην πόλη Αντιγιαμάν, όπου συνέχισε την… προεκλογική του εκστρατεία στα συντρίμμια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία επί 20 χρόνια και επιθυμεί να παραμείνει μετά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, ωστόσο δέχεται πολύ σκληρή κριτική, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τους επιζώντες, για την καθυστέρηση της άφιξης της βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Η σκληρή κριτική αφορά κυρίως στην κατάργηση του πρωτοκόλλου EMASYA (σ.σ. τα αρχικά του οποίου σημαίνουν Ασφάλεια – Δημόσια Τάξη – Αλληλεγγύη), το οποίο καταργήθηκε το 2010. Το εν λόγω πρωτόκολλο, αποτελούνταν από 27 άρθρα και επέτρεπε στον στρατό να παρεμβαίνει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι φυσικές καταστροφές, σε περιφέρειες και επαρχίες, όπου δεν είναι επαρκείς οι δυνάμεις αντιμετώπισης.

Σε σεισμούς, πλημμύρες, φωτιές, ο στρατός μπορούσε να αναλάβει δράση, χωρίς κυβερνητική εντολή, και να επέμβει για να καλύψει τις ανάγκες των θυμάτων της καταστροφής για τροφή, νερό, στέγαση κλπ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο σεισμό των 7,6 Ρίχτερ, το 1999, με επίκεντρο το Ιζμίτ, τοποθετήθηκαν 24.000 στρατιώτες στην περιοχή της καταστροφής.

«Προετοιμάζει το έδαφος για το πραξικόπημα. Ένα τέτοιο πρωτόκολλο δεν μπορεί να υφίσταται. Θα τελειώσουμε μια και καλή με αυτό», είχε δηλώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αιτιολογώντας την κατάργηση του EMASYA το 2010.

Και έξι χρόνια μετά, το 2016, όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος, βρήκε την ιδανική αφορμή για να «σβήσει» κάθε… ίχνος ανεξαρτησίας του στρατού, κλείνοντας πολλές στρατιωτικές δομές, που -μέχρι τότε- ήταν πάντα σε ετοιμότητα και είχαν τη δυνατότητα να επέμβουν άμεσα.

Τώρα, την ώρα που η χώρα του έχει βυθιστεί στο πένθος, ο πρόεδρος της Τουρκίας κάνει λόγο για «καθυστέρηση» της έκτακτης βοήθειας, την οποία ουσιαστικά ο ίδιος προκάλεσε με τις… εκκαθαρίσεις του και τις συλλήψεις χιλιάδων στρατιωτικών.

«Την τρίτη ημέρα, δόθηκε η άδεια στον στρατό για να αναλάβει δράση. Επί δύο ημέρες, άνθρωποι ήταν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα, ή έπρεπε να αντέξουν το τσουχτερό κρύο, παρακαλώντας για βοήθεια. Για μέρες, το Χατάι δεν μπορούσε να λάβει τη βοήθεια που θα μπορούσε, καθώς έπρεπε να δοθεί στον στρατό η εντολή από τον… έναν. Το 1999 ο στρατός ανέλαβε δράση από την πρώτη ώρα και έσωσε πολλές ζωές», αναφέρει στο newsit.gr στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Και συνεχίζει: «Ο στρατός ήταν πάντα σύμβολο του κεμαλισμού. Ο Ερντογάν επέλεξε τον Ακάρ για υπουργό Άμυνας γιατί ήθελε μια… μαριονέτα για να ελέγχει το στρατό».

Διαβάστε επίσης