Αρχική Πολιτική Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Πώς “σπρώχνει” μετανάστες προς την Ελλάδα η τουρκική στρατοχωροφυλακή

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Πώς “σπρώχνει” μετανάστες προς την Ελλάδα η τουρκική στρατοχωροφυλακή

Από antwnio

Η τουρκική στρατοχωροφυλακή οργανώνει την προώθηση των παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ έστειλε στη νησίδα του Έβρου και τους 38 που διασώθηκαν χθες, δίνοντάς τους συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τούς σώσει, όπως ισχυρίστηκαν οι ίδιοι κατά την προανάκριση που διενεργεί η Ελληνική Αστυνομία.

Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι περιγράφουν αναλυτικά πώς εξελίχτηκε η υπόθεση από την ώρα της μετακίνησης των μεταναστών από την νησίδα του Έβρου, μέχρι τη στιγμή του εντοπισμού και της διάσωσής τους στο ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη πίεση στα σύνορα, ενώ δίνουν πληροφορίες για την αντιμετώπιση από πλευράς τουρκικών αρχών της ομάδας των μεταναστών, που έγιναν διεθνές θέμα τις τελευταίες μέρες, όπως προκύπτει πάντα από τις περιγραφές και αφηγήσεις των ιδίων.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαδικασία της διάσωσης των 38, το υπουργείο αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

  • Εχθές 15.08.2022 και περί ώρα 14.00, έγιναν αναρτήσεις από διάφορα άτομα, σε social media πως η ομάδα των άτυπων μεταναστών που φερόταν να είναι επί μία εβδομάδα εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου που βρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτειας, έφτασαν στις όχθες του ποταμού από την πλευρά της ελληνικής επικράτειας. Αυτό φαίνεται και σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στα social media για το θέμα Από την ανάρτηση προκύπτει ότι τα άτομα είχαν μετακινηθεί από περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων και “τώρα βρίσκονται σε 100% ελληνικό έδαφος. Διέσχισαν τον ποταμό και βρίσκονται στις όχθες της ελληνικής πλευράς”.
  • Επιπλέον, από τα ίχνη των metadata των κινητών τους, όπως προέκυπτε από τις συγκεκριμένες αναρτήσεις, φαινόταν πως βρίσκονταν στις ελληνικές όχθες και κατευθύνονταν προς τα βόρεια. Αμέσως, η ΕΛ.ΑΣ., ο ελληνικός στρατός και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν για να τους αναζητήσουν στο σημείο.
  • Όμως, η ομάδα των 38 άτυπων μεταναστών βρισκόταν σε απόσταση περί τα 4 χιλιόμετρα νότια, πλησίον του χωριού Λάβαρα. Εντοπίστηκαν από drone και ώρα 17.15, μαζί με τη λέμβο που χρησιμοποίησαν για τη μετακίνησή τους, την οποία δεν γνωρίζουμε πως βρέθηκε στην κατοχή τους.
  • Στο σημείο που εντοπίστηκαν, η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή και για το λόγο αυτό οργανώθηκε χερσαία επιχείρηση έρευνας. Στις 18.30 τα άτομα εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου

Από τους ίδιους κύκλους του υπουργείου τονίζεται ότι κανείς από τους 38 εντοπισθέντες δεν διέτρεχε κίνδυνο ζωής και απομακρύνθηκαν όλοι από το σημείο με τη βοήθεια των αστυνομικών. Κλήθηκε ταυτόχρονα σταθμός του ΕΚΑΒ και παρέλαβε προληπτικά μια εγκυμονούσα γυναίκα προκειμένου να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν παιδί το οποίο φερόταν να έχει τσιμπηθεί από σκορπιό, σύμφωνα με αναρτήσεις που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορα άτομα. Κανένα από τα παιδιά που εντοπίστηκαν δεν έχριζε ανάγκης νοσηλείας ή παροχής πρώτων βοηθειών, ούτε κάποιο από αυτά είχε συμπτώματα πυρετού και μεταφέρθηκαν όλα, μαζί με τους γονείς τους, σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

Τι λένε οι μετανάστες για την περιπέτειά τους
Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του υπουργείου, οι ίδιοι οι παράτυποι μετανάστες, κατά την προανάκριση, υποστήριξαν πως ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας και συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και αρνούμενοι να επιστρέψουν στη Συρία, μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Αδριανούπολη, όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι μετανάστες. Ισχυρίζονται επίσης ότι πριν από 2 εβδομάδες, η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τούς μετέφερε με μικρά βανάκια μέχρι την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου. Εκεί βρίσκονταν κάποιοι αραβόφωνες – πιθανώς λαθροδιακινητές- τους έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και τους μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού. Από τους ισχυρισμούς τους προκύπτει ότι η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Μάλιστα, όπως είπαν, δέχθηκαν συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης