Αρχική Media ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ  ΠΟΝΤΟΥ -Άρθρο Ευσταθίου Λαμπριανίδη, Δικηγόρου Κοζάνης

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ  ΠΟΝΤΟΥ -Άρθρο Ευσταθίου Λαμπριανίδη, Δικηγόρου Κοζάνης

Από antwnio

 ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ  ΠΟΝΤΟΥ

                                Άρθρο Ευσταθίου Λαμπριανίδη, Δικηγόρου Κοζάνης

 

Ο θεός Απόλλων  ήταν ένας από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου. Γιος του Δία και της Λητούς, θεός του  ήλιου και του φωτός, δίδυμος αδελφός της θεάς Αρτέμιδος (Άρτεμης).

Γενάρχης  των Ιώνων ήταν ο Ίων, γιος του  Ξούθου, ο οποίος (Ξούθος) είχε πατέρα τον Έλληνα και ήταν εγγονός του Δευκαλίωνα (γιου του Προμηθέα) και της Πύρρας. Ο  Ίων έγινε βασιλιάς των Αθηναίων και διαίρεσε του Ίωνες της Αττικής στους Αιγικορείς [(αιξ-αιγός=κατσίκα)  κτηνοτρόφους στην περιοχή της  Πάρνηθας (βουνού της ΒΔ Αττικής, αρχ. Πάρνης)], στους  Γελέοντες (γεωργούς στην περιοχή Μεσογαίων Αττικής), στους  Αργάδες ή Αργαδείς (εργάτες), και στους Οπλή(ι)τες ή Όπλητες (στρατιώτες).

Ο Ευριπίδης ήταν Αθηναίος  τραγικός ποιητής. Μεταξύ των πολλών έργων του είναι και το έργο του :  Ίων.  Στην τραγωδία του αυτή ο Ευριπίδης  υποστηρίζει πως ο ήρωάς του (Ίων) ήταν γιος του  θεού Απόλλωνα.

 

                   Φίλος του βασιλιά της Μακεδονίας Αρχελάου ο Ευριπίδης προσεκλήθη από τον βασιλιά στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο βασιλιάς  για τη μεταφορά της πρωτεύουσας των Μακεδόνων από τις Αιγές (Βεργίνα) στην Πέλλα.

Προς τιμήν του βασιλιά Αρχελάου ο Ευριπίδης έγραψε στην Πέλλα  το έργο του : Αρχέλαος.  

                  Ο τραγικός μας ποιητής Ευριπίδης πέθανε  στην Μακεδονία μας και ετάφη πλησίον της Βόλβης  της Μακεδονίας μας.

 

                Ευστάθιος Λαμπριανίδης       Κοζάνη 4/12/2018

Διαβάστε επίσης